ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:549/881)

Orzechowe ciasto z rabarbarem 210

dzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty.....   Składniki  Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)sól, mieszamy w misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach 6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi

Słodki Kompromis
SERNIK BRZOSKWINIOWY POD KOKOSOWĄ CHMURKĄ 350

robiłam wiedziałam, że albo będzie do kitu, albo będzie hit. Okazał się hitem. Skradł serca całej mojej rodziny. Zapraszam Was po przepis na mój autorski sernik.  Składniki: ciasto: 1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka- u mnie President 250 g sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie  pół puszki syropu(...)Wierzch: 1,5 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 1,5 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich sery, miksujemy.  *Brzoskwinie blendujemy, dolewamy do nich sok, miksujemy, wlewamy do masy serowej. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną,  miksujemy. Sprawdzamy smak

Z Majeczką w kuchni
Kruche ciastka z masłem orzechowym i nutellą 104

Błyskawiczne kruche ciasta z kremem czekoladowym Nutella i masłem orzechowym. Jakby tego było mało, z dodatkiem posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady. Ciastka dla prawdziwych łasuchów. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasteczka czekoladowe z mas\u0142em orzechowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x375.jpg","https(...)stopni. Du\u017c\u0105 blach\u0119 do pieczenia wyk\u0142adamy papierem do pieczenia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/kruche-ciastka-z-maslem-orzechowym-i-nutella\/#wpzoom-rcb-direction-step-15936290046593699","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Mas\u0142o ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 jasn\u0105 mas\u0119, do ca\u0142kowitego rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru.","text":"Mas\u0142o ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 jasn\u0105 mas\u0119

ProstePesto.pl
Ciasto z nutą pomarańczy 181

nutą pomarańczy😁 coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast. BISZKOPT 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy do białek i delikatnie(...)czasie wyciągamy puszkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Nie otwieramy gorącej puszki bo jest możliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową. KREM POMARAŃCZOWY 150 g żółtek 500 g serka mascarpone 75 g cukru 5 g żelatyny otarta skórka z jednej pomarańczy Metalową miskę umieszczamy

Anielskie wypieki
Ciacho a'la raffaello 183

były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z  1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem  i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na  najwolniejszych

Emcia Pichci
Bożonarodzeniowe lizaki ciasteczkowe 122

która trochę uwspółcześni wasze stoły, lub jeśli tworzycie osobny stolik dla dzieci to koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Ja dzisiaj chcę wam zapodać propozycję na pięknie podane lizaki z ciasta które niczym śnieżne kule ozdobią wasz stół, a przy tym i będą świetną propozycją dla najmłodszych domowników. Proste pełne smaku i przy tym bardzo zdobne.  Moje pachną wanilią, kardamonem(...)Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę wraz z cukrem dodajemy przyprawy oraz jajko. Mieszamy chwilę.  2. Mąkę starannie przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wydrążamy laskę wanilii i mieszamy masę.  3. Silikonową foremkę w kształcie półkul smarujemy masłem i nakładamy na jedną połowę ciasto. Zamykamy drugą połówką nie nakładając do niej ciasta. Pieczemy

vaniliowoczekoladowa
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem 907

wstawić do lodówki na około 40 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Masa serowa: 4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać(...)Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Masa makowa: 5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek

Mała Cukierenka
Piernikowe gwiazdki 147

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)piernika i pozostały cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości

My Chcemy Jeść
Babka na śmietanie 174

posypania blachy Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem

peggiwkuchni
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 179

Babka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. 150 g margaryny ¾ szklanki cukru 1 ekstraktu waniliowego 4 małe jajka Skórka z 2 pomarańczy 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)Margarynę ucieramy  na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą). Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy.  Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe fondant po polsku 177

wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka(...)utrzeć  z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do ucieranej masy. Całość zmiksować i rozsmarować  masę na spodzie tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem. Druga warstwa: czekoladę połamać na kawałki, roztopić  ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko

pieprzny smaczek
Stefan czy Sefanka 189

rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod koniec gotowania dodajemy budyń i  energicznie mieszamy około 1 minuty aż nasza masa zrobi sie bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieram z naszą ostudzoną masą(...)wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej Powtarzamy układanie warstw. Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki

NaKońcuJęzyka
Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju 198

Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować(...)st.C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna będzie puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar

Rusty Fork
Reniferkowe brownie 148

kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :) Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm, z każdej 6 „reniferów” Składniki: Na ciasto: 100g mąki pszennej 100g masła 75 g cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 2 jajka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie(...)małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy do nich proszek do pieczenia z sodą. Składniki suche dodajemy do utartego

Kolizje Smaków