ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:566/881)

Ciasteczka „a la pierniczki” 85

Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 - 12 minut. Lukier: białko utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać kawę. Gotowe ciasteczka polukrować

królestwo garów
Ciasteczka Pieguski 136

Masło ucieramy razem z cukrem na puch. 2. Wbijamy jajko i dalej ucieramy. 3. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, esencję waniliową, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w  160 stopniach  grzanie  góra-dół

Gotowanie...to proste !
Ciasto Krówka 234

wodę-mieszamy na małym ogniu aż się ładnie rozpuści,lekko studzimy. Ucieramy margarynę,dodajemy po łyżce już ostudzony budyń i alkohol,miksujemy na gładką masę,wykładamy ją na biszkopt i rozsmarowujemy.na to układamy biszkopty moczone w herbacie, wierzch polewamy polewą krówkową. Najlepiej jest jeszcze schłodzić ciasto kilka godzin w lodówce. Smacznego

Swojskie jedzonko
Ciasteczka z nutellą 179

miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników.  Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba

Słodkie okruszki
Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski) 182

miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej

Słodkie okruszki
Ciasto ciecierzycowo-kokosowe 172

dwóch zupełnie innych smaków. Ciecierzyca i kokos? A w dodatku w postaci ciasta? Warto przygotować dla gości! Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki mąki z ciecierzycy 2 łyżki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy olej i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy

Truskawkowa Fiesta
Chałwowiec 179

wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu

Cynamonowe szczęście
Z lucynowskiego gniazda 134

soli. Następnie zmniejszyliśmy ogień i szybkim ruchem wsypaliśmy mąkę. Calość Slawek energicznie ucierał na ogiu do momentu uzyskania gladkiej i lśniącej masy. Kolejny etap pracy należal do Sebastiana. Gdy masa wystygła przełożyliśmy ją do miski, pojedynczo wbijaliśmy jajka, a całość Sebek miksował na najwyższych obrotach.  Gdy ciasto było gotowe napełnialiśmy nim szprycę z jak najgrubszą końcówką. Radzimy zaopatrzyć

Sprawni w smaku
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 120

tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto

Camilla w kuchni
Muffinki z maślanym kremem. 145

proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy. 3. Krem maślany: Masło ucieramy mikserem na puszystość (aż będzie białe), następnie dodajemy pozostałe składniki dokładnie ucierając.Na koniec

Izabelawkuchni
Ciasteczka -pień drzewa 170

Cukier utrzeć z jajkiem, potem dodać miód, sól oraz mleko i dalej ucierać.Następnie dodać miękkie masło i dokładnie utrzeć z resztą masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około  1 godzinę. Następnie wyjąć ciasto z lodówki .Z kawałeczka ciasta uformować wałeczek o grubości

Moje domowe kucharzenie
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM 120

dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy w misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia

Słodkie zapomnienie
Świąteczne lukrowane pierniczki. 186

kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy. 4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy

Izabelawkuchni
MIODOWNIK 164

całość na małym ogniu około 5 minut, gotową masę wykładamy na surowe ciasto Krem budyniow y : budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 400ml mleka i 3-4 ł yżkami cukru pudru, gotowy odstawiamy do ostudzenia (budyń warto przykryć   folią spożywczą, unikniemy wtedy powstania kożucha ) masło ucieramy na puszystą   masę, następnie partiami dodajemy przestudzony budyń, łyżka po łyżce

Słodkie zapomnienie
Świąteczny makowiec 123

mieszamy. Masę makową dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście. 3. Ciasto z rozsmarowaną masą makową zwijamy w roladę. 4. Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni. 5. Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty. Lukrem polewamy

Kuchnia u Bietki

Proponowane wyszukiwania