ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:590/881)

3 bit z advocatem i wiśniami 184

Popularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo. Składniki krem 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże(...)masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń. 3. W dużej prostokątnej blaszce ( 25×40 ) rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy. Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bułeczki nadziewane boczkiem i cebulą 77

jajko parmezan/grana padano Do garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i ucieramy aż nabiorą płynnej konsystencji. Wlewamy wodę, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól i powoli, cały czas mieszając, wlewamy wodę z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około

Smaki Na Talerzu
Babeczki dwukolorowe 48

pieczenia i mieszamy. 2.     W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy skórkę cytrynową oraz mieszankę mąki i proszku i wszystko delikatnie mieszamy. 3.   Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy i budyń śmietankowy

Na kulinarnym poligonie
Super ciastka owsiane z rodzynkami 58

drugiej miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę z płatkami, wsypać rodzynki i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy, patrz FILM . Ciasto krótko zagnieść rękoma, nakryć folią

Mała Cukierenka
BABKA BOŻONARODZENIOWA 99

średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczoną

Kuchnia MagdaLeny
BABKA BOŻONARODZENIOWA 99

średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczoną

Kuchnia MagdaLeny
Muffiny z buraka 163

łyżki soku z cytryny. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania kogla mogla.  Suche skłądniki łączymy ze sobą. Dodajemy do żółtek. Pod koniec łączymy z burakami, olejem oraz cytryną. Mieszamy delikatnie i dodajemy ubitą pianę z białek.  Do foremek w kształcie serca wlewamy ciasto. Pieczemy  w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego

Słodki Zakątek
Sernik szachownica 147

Sernik: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem na jasno, dodajemy stopniowo ser.  Wsypać budynie, skórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.  Foremkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia.  Na dnie układamy paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały taką samą szerokość jak ciasto

Pyszności Słodkości
Marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe 182

wielkimi krokami. Planujemy potrawy na świąteczny stół. Moją propozycją jest marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe. Składniki: 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 1 marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajmy pozostałe składniki, oprócz marchwi. Marchew

Truskawkowa Fiesta
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 143

Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej. Ucieranie kogla mogla u babci, jaja ze wsi, płynne żółtko, czy jajko

Ugotowane pozamiatane
Ciasto dyniowo-kakaowe 137

Królową jesieni, którą można wykorzystać na słodko i na wytrawnie. Ciasto dwukolorowe, bardzo aromatyczne i smaczne! Polecam wypróbować! Składniki: 2 jaja 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego  3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka kakao szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat  1/2 szklanki dyni Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao

Truskawkowa Fiesta
Ciasto dyniowe z migdałami 109

nabierają jesiennych barw. Dynia królowa jesieni to faworyt, aby upiec wyśmienite ciasto. Dzięki migdałom będzie jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka oleju 5 łyżek mąki żytniej 1/2 szklanki puree z dynii 2 łyżki migdałów 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy olej. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka owsiane z żurawiną 138

łyżeczka cukru waniliowego - 1 szklanka suszonej żurawiny - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz cukier waniliowy. Do masy wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, żurawinę oraz posiekaną czekoladę Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy porcjami ciasto i formujemy małe ciasteczka. Pieczemy w 180 C około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Muffinki orzechowe z Grześkiem. 130

pieczenia 1 duży wafelek Grzesiek w czekoladzie Wykonanie : Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym,śmietaną i masłem.Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy orzechy i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko mieszamy mikserem, na końcu dodajemy ubite białka, posiekanego wafelka  i delikatnie mieszamy łyżką. Pamiętajmy że ciasto na muffinki czy babeczki miesza się jak najkrócej, gdy ciasto będziecie długo

Sama słodycz i szczypta chili
Bakaliowe ciasteczka z winiakiem 220

odstawiamy na noc. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką masę. Wbijamy kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Dodajemy nasączone bakalie, mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, ziele i gałkę muszkatołową. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Porcje ciasta kładziemy przy pomocy łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

My Culinary Art