ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:546/881)

Ciasto orzechowe z gruszkami i żurawiną 153

kolejny mój autorski pomysł na ciasto.  Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką  łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną

Pan i Pani Smith w kuchni
Babka Kawowo - czekoladowa 208

jakiś delikatny posmak  , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe. Babka dość ciężka , zbita i wilgotna .  A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta. Inspiracja z Tego Bloga  Składniki :  5 jajek 1,5 szklanki cukru 250 g (kostka) masła 2 szklanki mąki  pół szklanki mleka 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki(...)nadal ucierać. Wlać kawę , dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Do formy na babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać  do formy. Piec ok 50 min w 180'C . wystudzić. Kawę na lukier rozpuścić w odrobinie wrzątku. Dodać cukier i wody tyle aby otrzymać dość gęsty lukier. Polać ciasto. Smacznego

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka korzenne z lukrem 124

cytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Korniszonki
Czekoladowe ciasto z banananmi 192

albo pyszne ciasto. U mnie latem to zdecydowanie jest pyszny napój z dodatkiem waniliowych lodów, późną jesienią i zimą stawiam na aromatyczne wypieki. Dziś bardzo jesienny przepis. Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem bananów i fantastyczna chrupiąca orzechowa kruszonka. Według kilku smakoszy, wypiek bardzo udany, dlatego nie będę nikogo specjalnie namawiać. Po prostu nie czekajcie na jakąś specjalną okazję. Zróbcie już(...)masło i cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy kolejno jajka, nadal miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Banany rozcieramy widelcem, dodajemy do masła razem z połączonymi suchymi składnikami.Przygotowujemy kruszonkę.Do miski wsypujemy zmielone orzechy, cukier i mąkę, dodajemy zimne masło i opuszkami palców tworzymy kruszonkę.Ciasto przelewamy do podłużnej formy

Słodkie Przyjemności
Pączki 454

jednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera ucieramy jajka i żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto czekoladowo - orzechowe z kremem truskawkowym 93

dość prostej, efektownej, a jednocześnie nieziemsko pysznej. Ciasto mocno czekoladowe, nie zawierające mąki,  zastępują ją godnie mielone orzechy laskowe. Kremowa masa truskawkowa na bazie śmietany - zarówno kwaśnej i słodkiej. Kompozycja kompletna, wymuszająca delektowanie się, i skupienie na powolnym smakowaniu,  widelczyk za widelczykiem.  Składniki: proporcje na blaszkę 20cm/20 cm Ciasto czekoladowo - orzechowe: przepis znaleziony na blogu "natchniona.pl(...)kąpieli wodnej,  mieszamy do powstania aksamitnego, gładkiego kremu. Odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera, na szklistą, sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem na biały puch,  pod koniec ucierania wlewamy dwie łyżki oleju. Do powstałego kogla - mogla wlewamy rozpuszczoną czekoladę  i mieszamy ( wystarczy kilka sekund miksowania na zmniejszonych obrotach ). Do mieszaniny czekoladowo - jajecznej wsypujemy

Kronika Piekarnika
WIŚNIOWY MURZYNEK 135

pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. 2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy. 4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Ciasto pomarańczowe 175

przygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę(...)pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 pomarańczy i sok z 1 (z 1,5 jeśli pomarańcze były małe). Na tym etapie masa nie jest jednolita i może być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników

Ciastkozercy
Ciasto pomarańczowe 260

przygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę(...)pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 pomarańczy i sok z 1 (z 1,5 jeśli pomarańcze były małe). Na tym etapie masa nie jest jednolita i może być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników

Ciastkozercy
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 113

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam  do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję

Wanilia i Kardamon
Ekspresowe, bezglutenowe pączki 124

propozycja na to święto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle, że nie ma w nich mąki pszennej. Jej zamienniczka – mąka(...)smażenia. Do miski wsyp ksylitol, dodaj jajko i całość ucieraj za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj ziarna wanilii, a następnie proszek do pieczenia wymieszany z mąkę ryżową (powoli, cały czas ucierając). Do tak przygotowanej mieszanki dodaj rum, sok z cytryny i mleko kokosowe, cały czas miksuj, tak aby uzyskać jednolite ciasto. Powinn być lekko płynne (ciasto najlepiej ocenić wlewając

365 dni dookoła kuchni
Kostka chałwowo czekoladowa 191

Dzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli(...)herbaty do nasączenia Gotujemy budynie i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy

Cynamonowe szczęście
DYNIOWE SERNIKOBROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM 418

utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową,  cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu, dokładnie mieszamy go w misce z mascarpone, przyprawami i puree z dyni. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem przez około(...)delikatnie i równomiernie wylewamy na podpieczony spód. Łyżeczką, miejscami wylewamy mus śliwkowy i wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków kreślimy w masie ósemki. Pozostały mus przekładamy do miseczki. Blaszkę z ciastem ustawiamy na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i wsuwamy, tak by ciasto znajdowało się w środkowej części piekarnika. Blachę na której ustawiliśmy formę z ciastem wypełniamy gorącą wodą. Zapobiegnie

cool and minty
Czekoladowa babka gotowana 171

cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania