minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym(...)jest całkowicie zakazana. Wielbicielom maku polecam też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj
mojewypiekiinietylkominut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym(...)jest całkowicie zakazana. Wielbicielom maku polecam też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj
mojewypiekiinietylkopyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. wiórek kokosowych, 1 łyżeczka(...)szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę) gotujemy budyń. Ucieramy masło z cukrem i masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką. Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Przełożenie ciasta Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe
słodki bratekAustriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może(...)konieczne) 1 łyżka cukru pudru Miękkie masło ucieramy cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód
Smakowy Rajwyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy
Kuchenne Wariacjekolejny mój autorski pomysł na ciasto. Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną
Pan i Pani Smith w kuchnijakiś delikatny posmak , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe. Babka dość ciężka , zbita i wilgotna . A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta. Inspiracja z Tego Bloga Składniki : 5 jajek 1,5 szklanki cukru 250 g (kostka) masła 2 szklanki mąki pół szklanki mleka 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki(...)nadal ucierać. Wlać kawę , dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do formy na babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać do formy. Piec ok 50 min w 180'C . wystudzić. Kawę na lukier rozpuścić w odrobinie wrzątku. Dodać cukier i wody tyle aby otrzymać dość gęsty lukier. Polać ciasto. Smacznego
Malinowa Kawiarenkacytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Korniszonkialbo pyszne ciasto. U mnie latem to zdecydowanie jest pyszny napój z dodatkiem waniliowych lodów, późną jesienią i zimą stawiam na aromatyczne wypieki. Dziś bardzo jesienny przepis. Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem bananów i fantastyczna chrupiąca orzechowa kruszonka. Według kilku smakoszy, wypiek bardzo udany, dlatego nie będę nikogo specjalnie namawiać. Po prostu nie czekajcie na jakąś specjalną okazję. Zróbcie już(...)masło i cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy kolejno jajka, nadal miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Banany rozcieramy widelcem, dodajemy do masła razem z połączonymi suchymi składnikami.Przygotowujemy kruszonkę.Do miski wsypujemy zmielone orzechy, cukier i mąkę, dodajemy zimne masło i opuszkami palców tworzymy kruszonkę.Ciasto przelewamy do podłużnej formy
Słodkie Przyjemnościjednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera ucieramy jajka i żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką
Smakowity Blog Kulinarnydość prostej, efektownej, a jednocześnie nieziemsko pysznej. Ciasto mocno czekoladowe, nie zawierające mąki, zastępują ją godnie mielone orzechy laskowe. Kremowa masa truskawkowa na bazie śmietany - zarówno kwaśnej i słodkiej. Kompozycja kompletna, wymuszająca delektowanie się, i skupienie na powolnym smakowaniu, widelczyk za widelczykiem. Składniki: proporcje na blaszkę 20cm/20 cm Ciasto czekoladowo - orzechowe: przepis znaleziony na blogu "natchniona.pl(...)kąpieli wodnej, mieszamy do powstania aksamitnego, gładkiego kremu. Odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera, na szklistą, sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem na biały puch, pod koniec ucierania wlewamy dwie łyżki oleju. Do powstałego kogla - mogla wlewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy ( wystarczy kilka sekund miksowania na zmniejszonych obrotach ). Do mieszaniny czekoladowo - jajecznej wsypujemy
Kronika Piekarnikapieczenia 1/4 łyżeczki sody 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. 2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy. 4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy
Marcepanowa kuchniaprzygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę(...)pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 pomarańczy i sok z 1 (z 1,5 jeśli pomarańcze były małe). Na tym etapie masa nie jest jednolita i może być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników
Ciastkozercyprzygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę(...)pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 pomarańczy i sok z 1 (z 1,5 jeśli pomarańcze były małe). Na tym etapie masa nie jest jednolita i może być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników
CiastkozercyPyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję
Wanilia i Kardamon