ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:573/881)

Jogurtowe ciasto ze śliwkami 183

Ciasto ze śliwkami czas upiec:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka. Dodajemy do masy

Anioły w kuchni
Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's 156

cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem

Mania Wypiekania
Babka cytrynowa z makiem + film 211

posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem

Smakowite Dania
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 132

małym ogniu. Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko i miksując, do całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto

Kuchnia w opałach
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 180

cukrem na puszystą, jasną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Gdy masa będzie jednolita, dosypujemy do niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami).Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie

Słodkie Przyjemności
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 195

wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając

Smakowity Blog Kulinarny
Większa sprawa - tort 183

cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z truskawkami 202

cukier puder do posypania, Wykonanie; Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki

Anioły w kuchni
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 290

migdałów (ok. 2 garści) 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ucieramy z cukrem. 3. Do jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty

kuchnia do kwadratu
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 229

Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła(...)szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło (powinno być bardzo miękkie) ucierać na puszystą masę przez około 8 minut. Stopniowo dodawać ubite białka. Miksować jeszcze chwilę, by masy dobrze się połączyły. Do całego kremu dodać odrobinę fioletowego barwnika, połowę masy odłożyć

Z miłości do słodkości
Makowiec japoński bezglutenowy 196

Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Nie przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze

Kuchenne zapiski Edyty
Deserowy consensus - Seromakowiec 372

soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu(...)ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy suszona żurawinę. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką. Następnie wykładamy masę serową i także wyrównujemy. Ciasto wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty
tort urodzinowy z owocami 181

łatwiej będzie wyjąć ciasto. * Blaszki do pieczenia biszkoptu nie smarujemy masłem po bokach, wkładamy tylko dno papierem. Dzięki temu biszkopt przyklei się do obręczy i nie opadnie. * Latem torty wolę dekorować masą maślaną (zwłaszcza kiedy dekoracji jest niewiele), wtedy na stole tort wytrzyma dłużej niż ten dekorowany bitą śmietaną. Aby uzyskać masę maślaną masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem(...)solą ubić. Kiedy piana  będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) i przekroić na trzy blaty.   Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze (od dołu można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort zwijany ( rolada) 184

sztywną pianę dodając porcjami po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Wyjmuję, kroję na dwa szerokie pasy i jeden zwijam na gorąco zaczynając(...)połowie mleka gotuję dwa budynie. Nakrywam folią zabezpieczając w ten sposób przed powstaniem kożucha na wierzchu.  Tak samo gotuję drugie dwa budynie i odstawiam by całkowicie wystygły. Masło ucieram z połową cukru pudru, dodaję porcjami zimny budyń i miksuję na jednolitą masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dolewam po łyżce wrzące mleko (1/4 szklanki), na końcu dodaję do masy

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z kruszonką migdałową... pyszne 154

Wystarczy tak niewiele, a efekt...ogromny. Podpowiem Wam co ja tutaj mieszam, kombinuję... a Wy wybierzecie wersję dla Was  Wersja pierwsza: (foremka 36 x 25 cm) Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej (przesianej) 60 g mąki ziemniaczanej (przesianej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 380 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 300 g cukru 8 jajek w temp. pokojowej(...)masy. W trakcie ucierania masy przybywało i stawała się jeszcze bardziej puszysta. Kiedy masa już się pięknie utarła, wsypałam wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wymieszałam łyżką. Bardzo dokładnie, nie za długo, tylko do połączenia składników. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremkę do pieczenia (36 cm x 25 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do foremki

Kuchnia u Krysi