ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:579/881)

Torcik bez pieczenia z masą z kaszy mannej 205

Torcik bez pieczenia z masą grysikową Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, w czasie rodzinnych świąt oraz jako niedzielny deser. Składniki potrzebne na torcik bez pieczenia ok. 300 g prostokątnych herbatników pół filiżanki czarnej kawy bez cukru pół szklanki kaszy(...)szklanka cukru pudru, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy łyżka kakao Kaszę manną gotujemy na gęsto w pół lita mleka. I oczywiście następnie studzimy. Gdy grysik jest już zimny, masło ucieramy z cukrem, powoli dodając wystudzoną  kaszę. Można robić to ręcznie w makutrze lub oczywiście mikserem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zapach waniliowy, a do drugiej kakao

Korniszonki
Milky Way - przepis z 2002 roku 1028

żółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam.  Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście.  Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.  Składniki na masę(...)Mleko zagotowałam i rozpuściłam w gorącym jeszcze cukry. Odstawiłam do ostudzenia.  Masło utarłam na puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy.  Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.  Wierzch polałam polewą: * 1 tabliczka czekolady * 1 łyżka wody * ok. 1 łyżki śmietanki

Pieprzyć z Fantazją
Tarta malinowa z kremem patissiere 259

momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoszklanka malinmały słoiczek (150 ml) dżemu porzeczkowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem(...)zgęstnieje i zdejmujemy z palnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodąNa gotowe kruche ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie wyciskamy krem patissiere na którym układamy świeże maliny. Całość posypujemy cukrem pudrem.Wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne na każdą okazje +FILM 201

sztywno, dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia.  Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao-wszystko miksujemy na małych obrotach do połączenia. Ciasto przelewamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Biszkopt pięknie wyrasta(...)miękkiego masła, ucieramy je na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Tak powstały krem rozprowadzamy po stężałej masie jabłkowej.  Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Do miski dajemy czekoladę, masło oraz mleko-dajemy na 1 minutę do mikrofali lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia.(czekolada powinna być dobrej jakości) Polewą smarujemy ciasto.  Ja rozpuściłam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Serniczek brzoskwiniowy 190

cukrem. Cały czas ucierać i porcjami dodawać ser. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przed podanie wystawic z lodówki kilkanaście minut  wcześniej, wtedy ciasto łatwiej wydobyc z foremki. Serniczek podany

Monia miesza i gotuje
Potrawka gulaszowa 204

internecie hulają wciąż te same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco przygotowanie ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę(...)grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli i cukru ew. łyżka kwaśnej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia Drożdże ucieramy z cukrem. Po jego rozpuszczeniu wlewamy całość do połowy porcji letniego mleka, wsypujemy mąkę do uzyskania konsystencji nieco rzadszej od kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy na chwilę przykryty

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik „Zebra” 361

wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Twaróg ucieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę, następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego

mojewypiekiinietylko
ciasto pocieszenia – tylko dla dorosłych ;) 5409

soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21 cm ×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia(...)cukru pudru 1 żółtko 200 g masła wykonanie: Wiórka kokosowe wsypujemy do naczynia, zalewamy wódką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc do lodówki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, kaszę mannę oraz wiórka z alkoholem. składniki na masę jabłkową: ok. 1200 g jabłek 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy

Domowy Smak Jedzenia
Piernik z dynią 174

Przeglądałam blog-Zufikowo i natknęłam się na przepis na piernik z dodatkiem dyni. Postanowiłam sprawdzić w praktyce jak to ciasto smakuje i po raz kolejny Zuzka

Ciasteczkowy Potwór
SERNIK SZACHOWNICA 177

się nie skończy i jestem o tym święcie przekonana! Dziś kolejny sernik zagościł w mojej kuchni, a co za tym idzie na blogu! Delikatna masa serowa połączona z kakaowym ciastem tworzy pyszną „szachownicę”, której nikt się nie oprze. Wygląda smakowicie i smakuje rewelacyjnie! Robi się go błyskawicznie i zawsze się udaje. Nie ma obaw o zakalca albo nieudany(...)minut/180C. Studzimy. MASA SEROWA: Masło ucieramy z żółtkami cukrami na puszystą masę, dodajemy do zmielonego sera, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy krotko, do połączenia składników. Dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt dzielimy na 8 równych długich pasków. 4 szt układamy na blasze ( wyłożonej papierem ) zachowując równe odstępy. Przestrzenie pomiędzy ciastem wypełniamy masą serową. Na masę

Ostra na Słodko
Sernik gotowany na miodowych plackach z jabłkami 217

200g cukru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem.  Wszystkie składniki zagniatamy.  Ciasto dzielimy na dwie części.  Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia  na wielkość kwadratowej blaszki.   Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 200*C i pieczemy około(...)będą rumiane.   Sernik gotowany: 1 kg sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny pół szklanki mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej Margarynę ucieramy  z cukrem i żółtkami.  Dodajemy ser (zmielony dwukrotnie lub wiaderka). Wszystko ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu,  nie przerywając mieszania.  Kiedy masa serowa zacznie wrzeć, wlewamy mleko wymieszane

Pyszności Słodkości
Mini babeczki cytrynowe 100

białości. Następnie dodaj jajka i nadal ucieraj, aż do połączenia składników. Po tym czasie sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach. Dodaj skórkę do utartej masy i włóż śmietanę oraz wyciśnięty sok z całej cytryny. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę do połączenia składników. Ciasto włóż do foremek na muffinki lub do małych

Przepisy na widelcu
Megaowocowy sernik na zimno z żelką i chrupiącym czekoladowym spodem – ciasto bez pieczenia! 169

zimno z żelką i chrupiącym czekoladowym spodem – ciasto bez pieczenia! Stali obserwatorzy bloga pewnie już znają to ciasto z wyglądu, ponieważ jakiś czas temu gościł tutaj przepis na tak zwany „Jelly fruit cake” przepis tutaj (KLIK) . I cieszył się on zresztą wśród Was dużym powodzeniem 😉 Jednak dzisiejsze ciasto tylko z wyglądu przypomina ten śliczny torcik owocowy. Tym razem(...)miski miksera wrzucamy miękkie masło, w temperaturze pokojowej i ucieramy na średnich obrotach tak długo, aż będzie puszyste. Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę dodajemy powoli do masła, mieszając wszystko na małych obrotach, do połączenia się składników. Odstawiamy na blacie, aby ganache zgęstniał do gęstej konsystencji pasty *** *** Masą obkładamy mocno schłodzone ciasto, wyjęte prosto z lodówki. Najpierw nakładamy pierwszą, cienką warstwę

Blog z Apetytem
Piernik Kasi 391

jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)sodą i  kakao. 2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku. 3. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec

Kuchnia domowa Ani