ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)szczyptą soli. Żółtka ucieramy z miodem, gdy zmienią kolor na niemal biały, dodajemy stopniowo, przesiane przez sitko mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Na koniec, cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce
Quinoa Raz!cynamonową kruszonką. Możecie spokojnie zrobić właśnie na ten weekend, ciasto robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 32x22 cm Składniki ciasto: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru u mnie trzcinowy 5 jajek L 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu(...)pudru (jeśli ktoś lubi bardzo słodko to więcej) 1 kopiata szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. 2. W misie miksera ucieramy masło, dodajemy do utartego stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Miksujemy. 3. Delikatnie przesiewamy mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Jak składniki ładnie nam się
kruche babeczkiWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji (jak i bardzo wyczekiwanej już wiosny :)) postanowiłyśmy przygotować piękną, zieloną babkę z dodatkiem truskawek i jaj czekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę(...)cukier, następnie ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, barwnik, sok i skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki. Pod sam koniec dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i wstawiamy
Kolizje Smakówew.cukier) oraz ksylitol z wanilią (lub cukier waniliowy) i ucieramy do białości, ok.10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1
Smaczne ZdrowePrzelewamy po równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka(...)Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort
Made By Mom And SonPrzelewamy po równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka(...)Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort
Made By Mom And SonPrincessa – ciasto bez pieczenia! Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach… Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g(...)dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem *** *** Białą czekoladę ścieramy na tarce *** *** Startą czekoladę mieszamy z kremem budyniowym. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu wykładamy na herbatniki *** *** Całość przykrywamy warstwą herbatników *** *** Herbatniki smarujemy dżemem malinowym *** *** Na dżem wykładamy kolejną część kremu i ponownie układamy warstwę herbatników *** *** Następnie wykładamy ostatnią część kremu i całość obsypujemy wiórkami kokosowymi *** *** Ciasto wkładamy
Blog z ApetytemDzisiaj na blogu przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów . Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest(...)sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym i pomarańczowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie ciasto bez pieczenia, które smakuje każdemu! Robi furorę na wszystkich rodzinnych imprezach. Spróbuj koniecznie. SKŁADNIKI: 1 duża paczka herbatników 1 puszka masy kajmakowej 1 margaryna Kasia (250g) 3 szklanki mleka w proszku (ok. 300g) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść orzechów włoskich 2 gorzkie czekolady 50ml mleka lub śmietany kremówki WYKONANIE: 1. Podgrzej szklankę(...)mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym; 2. Miękką margarynę ucieraj mikserem ok. 5min, następnie wlewaj po łyżce przestudzonego mleka ciągle miksując, kiedy składniki się połączą, dodawaj małymi porcjami mleko w proszku aż do uzyskania jednolitej masy; 3. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i poczekaj kilka minut. Obierz orzechy ze skórki i pokrój bądź pokrusz. 4. W kąpieli wodnej rozpuść
Prosty przepis naDzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki(...)ucieramy całość na gładką masę. Tak powstały rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut do wyrośnięcia. Do misy miksera przesiewamy około 400 g mąki, solimy ją i robimy w środku wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięty rozczyn, resztę wody wymieszanej z jogurtem oraz olej, mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie łyżkę zastępujemy mikserem i wyrabiamy ciasto dosypując tyle
Rozpustne gotowaniejakiejś kulinarnej celebry. A więc obiecuję będą kolejne przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz, a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem(...)mleka Do mleka wsypujemy połowę wiórków kokosowych, zagotowujemy, a jak zacznie wrzeć dajemy mannę. Takie obgotowane wiórki, oddają więcej siebie dla masy. Gęstą masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy mlecznej. Ilość cukru, jak zawsze powtarzam to indywidualna sprawa. Tu nie trzeba go zbyt dużo, mleko słodkie, wiórki też
Dieta moja pasjaświątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny w swym rodzaju klimat :-) Składniki na tortownicę około 24 cm. Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej Lubella 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Do naczynia włożyć mąkę, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem(...)misie miksera umieszczamy masło i ucieramy stale dodając stopniowo po jajku, cukier puder, mąki. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser. Kiedy masa jest połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Masę serową wylewamy na mak. Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw
Poezja Smaków - blog kulinarnyciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką
królestwo garówCiasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy(...)cukrem pudrem i żółtkami, na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy suchy mak, do drugiej dodajemy wiórki kokosowe, do trzeciej dodajemy kakao a do czwartej dodajemy posiekane orzechy. Cztery formy o wymiarach (24x29cm.), każdą masę wykładamy do formy, równomiernie
Bajeczna Kuchnia