ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:575/881)

Tarta z malinami i kremem z białej czekolady 107

kolejne 15 minut na złoty kolor. Gotową pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto już wystygnie, zabieramy się za krem. Najpierw dzielimy czekoladę na kostki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, że miska nie może stykać się z wodą! Czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie serek mascarpone chwilę ucieramy. Później dodajemy do niego przestudzoną białą czekoladę i chwilę ucieramy do połączenia

PatiGotuje
Szybkie ciasteczka z białą czekoladą 203

posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy oba rodzaje cukieru i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki, następnie wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Pod koniec dodajemy naszą białą czekoladę i chwilę mieszamy. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach

Słodkie okruszki
tarteletki z nadzieniem serowym i owocami 137

wycinam okręgi nieco większe, niż górny obwód foremek. Ciastem dokładnie wylepiam foremki. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.    Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej.Twaróg, śmietanę i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masą serową

babka w formie
PANCAKES Z SOSEM WANILIOWYM 168

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.   SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka. 3. Całość podgrzewamy. 4. Żółtka ucieramy z cukrem (najlepiej cukrem pudrem) na gładką masę. 5. Do miski z żółtkami

Marcepanowa kuchnia
Babeczki z kremem kakaowym i owocami 151

proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Krem: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z kakao ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto bananowe ze śliwami 204

Można je wykorzystać na różnorodne sposoby. Ja przygotowałam szybkie i bardzo smaczne ciasto bananowe ze śliwami. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki grycznaej 2 łyżki mąki kukurydzianej cynamon aromat 2 wydrylowane śliwki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, proszek do pieczenia

Truskawkowa Fiesta
BABKA KOKOSOWA 144

lukru Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać

Zrób to smacznie
Sernik z brzoskwiniami 145

około 15-20 minut. Ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy białkiem. Spód pieczemy w 200°C przez około 15 minut, aż nabierze złotego koloru. Brzoskwinie kroimy w kostkę i pozostawiamy na sitku, żeby się dobrze odsączyły. W dużej (naprawdę dużej:)) misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego masło, mleko i przesiewamy mąkę. Ucieramy

PatiGotuje
Karpatka 182

szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut. Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masla Z podanych składników gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy miękkie masło, po trochu dodajemy wcześniej przygotowany budyń. Karpatka: Upieczone blaty przekładamy kremem

Różne smaki w kuchni
Ciasteczka korzenne z miętą 166

Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody

Smak mojej kuchni
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 161

przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem   Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka cynamonowe z orzechami 258

sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Dodać wanilię, wymieszać. 3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę i rękoma szybko zagnieść ciasto. Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto wstawić na około 25-30 minut do lodówki

Mała Cukierenka
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 147

piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę manną, budyń

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik z orzechami 143

łyżki  kakao  - 100 g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Masło ucieramy stopniowo dodając miód oraz żółtka. Do masy dodajemy przyprawy, śmietanę oraz porcjami mąkę wymieszaną z sodą cały czas mieszając. Dodajemy posiekane orzechy a  na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Sernik z ricotty z brzoskwiniami i rodzynkami 124

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około 10 minut. Po schłodzeniu na dno wykładamy pokrojone brzoskwinie. Białka oddzielamy od żółtek (6). Żółtka ucieramy z cukrem i z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy przetarty ser ricottę. Całość

Smaki Ewy
Drożdżówka z dżemikiem morelowym i serem 168

łyżki cukru do twarogu -łyżka mąki ziemniaczanej -brązowy cukier do posypania Drożdże ucieramy z cukrem, dolewamy 1/3 mleka, wsypujemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dolewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wanilię, dwa żółtka i jedno całe jajko, dosypujemy pozostałą mąkę, wstępnie wyrabiamy ciasto, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą

Maminek kulinarny
Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady 132

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W innym naczyniu ucieramy dokładnie masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy. Z ciasta odrywamy kawałki

MyCookBook.pl
Pudding śliwkowy 95

niezbyt małe) kawałki. Wrzucamy do tortownicy i zasypujemy białym cukrem. W misce ucieramy jajko z brązowym cukrem. W międzyczasie roztapiamy masło i dodajemy do miski. Potem mleko. Starannie mieszamy. Teraz przesiewamy do całości mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy wykonując łyżką ósemki, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Przelewamy do tortownicy na śliwki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku

Marder&Marder Manufacture
delikatny i pyszny sernik z ziemniakami... 152

drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą masę dzień wcześniej ugotowane ziemniali zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty dodać miękkie masło, twaróg z wiaderka - nie ucierać zbyt długo

