ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:582/881)

Razowe pierniki. 169

Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem

Powiedz dietom nie
Drożdżowa chałka 180

części. Przygotować blaszkę i na niej zapleść warkocz. Ciasto pozostawić do podwojenia objętości. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Kruszonka: łyżka masła łyżka mąki  łyżka cukru  Wykonanie: Składniki dokładnie połączyć i ucierać do czasu, aż mieszanka będzie się kruszyć.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą 130

przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.  2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać

Na Ciasteczkowych Papierach
Drożdżówki z jabłkami 175

cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać

dom-agi.pl
Babeczki z budyniem malinowym i malinami 181

ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku nie przerywając ucierania. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli   i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki.  Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami 283

cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy kolejne ok. 45 minut do suchego patyczka.Glazura:Cukier puder ucieramy z sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (gdy lukier

Słodka Strona
Babka ananasowa 182

niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy i aronię osączyć Mąki połączyć z proszkiem, ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około

Proste Potrawy
Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 164

garści (3 łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie:   1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy

Malowane smakiem
Falafle 184

godzin. Odlewamy wodę a kulki blenderem lub mikserem ucieramy na lepką masę. W trakcie mielenia dodajemy wedle smaku posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cebulę i przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Nie podaję proporcji bo nie każdy lubi duże ilości czosnku. Z podanych składników lepimy nieduże kotleciki a jeśli ciasto mamy zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety

prawdziwe jedzenie
Muffiny TOFFIFEE 215

eczk ę nutelli oraz posiekanego orzecha laskowego. Zalewamy reszt ą ciasta.   Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotowujemy krem. Orzechy t ł uczemy na bardzo drobno. Mas ł o miksujemy na najwy ż szych obrotach. Wsypujemy do niego cukier puder i wlewamy likier, aromat, ś mietan ę . Ucieramy, a ż masa zrobi si ę puszysta

Mania Gotowania
Tort egipski 11229

powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas mieszamy. Budyń należy całkowicie ostudzić. Masło ucieramy na puch. Następnie powoli dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle

Poezja smaku
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 407

użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy

Słodkości i nie tylko
Ciasto Maxi King 1018

Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego.  Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasjeMasa mleczna 200 g masła1/4 szkl. cukru pudru3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)400 g serka waniliowego Daniolikier Amaretto do smaku Dodatkowook(...)lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 221

foremkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego(...)misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków