ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:575/881)

CHOCOLATE CON CHURROS 150

kierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty.    Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego(...)wrze, wsypuję mąkę i na wolnym ogniu ucieram razem (najlepiej drewnianą łyżką) na w miarę miękką, jednolitą masę. Najważniejsze, by nie było grudek i niewymieszanej mąki. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijam kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując.  Rozgrzewam olej w dużym garnku o podwójnym, grubym dnie. Uzyskane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowo-gruszkowy 56

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny(...)następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-gruszkowy 63

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny(...)następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy

Słodki sentyment
Tort śmietankowo – truskawkowy 157

patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony przekrawamy na 3 blaty. Krem śmietankowy: 750 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywna pianę, uważając żeby jej nie przebić. Serek ucieramy z cukrem pudrem(...)soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki dekorujemy pozostałymi dwiema

Made By Mom And Son
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 385

dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju. Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, że jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka, deserowa polewa uzupełnia całość(...)posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki przesiewam razem i  wsypuję  do masy maślano-miodowej. Następnie dodaję śmietanę, wszystko razem dokładnie miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną

W kuchni Karmel-itki
Pączki łychą kładzione 211

kształtem - mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim "nafaszeruje", poleję lekko polewą, lukrem(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jajka razem lekko ucieramy z odrobiną soli i szczyptą cukru, masło rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy, gdy rozczyn z drożdżami podwoi swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest

Zasmakuj Kuchni
Babeczki cytrynowo-jogurtowe z owocami 142

odkładamy do wystudzenia *** *** Przestudzone masło ucieramy z cukrem i jajkami *** *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do masy, mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz skórkę i sok z cytryny. Znowu miksujemy na wolnych obrotach miksera, aż składniki się połączą (nie miksujemy za długo!) *** *** Ciasto nakładamy do foremek na muffinki

Blog z Apetytem
Pączki łychą kładzione 139

mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim „nafaszeruje”, poleję lekko polewą, lukrem(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jajka razem lekko ucieramy z odrobiną soli i szczyptą cukru, masło rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy, gdy rozczyn z drożdżami podwoi swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest zbyt

Zasmakuj Kuchni
Sernik z brzoskwinią 163

Czas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)Masło ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym.  Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser.  Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy. Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
PUSZYSTY SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH 1189

szklankę cukru i cukier waniliowy i ucieramy zwykły kogel-mogel.Następnie dodajemy jogurty greckie olej i wsypujemy budynie w proszku.Odstawiamy Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy szklankę cukru i dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dno blachy wykładamy herbatnikami lub krakersami i na nie wylewamy masę jogurtową. Piekarnik nagrzewamy do 180C,wstawiamy ciasto i pieczemy godzinę bez termoobiegu.Po upieczeniu ciasto

Mała w garnku miesza
Tiramisu z burbonem 212

czekolady deserowej Przygotowanie: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy delikatnie z masą mascarpone. W naczyniu 25x10 cm (może być większe wtedy zmniejszycie o jedno piętro) układamy biszkopty namoczone w mieszance kawy z burbonem, przekładamy kremem i posypujemy startą czekoladą, czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Wierz ciasta starannie oprószamy czekoladą i ciasto wkładamy

Niezły Młynek
Brownie z cukinią. 149

zacznę rozdawać na ulicy moje wypieki ;) Dziś piekę Brownie z cukinią, już jeden podobny przepis mam na blogu...ten jest trochę inny. Składniki na foremkę 25x18cm, jeśli wolimy wyższe ciasto można podwoić składniki: -1 i 1/4 szklanki mąki (u mnie owsiana) -1/2 szklanki cukru trzcinowego -2 i 1/2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku(...)duże -1/4 szklanki oleju -pół szklanki naparu kawy -250g startej na grubej tarce cukinii Sposób wykonania: Piekarnik włączamy na 160stopni. Startą cukinię zalewamy kawą i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy powoli olej i mieszamy. Pozostałe suche składniki, bez czekolady mieszamy w misce, cukinię wyciskamy w rękach i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy, dodajemy

Wypieki Rene
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie 250

czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra – dół. 2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem(...)prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie 269

łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania     Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra – dół. 2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem(...)prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać

Mała Cukierenka
Sernik Twix 4702

Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Wierzch ciasta: 1 czekolada mleczna lub deserowa + ok 10 łyżek mleka 1/2 białej czekolady + ok 5 łyżki mleka       *** Ciasteczka i Twiksy przekładamy do malaksera *** *** Wszystko miksujemy razem na proszek(...)wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy

Blog z Apetytem