twarde. 3. Na tarce z grubymi oczkami ścieramy ok. 2/3 ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tak aby wszędzie była równomierna warstwa. Dociskamy i nakłuwamy widelcem. Pozostałą część ciasta odkładamy do zamrażalnika. 4. Podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15 - 20 minut, aż będzie miało złoty kolor. Wyciągamy i studzimy, a w tym czasie przygotowujemy ser. Masa serowa(...)takiego gotowego na sernik) - 6 jajek - 1 szkl. cukru - 2 duże opakowania śmietany 30% (2 x ok. 330 g) - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - opcjonalnie puszka brzoskwiń Przygotowanie: 5. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną (pamiętajcie o niej koniecznie i nawet nie próbujcie jej pominąć! Ja raz niechcący zapomniałam i całe ciacho spłynęło, zrobił się
Kraina Tysiąca Smakówmoże piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe przyprawy i po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą. Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem
Słodki sentymentmoże piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe przyprawy i po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą. Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem
Słodki sentymentpieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru(...)Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, stopniowo dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 3/4 ciasta rozwałkować
In my kitchenprzepisem na pyszny piernik na piwie, który zdążycie przygotować w ostatniej chwili. U mnie tradycyjnie będzie staropolski ale jak ktoś nie zdążył albo zapomniał o nastawieniu ciasta to śmiało może upiec ten, bo jest naprawdę smaczny i do tego pełen bakalii. Przepis pochodzi ze starych numerów poradnika, jednak trochę go zmodyfikowałam, bo z podaną tam ilością cukru, byłby okropnie słodki(...)masło (lub margarynę) ucieramy na puch z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy miód (jeśli nie mamy płynnego to go wcześniej podgrzewamy aby się rozpuścił) i piwo, wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą i całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie, a na koniec dodajemy pianę z białek i całość mieszamy ostrożnie. Gotowe ciasto przekładamy do blaszek
Cynamonowe szczęściezaskoczyć Rodzinę i znajomych :) Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli(...)roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki - łyżka rodzynek - 2 duże
Wypieki ReneSkładniki: (keksówka 30cm) na ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 125 g masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki kakao na galaretkę z wiśniami: 1 szklanka soku z wiśni(...)małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem mikserem. Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana) i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego
Symfonia smakowaMargarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed
Rozpustne gotowaniecieszą mnie przepisy, które teraz poznaję. Dodatkowym plusem jest wykonanie ich raz, a cieszenie się smakiem przez kilka następnych dni. Oczywiście nie tylko o poranku, możecie zaskoczyć znajomych warzywnym ciastem z okazji urodzin. Gwarantuję, że nikt nie zgadnie głównego składnika! Składniki na jedną formę (19cm) : -250g cukinii -180g mąki owsianej -120g ksylitolu -100g mleka migdałowego(...)pistacji -50g skrobii -50g kakao -50g oleju arachidowego -20g miodu -łyżeczka sody oczyszczonej -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce. Obrane pistacje miksujemy z mlekiem migdałowym i olejem. Dodajemy miód, ksylitol i szczyptę soli. Miksujemy i na sam koniec dorzucamy cukinię. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, kakao
Gawron w rosolełyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 50 g drobno posiekanej czekolady 50 g rodzynek CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy, cały czas ucierając. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko(...)połączenia składników. Dodajemy czekoladę i rodzynki, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
My Culinary Artłyżeczki cynamonu 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego wykonanie: W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i cynamon). W drugiej ucieramy jajko z cukrem. Następnie, stale mieszając (mikserem), dodajemy jogurt, olej i miód. Jeśli nasz miód nie jest płynny, przełóż 3 łyżki miodu do blaszanego lub innego kubeczka/szklanki i wstaw do rondelka z gorącą(...)zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut
Ania i Marcin gotująjest potem patrzeć na sięgające do klosza ręce i znikające w szybkim tempie ciasteczka. I po roku, gdy zapominam o zmęczeniu i tych „godzinach” spędzonych na zarabianiu ciasta, wałkowaniu i pieczeniu, chcę to powtórzyć;) Te ciasteczka nadają się nie tylko na Święta. Są pyszne (mam nawet wrażenie, że z biegiem czasu coraz lepsze). O wyraźnie kokosowo-malinowym smaku(...)kawy na proszek. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym, dodajemy do masy maślanej i miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Odstawiamy do schłodzenia (na około 1 godzinę). Ze schłodzonego ciasta odkrawamy mniej więcej 1/3 i wałkujemy
Smaki Na Talerzutakiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny za pomocą łyżki, lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Przepis na rogaliki z suszonymi śliwkami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięetapie wyrabiania jest lekkie i delikatne. Pracując z nim należy dobrze podsypać blat mąką i wygniatać, rozciągać ciasto, nie zanurzając dłoni do środka. Nie polecam Wam wałkowania wyrośniętego już ciasta, ponieważ mogłoby stracić w ten sposób delikatną i lekką strukturę pęcherzyków. Stosując się do wskazówek otrzymacie mięciutkie drożdżówki, których zapach przyciągnie pozostałych domowników. SKŁADNIKI 450 g mąki pszennej(...)drożdże i ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne. Dosypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy, stopniowo dolewając 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można przepłukać nim miseczkę po rozczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych
cool and mintyświąteczny stół. Uwielbiam to ciasto więc co najmniej raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamusi i w takiej wersji go podaję. Składniki na blachę 20x30 : Biszkopt: 6 jajek(...)schłodzenia. Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową ucieramy masło,dodajemy po trochę budyniu oraz sok z cytryny by masa nie była zbyt mdła. Biszkopt uprzednio nasączyłam by nie był suchy( nie jest to konieczne). Na biszkopt dajemy tężejące jabłka,następnie krem budyniowy,całość posypujemy startą czekoladą bądź polewamy polewą. Do ciasta idealnie sprawdzi się również gotowy
Niespełnione zdolności kulinarne