Narodzenia i ten pyszny placuszek zagościł na moim stole. Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :) SKŁADNIKI NA MAK : 0,5 kg maku 3 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju(...)odkładamy na bok, żółtka ucieramy razem z cukrem oraz masłem. Dodajemy mak, bakalie, olej, olejek, miód oraz kaszę mannę. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą makową. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wylewamy ciasto
Pani na deserKochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta
SMYKWKUCHNIpulchne ciasto. Spróbujcie :) Składniki (9 sztuk): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 60g roztopionego masła szczypta soli 1całe jajko + 1 żółtko (białkiem należy posmarować wyrośnięte już ciasto) 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki cukru Nadzienie: 200g twarogu półtłustego 15 g masła temperatura pokojowa 40 g cukru żółtko Kruszonka(...)cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy również ser i żółtko. Odstawiamy przygotowane nadzienie do lodówki. W tym czasie w dużej misce przesiewamy mąkę i wsypujemy pozostałe składniki (roztopione masło dodajemy na końcu). Kiedy Rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do mąki i wyrabiamy robotem przez minimum 5 minut lub ręcznie przez około 15 minut tak aby napowietrzyć dobrze ciasto, które powinno
ChilliJemyCiasto marchewkowe pachnące pomarańczami i cynamonem, a w środku bogato wypełnione bakaliami i grubo siekanymi orzechami włoskimi. Wilgotne, delikatne, idealne na weekendową wizytę gości :) To nieco zmieniona wersja tego ciasta marchewkowego —>KLIK. Masło postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym, a także dodałam więcej pyszności do środka. 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody(...)Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewając olej. Następnie dalej miksując dodajemy mąkę i masło. Na koniec dodajemy startą marchewkę, orzechy, pokrojoną pomarańczę, skórkę i bakalie. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Ceramikę użytą do sesji zdjęciowej, znajdziecie w www.patpottery.pl Artykuł Ciasto marchewkowe
Mienta blogjajka i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy(...)Upieczone placki dokładnie studzimy. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej
Izabelawkuchniwykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić. Przygotować krem. Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier(...)gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać grudki). Budyń wystudzić. Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników. Przygotować bitą śmietanę: Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić
Nie tylko w kuchniTort Sachera znany i lubiany, wprawdzie polewa nie wyszła gładziutka, ale czy wszystko musi być perfect....chyba nie, ważne że ciasto jest bardzo smaczne ;) Składniki na tortownice o śed. 22 cm: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 kostki masła 1/3 szkl cukru pudru 3 jajka kl L lub XL (osobno żółtka i białka) 1/2 szkl mąki pszennej tortowej(...)szczypta soli 1/2 szkl dżemu/konfitury lub marmolady morelowej polewa: 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 200 ml śmietanki 30 % 1. Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielom wodną. 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej. 3. Następnie dodajemy po łyżce roztopionej czekolady i miksujemy do połączenia. 4. Teraz dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy
Gotowanie...to proste !suszonych owoców to kompot z wędzonych śliwek. Zapach wędzonki w serach i wędlinach jest super, ale nie w kompocie kojarzącym mi się ze słodkim zdrowym napojem. Keks świąteczny to ciasto na święta, które wytrwa na 100 % do drugiego dnia świąt i będzie równie pyszny co zaraz po upieczeniu. Przepis na keks świąteczny jest bardzo prosty. Wystarczy, że będziecie trzymać się(...)rumem i olejkiem śmietankowym. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła, ciągle ucierając, dodajemy po 1 jajku. Kiedy jajka mamy już zmiksowane z masłem dodajemy do nich 1/2 mąki i mieszamy przez chwilę. Następnie dodajemy mleko z rumem i olejkiem i chwilę mieszamy. Dodajemy resztę mąki, krótko mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekane bakalie i dokładnie mieszamy
MamaOskarkaZapraszam na smaczną babkę ZEBRA :). Wygląda interesująco i nie jest trudna w przygotowaniu. Ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak dzięki sporej ilości kakao w jeden części ciasta. Przed podaniem możemy posypać ją cukrem pudrem wymieszanym w odrobiną cukru wanilinowego. Polecam… (przepis ze strony littlespicejar.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Do jajecznej masy dodać w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać. 6. Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem
Mała Cukierenkazimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych(...)łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin
Kuchnia w czekoladzieprzesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 ºC przez(...)śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzeć. Białka (w liczbie 6) ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej przy pomocy szpatułki kilkoma ruchami. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć
Calzonella.comodstawiamy na bok. W dużej misce ucieramy masło z cukrem mikserem z płaskim mieszadłem. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajko, żółtka, sól i spirytus. Miksujemy do połączenia. Do masy dodajemy naprzemiennie po trochu mąki i mleka z drożdżami. Miksujemy na średnich obrotach przez ok. 5 minut lub ręcznie aż wyrobimy gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo lepić dodajemy
Mostek w kuchnijest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem. Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę, że jeszcze kilka prób i dojdę do perfekcji w zwijaniu(...)pianę, pod koniec ubijania dodajemy sodę oczyszczoną. Żółtka ucieramy z erytrolem, następnie dodajemy stopniowo masę z fasoli, mąkę z quinoy wymieszaną z 3 łyżkami kakao i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki (warto wcześniej przesiać przez sitko), dosypujemy starty na proszek bób tonka, a na końcu powoli wlewamy olej, cały czas miksując ciasto. Wyrobioną masę mieszamy delikatnie z ubitymi
Quinoa Raz!ciasto imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;)Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;)Tort waflowy Składniki biszkopt:5 jajek5 kostek czekolady mlecznej10 dag posiekanych orzechów1 1/4 szklanki mąki1 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki masa:gotowana masa krówkowa1 1/2 kostki masłaPozostałe składniki:powidło śliwkoweopakowanie wafli(...)pół ;)Masa - ucieramy masło (ważny by było w temperaturze pokojowej) z masą krówkową. Do masy można dodać troszkę spirytusu lub wódki, a masa będzie się lepiej przechowywała ;) Całość składamy od dołu: wafel - masa - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - wafel - masa i starta czekolada lub czekoladowa posypka na górze. Pyszne ciasto
Lawendowe NieboTyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było tak pięknie. Wszyscy mentalnie szykowali się na piękną, gorącą majówkę na świeżym powietrzu. Jedni zapragnęli rozpocząć już sezon grillowania, inny natomiast myśleli o jego owocnej kontynuacji. Mnie zaś wymarzył się piknik nad piękną, zieloną Wartą(...)ubijam na sztywno, żółtka ucieram z ksylitolem na w miarę puszystą (jeśli tak można powiedzieć), masę. Dodaję do żółtek wiórki, przesianą mąkę, proszek i olej. Dokładnie miksuję, a na końcu łączę wszystko z pianę z białek i wrzucam pokrojone suszone morele. Keksówkę o długości ok. 18 cm wyścielam papierem do pieczenia, wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika
W kuchni Karmel-itki