czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra – dół. 2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem(...)prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać
Mała Cukierenkałyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra – dół. 2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem(...)prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać
Mała CukierenkaMasa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Wierzch ciasta: 1 czekolada mleczna lub deserowa + ok 10 łyżek mleka 1/2 białej czekolady + ok 5 łyżki mleka *** Ciasteczka i Twiksy przekładamy do malaksera *** *** Wszystko miksujemy razem na proszek(...)wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy
Blog z Apetytemzamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka(...)krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowa Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej Przykrywamy drugim biszkoptem Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą
Szczęśliwa kuchniazamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka(...)krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowa Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej Przykrywamy drugim biszkoptem Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu Białka ubijemy na sztywno, dodajemy cukier(...)studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową
Cynamonowe szczęścieKiedy Rodzinka zgłosiła zapotrzebowanie na ciasto czekoladowe to postanowiłam to wykorzystać i upiekłam babkę czekoladową, która mnie zachwyciła na blogu Oli . Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo smakuje nawet osobom, które nie przepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)!Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową, marchewkową, wielkanocną, i babkę(...)drobno kroimy lub ścieramy na tarce.2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste i dodajemy po jednym żółtku, dobrze miksując po dodaniu każdego żółtka. Następnie dodajemy na zmianę po trochu sera i po trochu mąki aż do wyczerpania obu składników. 3. Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie łączymy je z ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy
UgotujmyTo.plwystudzenia. Zmielone orzechy, zalewamy wrzącym mlekiem. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo orzechy i doprawiamy masę sokiem z cytryny, kakao i alkoholem. Miękkie masło śliwki i rozpuszczoną czekoladę wkładamy do kubka blendera i szybko blendujemy na jednolitą masę. Do środka rolady przy pomocy woreczka układamy masę śliwkową Resztę ciasta smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce
Gotowanie jest łatwełyżeczką mąki i mieszamy dokładnie, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę i proszek przesiane przez sito, łyżkę wódki i całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, część ubitej piany dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, po chwili dodajemy resztę
To co lubię - gotuję i polecammoich ulubionych wypieków, więc często do niego wracam. Ciasto ma jeden tajemny składnik, który nadaje mu rewelacyjnej wilgotności , którym jest… cukinia! Tak, wydaje się dziwne, że do ciasta dodajemy warzywo, ale nic się nie martwcie, cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna, a zapewniam Was, że smak tego brownie to niebo w ustach! Składniki: **WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ(...)przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt *** *** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem *** *** Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką – tylko do momentu połączenia się składników *** *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Czekoladę kroimy na małe kawałki *** *** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta *** *** Całość delikatnie
Blog z ApetytemSzarlotka sypana Temu kto wymyślił szarlotkę sypaną dałabym Nobla. Albo Oskara. Albo jeszcze inną nagrodę. Jakaś na pewno się należy, bo ten przepis jest niewiarygodny. Bez zagniatania, bez ucierania, bez ubijania, bez miksera, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. I to bez bałaganu w kuchni. A szarlotka jest tak dobra, że moja własna Matka nie chce ze mną(...)niej rozłożyć połowę jabłek. Następnie znowu rozsypać ⅓ mieszanki suchych składników, przykryć pozostałymi jabłkami, a na jabłkach rozsypać ostatnią część suchych składników. Masło wyjąć z zamrażarki. Zetrzeć na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach. Podczas pieczenia masło się stopi i połączy wszystkie warstwy. Piec w 180°C przez ok. 1 godzinę. Szarlotka powinna się z góry ładnie przyrumienić. Smacznego
Pełny talerzsobą wszystkie składniki i wyrabiam ciasto. Teraz zaczyna się czas oczekiwania, gdyż wyrobione ciasto musi sobie wyrosnąć przez co najmniej godzinę. To jak szybko wyrośnie nam ciasto drożdżowe zależy oczywiście od temperatury. Z wyrośniętego ciasta formuję drożdżówki, które również odstawiam do wyrośnięcia. Czas wyrastania drożdżówek jest zdecydowanie krótszy, aniżeli czas wyrastania ciasta i jest to pomiędzy 20-25 minut. Wyrośnięte(...)przez kolejnych 6-7 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny i podzielić na osiem części. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości 30-u centymetrów, którego końce połączyć ze sobą. Kolejno, przełożyć jedną stronę powstałego z ciasta koła na drugą, tak aby nadać
MeCooksoczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się tylko i wyłącznie z tymi świętami. Dzisiaj moja "babcina" propozycja Piernika z powidłami śliwkowymi. U mnie z pieczeniem jest różnie, są ciasta, które mi wychodzą bardzo dobrze a za niektóre nie zabieram się wcale. Te piernik wychodzi mi co roku i wszyscy bardzo na niego czekają w te Święta. Zakupy: - 1/4 litra(...)nacieram ja tłuszczem i bułką tartą. Ucieram teraz tłuszcz z żółtkami i cukrem. W drugiej większej misce ubijam białka z odrobiną soli. Pianę łączę z żółtkami i cukrem, dodaję mąkę i mieszam. Wyrabiam potem ręką przez jakieś 20 minut. Sodę rozpuszczam z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i dodaję do ciasta sodę, bakalie i ostudzony miód z przyprawą i wszystko
Tanio smacznie i prostowiem, że krąży w świecie przekonanie, że z wypiekami nie można eksperymentować, ja się z tym stwierdzeniem nie zgodzę. Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak(...)ucieramy na gładka masę, odstawiamy.W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku i po łyżce sera. Do masy serowej dodajemy ziarenka wanilii a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy
Słodkie Przyjemności