ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:562/881)

Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 963

proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kolejno pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 20 minut. Ser trzykrotnie mielemy w maszynce do mielenia (można też utrzeć w malakserze, bądź kupić zmielony). Miękkie masło ucieramy mikserem razem z cukrem(...)Dodajemy żółtka i ucieramy na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ser. Masę serową przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się płynna i gorąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną zmieszaną z mlekiem oraz kilka kropelek olejku pomarańczowego. Masę cały czas podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż zgęstnieje (nie zajmie

Trzeci talerz
Ciasto makowo-serowe 6494

folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do foremki, wyrównać i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto podpiec około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C i wystudzić. Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na około 10 minut. Jeśli nie mamy suchego mielonego maku(...)jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo ser. Następnie dodać aromat i skórkę pomarańczową i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak i wyrównać.  Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia

Kuchcik gotuje
Przepisy na proste i szybkie ciasta bez pieczenia 538

pomocą przychodzą tutaj ciasta bez pieczenia. Poniżej kilka przepisów, z którymi poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w przyrządzaniu wypieków. 3 Bit Do przygotowania tego ciasta bez pieczenia potrzebować będziemy: 1 puszki masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego Około 0,5 kg herbatników 500 ml słodkiej śmietany 30 – 36% 2 opakowania śmietan fix 100 g ulubionej czekolady(...)budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń. Prostokątną foremkę wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich lekko ciepłą masę krówkową. Kładziemy drugą warstwę herbatników i pokrywamy ją masą budyniową. Na koniec umieszczamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę, wykładamy ją na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na około

Mostek w kuchni
Orzechowe ciasto z rabarbarem 180

dzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty.....   Składniki  Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)sól, mieszamy w misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach 6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi

Słodki Kompromis
SERNIK BRZOSKWINIOWY POD KOKOSOWĄ CHMURKĄ 307

robiłam wiedziałam, że albo będzie do kitu, albo będzie hit. Okazał się hitem. Skradł serca całej mojej rodziny. Zapraszam Was po przepis na mój autorski sernik.  Składniki: ciasto: 1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka- u mnie President 250 g sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie  pół puszki syropu(...)Wierzch: 1,5 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 1,5 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich sery, miksujemy.  *Brzoskwinie blendujemy, dolewamy do nich sok, miksujemy, wlewamy do masy serowej. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną,  miksujemy. Sprawdzamy smak

Z Majeczką w kuchni
Kruche ciastka z masłem orzechowym i nutellą 75

Błyskawiczne kruche ciasta z kremem czekoladowym Nutella i masłem orzechowym. Jakby tego było mało, z dodatkiem posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady. Ciastka dla prawdziwych łasuchów. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasteczka czekoladowe z mas\u0142em orzechowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x375.jpg","https(...)stopni. Du\u017c\u0105 blach\u0119 do pieczenia wyk\u0142adamy papierem do pieczenia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/kruche-ciastka-z-maslem-orzechowym-i-nutella\/#wpzoom-rcb-direction-step-15936290046593699","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Mas\u0142o ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 jasn\u0105 mas\u0119, do ca\u0142kowitego rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru.","text":"Mas\u0142o ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 jasn\u0105 mas\u0119

ProstePesto.pl
Ciasto z nutą pomarańczy 148

nutą pomarańczy😁 coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast. BISZKOPT 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy do białek i delikatnie(...)czasie wyciągamy puszkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Nie otwieramy gorącej puszki bo jest możliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową. KREM POMARAŃCZOWY 150 g żółtek 500 g serka mascarpone 75 g cukru 5 g żelatyny otarta skórka z jednej pomarańczy Metalową miskę umieszczamy

Anielskie wypieki
Ciacho a'la raffaello 152

były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z  1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem  i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na  najwolniejszych

Emcia Pichci
Bożonarodzeniowe lizaki ciasteczkowe 87

która trochę uwspółcześni wasze stoły, lub jeśli tworzycie osobny stolik dla dzieci to koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Ja dzisiaj chcę wam zapodać propozycję na pięknie podane lizaki z ciasta które niczym śnieżne kule ozdobią wasz stół, a przy tym i będą świetną propozycją dla najmłodszych domowników. Proste pełne smaku i przy tym bardzo zdobne.  Moje pachną wanilią, kardamonem(...)Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę wraz z cukrem dodajemy przyprawy oraz jajko. Mieszamy chwilę.  2. Mąkę starannie przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wydrążamy laskę wanilii i mieszamy masę.  3. Silikonową foremkę w kształcie półkul smarujemy masłem i nakładamy na jedną połowę ciasto. Zamykamy drugą połówką nie nakładając do niej ciasta. Pieczemy

vaniliowoczekoladowa
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem 831

wstawić do lodówki na około 40 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Masa serowa: 4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać(...)Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Masa makowa: 5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek

Mała Cukierenka
Piernikowe gwiazdki 114

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)piernika i pozostały cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości

My Chcemy Jeść
Babka na śmietanie 142

posypania blachy Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem

peggiwkuchni
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 155

Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny(...)wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. 3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta. 4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy

Kuchnia u Bietki
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 140

Babka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. 150 g margaryny ¾ szklanki cukru 1 ekstraktu waniliowego 4 małe jajka Skórka z 2 pomarańczy 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)Margarynę ucieramy  na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą). Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy.  Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe fondant po polsku 148

wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka(...)utrzeć  z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do ucieranej masy. Całość zmiksować i rozsmarować  masę na spodzie tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem. Druga warstwa: czekoladę połamać na kawałki, roztopić  ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko

pieprzny smaczek