święta. Ciasto jest lekko wilgotne i ma piękny aromat cytryn. Do tego pieczenie tej babki zajmuje jedynie 40 minut. W innym moim wpisie znajdziecie więcej przepisów na wielkanocne ciasta bez mleka i bez jajek . Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta, polecam wam moje zestawienie przepisów na Wielkanoc. 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru pół kostki margaryny bezmlecznej(...)pieczenia sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. W suchej i czystej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli. W osobnej misce ucieramy dokładnie cukier, miękką margarynę oraz żółtka na jednolitą masę. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy. Do utartych żółtek dodajemy
Dieta bez mlekaCiasto idealne dla fanów brownie i serników. Połączenie mocno czekoladowego, zwartego ciasta z puszystą masą serową to kompozycja wręcz idealna i z pewnością warta wypróbowania w naszych domach. SernikoBrownie - Składniki: Masa Brownie: 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 300 g cukru 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy Masa Sernikowa(...)masła cukier waniliowy budyń waniliowy cukier puder do posypania SernikoBrownie - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z roztopioną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę i sól - mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa Sernikowa: Ser mielimy przynajmniej dwukrotnie. Masło wraz z cukrem
Słodka Stronaprzepis to przepis Ewy Wachowicz. W tej wersji ja dodałam mniej cukru, bo według mnie jest bardzo słodkie. Tak resztę musimy dokładnie zważyć zaczynając od jajek, całych w skorupkach. Ciasto wychodzi pyszne, polecam go bardzo, ja nie z truskawkami to ze śliwkami :-). Miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki: 6 jajek L tyle ile ważą jajka masła (temp. pokojowa) tyle(...)Jajka myjemy (w skorupkach) i ważymy też w skorupkach. Moje ważyły 390 g. Następnie odważyłam tyle samo masła, mąki i cukru (ja mniej). Miękkie masło razem z cukrem ucieramy na puszystą, jasną masę, dodajemy otartą skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. 2. Teraz zaczynamy dodawać jedno jajko i część mąki, miksujemy, potem kolejne
kruche babeczkikoniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy krem. M asło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie(...)karmelem miksujemy na gładką masę. Orzechy przeznaczone na krem wkładamy do worka i rozbijamy dość drobno za pomocą tłuczka. Do masy dodajemy ser mascarpone, czekoladę oraz orzechy. Ucieramy na gładki krem. Możemy na sam koniec dodać jeszcze garść płatków corn flakes aby krem miał bardziej chrupiącą konsystencję. Krem chłodzimy w lodówce przez około 30-40 minut. Przygotowujemy
Mania Gotowaniaciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z biszkoptem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty. Krem – z podanej ilości mleka, cukru i budyni śmietankowych w proszku ugotować gęsty budyń(...)spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia – budyń i masło muszą być w identycznej, pokojowej temperaturze. Masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania. Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Krem podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3. Rodzynki sparzyć, odsączyć, wystudzić. Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem
WSZYSTKO SMACZNELubię wracać do przepisów z lat dzieciństwa. Dzisiaj takim ciastem a w zasadzie deserem się z Wami podzielę :) Chatka Puchatka <3 kto nie zna? a chce poznać? Albo znał, ale o nim zapomniał? Zapraszam :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa(...)łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodając ser , cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3 ) Do większej części dodajemy kakao , mieszamy. Na folii aluminiowej układamy herbatniki w taki sposób
Różne smaki w kuchnipszennej tortowej + 1-2 łyżki do podsypywania - 85 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka śmietany Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 750 gram sera z wiadereczka dobrej jakości (sprawdź skład! ) - 250 g białego sera tłustego - 2 łyżki proszku budyniowego(...)bądź ziarenka z laski wanilii - 130 g masła - niepełna szklanka cukru pudru - 6 jajek - 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej - 4 łyżki jagód mrożonych - 6 łyżek mrożonych malin Masło ucieramy z połową ilości cukru pudru na puszystą masę, powinna mocno zmienić barwę na bardziej kremową. Ser z wiadereczka zmiksuj z twarogiem i cukrem waniliowym. Następnie do masy z masłem
SMYKWKUCHNIstopniowo wlewam do połączonych już składników. Następnie wyrabiam kilka minut, do uzyskania jednolitej, elastycznej masy lekko odchodzącej od dłoni lub łopatek robota, jeżeli wyrabia się mechanicznie. Teraz wyrobione ciasto powinno odpocząć i urosnąć, potrwa to około 1,5 godziny. Przykrywam je ściereczką i odstawiam w miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową(...)łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych np. z wiśni Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam. Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam. Ubijam
I tu będę miała takie tePrzepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem(...)sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy
VioletoweKucharzenieproszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretki - dzień przed zrobieniem ciasta najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy pojemniki lub głębokie talerze (w których łatwo się je pokroi w kostkę) lub foremki do kostek lodów lub pralin. Każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej(...)budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać kolorową galaretkę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. Wafelki Grześki - 2 wafelki za pomocą widelca drobno pokruszyć. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić
Ciastka - domowe słodkościzamawialiśmy przez Internet - mąkę i masło w ApiMarket.pl, a bakalie w TureckiSklep.pl Prosty przepis na keks świąteczny Przepis na keks świąteczny - składniki moja szklanka ma pojemność 250 ml, ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm 200 g miękkiego masła 200 cukru pudru 5 jajek 300 g mąki pszennej + 1 łyżka do bakalii 2 łyżeczki proszku(...)przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, a następnie niewielkimi partiami przesianą mąkę. Czasami może się zdarzyć, że po dodaniu jajek masa się zważy, ale po dodaniu mąki problem zniknie. Masa powinna być puszysta. 3. Zmniejszam obroty miksera na minimalne i dodaję bakalie. Miksuję jeszcze przez kilkanaście sekund, aby bakalie dobrze wymieszały się z ciastem. 4. Ciasto przekładam
Cztery Fajerysobą. Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny dodajemy i mieszamy delikatnie. Połączone składniki przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożonej papierem i wysypanej płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C pieczemy 30 minut. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół przekładamy
kgwjanczewobudynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy. W między czasie jak mleko(...)proszku, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę budyń gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. - do misy miksera wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy - na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę
RITA food channel