ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:553/881)

Tradycyjny mazurek wielkanocny 53

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki,  20 dag masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy,   puszka(...)mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.  Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm.  Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około

Wymiar Zdrowia
Tradycyjny mazurek wielkanocny 119

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa.  Składniki: 30 dag mąki,  20 dag masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy,   puszka(...)mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.  Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm.  Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około

The Slow Life Wife
BROWNIE Z CIASTECZKAMI TYPU OREO 106

odstawiamy do lekkiego przestudzenia całe jajka, żółtka oraz ziarenka z laski wanilii, ucieramy do białości następnie w 2 turach dodajemy cukier trzcinowy, nie przerywając miksowania do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, mąkę, kakao oraz sól i delikatnie wszystko mieszamy do masy dodajemy część połamanych ciastek, ciasto przekładamy do formy ( np.24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia ,na wierzchu układamy resztę ciastek

Słodkie zapomnienie
Słonecznikowiec 148

jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty(...)Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowym krem dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokruszony słonecznik. 3. Słonecznik: 200 g słonecznika podsmażamy na patelni

Na Ciasteczkowych Papierach
Delicja 223

olej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kostka masła Wykonanie: Odlewamy pół(...)Resztę mleka wraz z cukrem zagotowywujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone mąki i energicznie mieszamy do czasu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany  3 łyżki kakao 60 g masła łyżeczka żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Resztę składników zagotować

Krakowskie smaki Ani
Bananowa krówka 130

dodajemy cukier. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie nasączamy go połową naparu z herbaty i smarujemy dżemem(...)dodajemy ostygnięty budyń i ucieramy. Gotową masę wykładamy na banany i równomiernie rozsmarowujemy. Na masie układamy warstwę herbatników, delikatnie nasączamy je naparem z herbaty i smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, którą również należy nasączyć herbatą.  Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę

kulinarne odsłony pati
Sernik z malinami 167

warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu

Moja Delicja
Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym 157

RISzard I Warsztat Piwowarski 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 1 fix do śmietany Dodatkowo: posiekane, solone orzeszki ziemne do ozdoby maliny do ozdoby Ciasto: 1. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Piwo wlać do rondelka i podgrzewać, aż prawie się zagotuje (nie gotować). Gorącym piwem zalać czekolady i odstawić na około 20 sekund(...)czekolada się roztopi (mogą zostać małe kawałeczki czekolady). Masę czekoladową odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy wymieszać

Mała Cukierenka
Pascha wielkanocna 113

Pascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według

Kulinarne przygody Gatity
Śliwkowiec 198

żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm  35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Drugą szklankę mleka wraz z cukrami zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy budynie, mieszamy i chwilę gotujemy. Budyń zestawiamy i cały czas mieszając dodajemy żółtka. Masę odstawiamy do wystudzenia. 300 g masło ucieramy stopniowo(...)rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, dodajemy do niej resztę masła, śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Czekoladową masę przekładamy na wierzch ciasta i odstawiamy go w chłodne miejsce do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 136

grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej

Smakowy Raj
Karmelowe LOVE 74

jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa karmelowa: 6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe(...)obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. Krem czekoladowy: 7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół. 9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej

Kocham Czekoladę
Karmelowe LOVE 270

jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa karmelowa: 6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe(...)obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. Krem czekoladowy: 7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół. 9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej

Kocham Czekoladę
Ciasto czekoladowe z cukinii 95

całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu zetrzeć cukinię na dużych oczkach (razem ze skórą), dodać ją do ciasta. Wsypać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach

I LOVE LIFE
Ciasto cytrynowe 235

dałam nieco mniej ok. 220 g.) 2 duże cytryny (lub 3 mniejsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek + ok. pół szklanki cukru pudru na lukier Jak zrobić ciasto cytrynowe?   Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna(...)wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 cytryny i sok z 1,5 cytryny (z 2 jeśli cytryny były małe

Ciastkozercy