ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:570/881)

PRZEKŁADANIEC SEROWY KOKOSOWO-KAKAOWY 116

łyżki margaryny,  2 łyżki mleka + 1 łyżka śmietany,  2 łyżki cukru,  2 łyżki kakao Dekoracja: wiórki kokosowe,  skórka pomarańczowa,  kolorowe cukierki  WYKONANIE  Ciasto kakaowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy(...)Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto. Polewa kakaowa

słodki bratek
Sernik krośnieński – kuchnia podkarpacka 151

cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania konsystencji śmietany(...)upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem.   Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów na podkarpackie ciasta i inne specjały zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Tort czekoladowo - wiśniowy 132

żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą

VioletoweKucharzenie
Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami 187

najbardziej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 120g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć innego cukru) 3 jajka 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (jeśli masa delikatnie się zwarzy proszę się nie przejmować). 4. Do masy maślanej dodać wcześniej przygotowaną mąkę, dodać masę bananową, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). 5. Ciasto przełożyć do keksówki

Mała Cukierenka
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 164

wafelki Lusette ( dociskamy do ciasteczkowego spodu ), wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo rózgą ) z cukrem, kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza

Ostra na Słodko
Keks (bezglutenowy) 154

surowe, raz za razem. I nagle nastąpił przełom. Ten sukces zawdzięczam kilku czynnikom. Po pierwsze, we wcześniejszych wersjach było za dużo tłuszczu. Zmniejszenie ilości masła do niezbędnego minimum uratowało ciasto, ale to nie wszystko, sam proces pieczenia okazał się równie istotny. Często na tym blogu piszę o moim trudnym piekarniku, który zmusza mnie do nieustannego kombinowania, by w ogóle cokolwiek(...)łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia garść bakalii (ja użyłam mieszanki keksowej z Bakalland, ale ona nie jest "koszerna" bezglutenowo) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na średnich obrotach.                             2. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku

Kawa z mlekiem
Keks cytrusowo-migdałowy 124

posypania: •płatki migdałów Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem i cukrami a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy

Pyry na Gaz
Ciasto biszoptowo truskawkowe 125

papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Zimny przekrawamy na dwa blaty. Krem: Masę do ciasta przygotowujemy po części w kąpieli wodnej. W tym celu będziemy potrzebować garnka z gotującą się wodą oraz (najlepiej) metalowej lub szklanej miski, której dno swobodnie zeprze się na garnku(...)miksera do momentu aż masa zbieleje, ociepli się i zwiększy objętość. Zestawiamy z palnika, hartujemy wstawiając miskę do zimnej wody i ubijając cały czas by masa równomiernie przestygła. Masło ucieramy na puch, dodajemy powoli przestudzone ubite na parze jajka, a na końcu zmiksowane truskawki. Nie wszystkie na raz tylko po trochu, bo zbyt duża ilość na raz może spowodować ścięcie

Kuchnia w czekoladzie
Gotowane muffinki pomarańczowe 83

moim blogu walory wypieków gotowanych. Znajdziecie u mnie sporo przepisów na babki gotowane w różnych smakach. Na Wigilię był nawet piernik gotowany, a jakiś czas temu migdałowo - czekoladowe ciasto gotowane. Aby nie było nudno, tym razem postanowiłam ugotować muffinki. Nie są to jakieś nadzwyczajne muffinki, bo zrobiłam je z resztek produktów pozostałych po świętach. Ale są smaczne i pięknie pachną(...)cukier zwykły oraz waniliowy i ucierałam na puszysty krem. Do utartego masła dodałam jajka i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam w osobnej misce z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę suchych składników wmiksowałam powoli do masy maślano - jajecznej. Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Otarłam z niej skórkę i wrzuciłam ją do ciasta. Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki

Waniliowe Improwizacje
Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym 130

odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp(...)ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki. Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień

wesoła kuchnia
#2 Sernik Wiedeński (bez spodu) 161

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie przepadam za tym rodzajem ciast ze spodem z ciasta kruchego. Zwłaszcza, że przy moim odżywianiu musiałbym wymyślić bezglutenowe kruche ciasto. Kto by miał na to czas? W każdym razie, w serniku - jak sama nazwa wskazuje - najważniejszy jest ser. Po co sobie go psuć kruchym spodem, jak można upiec pyszny, bezglutenowy (!) i waniliowy sernik(...)ucieramy na puszystą masę. Dodajemy na przemian jajka z twarogiem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Laskę wanilii przekrawamy na pół, wydłubujemy ziarna, dodajemy.  Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze około minuty.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta

Taste of imagination
Piegowata babka świętokrzyska 149

przepisy Poniżej przepis na babkę oryginalny. Ja z powodu braku mąki ziemniaczanej, musiałam go nieco zmodyfikować. Dałam mniej mąki ziemniaczanej, za to więcej pszennej. Z większą ilością mąki ziemniaczanej, ciasto będzie bardziej piaskowe. Dodałam też kilka łyżek mleka więcej, bo masa była zbyt gęsta jak dla mnie. Babkę możecie podać z cukrem pudrem, polukrować lub udekorować polewą czekoladową. Drukuj Piegowata(...)Masło ucieramy  cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku cały czas ucierając. Dodajemy po trochu przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodajemy aromat, mleko i mak. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach Artykuł Piegowata babka świętokrzyska pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 148

Serniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President  2 jajka 1/2 szklanki erytrolu  2 łyżki nasion chia 50g suszonej(...)Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.  Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
JAK UPIEC DOMOWE PYSZNE PĄCZKI - PRZEPIS RODZINNY 131

Myślę ,że każdy uwielbia pączki,czy te kupne ,czy upieczone przez nasze babcie czy mamy.Pamiętam jak moja mama zarabiała ciasto  w dzieży,a potem wykrawała paczki i  je smażyła w olbrzymim rondlu , gdyz było nas aż pięcioro!. Ich zapach roznosił się po całej kuchni , a za oknami sypał cudowny,magiczny śnieg.W piecu trzaskał raźno ogień(...)masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i ucieramy na puch ,ot taki sobie kogel- mogel!.Dodać go do przesianej mąki i dolewamy resztę ciepłej śmietanki ,która nam została.Wlewamy alkohol,dodajemy zaczyn drożdżowy oraz stopione ,schłodzone masło.Wyrabiamy chwilę w misce ,aby się wszystko połączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto Weselna Dama 111

Witajcie, Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne ciasto na biszkopcie makowym. Pychotka  Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki suchego maku Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym(...)masło i ucierać. Ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodatkowo przygotować: 1 dużą paczkę biszkoptów 2 łyżeczki kawy mielonej 300 ml wody ¾ tabliczki mlecznej czekolady 1 łyżkę masła 1 łyżkę mleka 2 łyżki cukru pudru Kawę zalać 300 ml gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli ktoś lubi do kawy może dolać spirytusu. Polewę przygotować tuż przed polaniem ciasta. Do małego garnuszka

Przepisy Babci