W Mojej Kuchni Lubię
Babka jogurtowa 183

olej i jogurt na przemian - ucierać Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia- ucierać Wlać do natłuszczonej foremki wysypanej bułką tartą Piec około 1 godz. w temp. 180 *C Do niewielkiej części pozostawionej masy można dodać płaską łyżkę kakao, utrzeć dokładnie i wylać na wierzch i po środku ciasta. Wtedy będziemy mieć babkę dwukolorową

Proste Potrawy
Ciasteczka maślane (najlepsze!) 125

mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka soli Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypujemy mąkę do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto się zbytnio lepi, dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie

KasiekGotuje
Babka orzechowa z rodzynkami 151

Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu

Ala piecze i gotuje
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 128

mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około

Słodkie Przyjemności
Piernikowe Choineczki 182

kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy.Masło ucieramy mikserem na gładki puch. Dodajemy miód. Jeśli miód jest w postaci stałej, podgrzewamy go wcześniej, pozostawiamy do wystudzenia i dopiero potem dodajemy do masła. Miksujemy.Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy suche składniki  i wyrabiamy ciasto, tak, żeby było gładkie.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Czerwona Porzeczka
Faworki drożdżowe 165

miski i robimy w niej wgłębienie.Ucieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy mleko i łyżkę mąki, mieszamy i wlewamydo wgłębienia w mące.   Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.   Rozczyn wyrośnięty.   Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 142

zostawiamy     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką.   Ucieramy drożdże z 4 łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy

Maminek kulinarny
Szarlotka jaglana :-) 211

duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

pieprzny smaczek
Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą 280

miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce

My Culinary Art
ciasto pyszne wanilią i truskawkami pachnące... 164

mąka tortowa 10 dag, masło lub margaryna 10 dag miękką palmę ucierać z cukrem w robocie z 10 minut następnie dodawać po jednym jajku "L" co 2 minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić na pół z podanych składników

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka z białą czekoladą 168

cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha

Aga w kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 166

szklanki cukru, 1 jajko. Przygotowanie:      Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą.  Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy

Aga w kuchni
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 157

starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z  proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Pyszna babka cytrynowa 231

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć

Ala piecze i gotuje
Bułki na burgery i domowe burgery 188

przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe:  215 g mąki pszennej chlebowej,  2 żółtka,  łyżeczka soli,  3 łyżki cukru,  5 łyżek oleju rzepakowego,  sezam i mak do posypania,  jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski

Z miłości do słodkości
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 159

skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Ciasto kakaowe z bezą 198

Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania.  ;) Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)budyń po łyżce  i ucieramy krem, aż do wykończenia budyniu, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przecinamy.  Krem dzielimy na dwie części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem.  układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką

Garnkowe fanaberie
Keks czekoladowy z ziemniakami 134

powiecie na czekoladowe ciasto z dodatkiem ziemniaków? Mnie tak ten przepis zaintrygował, że musiałam spróbować i wiecie co to ciacho jest super, robiłam je już kilka razy ale dopiero teraz doczekał się zdjęć i publikacji. Ten i inne pyszne ziemniaczane dania znajdziecie w książce Ziemniak Joanny Jakubiuk, którą recenzję możecie znaleźć tutaj . Składniki: 600- 700 g ziemniaków 5 jajek(...)ziemniaków. Orzechy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy do nich mąkę, proszek, kakao, orzechy i cukier z wanilią, wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna mieszamy z masą ziemniaczaną, dosypujemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Lekki sernik straciatella na makowcu 157

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was lekką propozycję sernika na makowcu Brześć Myślę że dla zapracowanych takie ciasto do kawy będzie w sam raz, szybkie i łatwe w przygotowaniu:) Zapraszam :) Składniki: 1  makowiec 400 g Brześć 1 kg dobrego sera w wiaderku 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 3 galaretki o smaku malinowym + 3 szklanki przegotowanej(...)szklanki przegotowanej wody 1 czekolada mleczna Milka Wykonanie: 3 galaretki malinowe zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy do delikatnego stężenia. Do misy miksera przekładamy ser, cukier, cukier waniliowy i ucieramy, następnie wlewamy mleko i tężejącą galaretkę, chwilę mieszamy.Czekoladę siekamy i jeszcze raz mieszamy łyżką Blaszkę wykładamy folią, na spodzie układamy plasterki makowca, musicie kroić takiej grubości aby starczyło na spód

Sama słodycz i szczypta chili
Klasyczna karpatka 367

blaszkę 20x30 cm, wyrównujemy, pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 18 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka(...)jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. Nie musimy dodawać całego budyniu - jedynie do pożądanej konsystencji (ja dodałam ok. 3/4 masy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania