miksowania, dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni (grzałka góra-dół). Biszkopt studzimy. Z wystudzonej masy budyniowej przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego stopniowo wystudzoną masę. Na spód układamy blat miodowy, smarujemy
Trzeci talerzBardzo proste i szybkie ciasto na raz. Z dodatkiem truskawek jest nieziemskie! Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat kilka truskawek Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem. Dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat - całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy oczyszczonej truskawki. Pieczemy
Truskawkowa Fiestagruszka Jajka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy mleko. Ciasto na naleśniki musi być lejące. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Mandarynkę obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Twaróg ucieramy z jogurtem, ksylitolem , wiórkami kokosowymi i cynamonem. Łączymy z owocami. Farszem wykładamy naleśniki i składamy
VioletoweKucharzenieMasło ucieramy na puch. 2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia. 3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość
Gotowanie...to proste !sody oczyszczonej szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy serki homogenizowane, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. 2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, które musimy rozwałkować na 3-5 mm. Szklanką wycinamy
kruche babeczkicukru ( 40 g ) 1,5 szklanki mleka szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Twaróg trzykrotnie mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na puszystą masę. Do masy partiami dodajemy zmielony twaróg i całość dokładnie miksujemy
Smakowite Daniakremu odkładamy na obłożenie tortu. Następnie p ołowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy ciastem kokosowym, nakładamy pozostały krem, kładziemy drugą część biszkopta, którą również nasączamy pozostałą wodą z cukrem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i schładzamy w lodówce. Przygotowujemy czekoladowy buttercream: Miękkie masło ucieramy mikserem, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. ( Kakao oraz cukier puder
kulinarne odsłony patiPieczemy około 35 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasto się piecze możemy zabrać się za przygotowanie masy. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny, często mieszając aż zgęstnieje. Przestudzoną masę łączymy z masłem i ucieramy do momentu, aż masa dwukrotnie zwiększy swoja objętość. Masę przekładamy na upieczony i przestudzony spód, dekorujemy bakaliami
Zainspirowana w kuchniutrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać pojedynczo żółtka i ucierać. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i aromat migdałowy W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Białka połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni. Normal 0 21 false
Kuchnia Bon Appetitproszku do pieczenia polewa biała Emix 2 opakowania posypki kolorowej Emix Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do utartych składników dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nalewamy do każdej taką samą ilość ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Lekko schłodzone smarujemy
MamaOskarkapasztetach, bigosie, ale także jako dodatek do gorzkiej czekolady i kakaowych ciast :) Jałowiec to zimozielony krzew (czasem wyrastający w drzewko), którego jagody oraz igły są bogate w olejki eteryczne - rozdrobnione ziarna szybko wietrzeją i tracą właściwości smakowe jak i lecznicze, dlatego zawsze świeżo ucieramy go w moździerzu. Czytaj więcej
Kasia Sarnamieszamy i smażymy naleśniki na bardzo dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Olej zawarty w cieście w zupełności wystarcza do smażenie, więc nie trzeba dodatkowo go dodawać na patelnię. Z powyższych składników wychodzi 4 naleśniki. Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej jedną godzinę. Twaróg dokładnie ucieramy widelcem, dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%, żółtko, dwie łyżeczki cukru, jedną łyżeczkę cukru
Księga-Smakuburaka! Mogę z niego zrobić każde danie, które jest wyśmienite. Przedstawiam bardzo smaczne ciasto z buraka. Składniki: 2 jaja 2 łyżki cukru trzcinowego 1 burak 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki z tapioki 1-4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Między czasie gotujemy obranego buraka (do miękkości
Truskawkowa Fiestawypieki! Rozpoczyna się sezon na morele, więc proponuję na przygotowanie pysznego i szybkiego ciasta! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka aromat 8-10 wydrylowanych moreli Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, mąkę, proszek do pieczenia, mleko
Truskawkowa Fiestapłaskiej łyżeczce kardamonu i cynamonu 2 łyżki mleka duża garść pokruszonych, suszonych truskawek Ucieramy masło z cukrem w misie miksera. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawami i mlekiem, i dalej miksujemy. Dorzucamy truskawki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Blachę wykładamy papierem
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut. Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn. Karpatka: Upieczone blaty przekladamy kremem. Posypujemy
Słodkości i nie tylkopudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone. Układamy
Taste Therapypotem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było skórek. Można też to zrobić blenderem. Powstałą masę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić. Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekam 15–20 minut. Po upieczeniu spodu przyszedł czas na masę serową. Żółtka ucieram z cukrem na jasny i gładki kogel mogel. Dodaję ser, bakalie, mąkę
Wołowina od rekinasiebie. Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki
słodki bratekPieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce. składniki na lukier: 200 g cukru pudru 50 ml rumu wykonanie: Cukier ucieramy z rumem na gładką masę
Domowy Smak Jedzeniaorzeszków ziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę i proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kulinarny Pamiętnikproszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel
Pelusiowa Kuchniawody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy
Domowy Smak Jedzeniagładką puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i dalej ucierać. Następnie wsypać płatki owsiane, mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia/sodą oraz solą i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta firmować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lub nabierać ciasto łyżką do lodów i układać
CookYourselfgładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pudru łyżka soku z pomarańczy opcjonalnie łyżka wódki pomarańczowej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy
Moje Kuchenne Rewelacjecałkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem
Mienta blogNa jeden raz do buzi...czyli malutkie ciasteczka od których nie można się oderwać :) Tak niewielu składników potrzeba, żeby móc się rozkoszować smakiem...Jak dobrze dla
Lawendowe Niebopomarańczy100 g cukrużółtkoSposób przygotowania:Miękkie masło razem z cukrem i żółtkiem ucieramy na gładką masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić
Słodkie PrzyjemnościMiękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści.Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować.Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm.Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek
Mix smakuwłoskie, laskowe, nerkowca, ziemne, migdały, pistacje)1 białko50 g białego cukruwykonanie:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy.Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika
Przysmaki Karolkitrochu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,oraz kakao dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. StudzimyMasa: Z mleka i proszku budyniowego przygotowujemy budyń, jeśli budyń jest niesłodzony dosładzamy 4 łyżkami cukru. Studzimy, Margarynę ucieramy na biało z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Po łyżce dodajemy budyń, cały czas
Z Majeczką w kuchnicukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem lub drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie Pichceniekukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze) Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy
Moje Kuchenne Rewelacjetortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z cytryny. Masa : Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku z cytryny
Moje Kuchenne Rewelacjeśmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut
Salonik smakówdotykała wody, wykładamy czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi). Masło ucieramy z cukrem, następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut
Kolizje Smakówproszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię
prawdziwe jedzeniekukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy pośrodku piekarnika nagrzanego
Miksturownikpieczenia - skórka otarta z jednej pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnimasy, mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21×32 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy każdy z nich likierem kawowym lub osłodzoną kawą. Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy orzechy(...)masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do otrzymania gładkiego kremu. Śmietanę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Na jeden biszkoptowy blat wykładamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy wkładką orzechową. Rozprowadzamy resztę kremu, wyrównujemy. Dajemy drugi blat biszkoptowy. Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można obsypać ciasto posiekanymi
Smaki Na Talerzuczasu do czasu mam ochotę na takie słodkie co nieco. Śmietanka z galaretką na smacznym spodzie o cytrynowym posmaku. Mniam, wspaniałe ciasto na poprawę humoru gdy za oknem mroźno i tak jakoś ponuro i szaro :/ Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki Spód: mąka tortowa 100g jajka 3 szt. masło 50g cukier drobny 100g(...)niej sok. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Następnie cienką strużką wlewamy ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny. Na koniec pomalutku wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy
Różne smaki w kuchniCiasto przelewamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek (21x32cm) i pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy obie mąki oraz 1/2 szkl. mleka. Miksujemy do połączenia składników. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy(...)jabłkowej, a na niej pozostały krem budyniowy. Wstawiamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zmieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubitą śmietankę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą lub gorzkim kakao. Uwagi: Masa jabłkowa powinna całkowicie stężeć. Zamiast śmietan-fixu można śmietanę zagęścić rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną (mniej więcej 1-2 łyżeczki). Źródło
Smaki Na Talerzu