ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:590/881)

Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 58

posypki Wykonanie Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na biała puszysta masę. Następnie dodajemy kolejno jajka i ubijamy jeszcze przez chwilę, czekoladę ścieramy i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Mąkę pszenna i ziemniaczana przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem na stolnicę. Wykładamy na to masę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Chowamy ciasto do lodówki

Tajemnice Smaku
Sernik krówka 108

Sernik krówka Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie!     Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej(...)Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy

Blog z Apetytem
Sernikowa kopuła z owocami i bezami 132

Bardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania. 1 galaretka o smaku agrestowym 1,5 szklanki wrzątku 100 g malin 100 g agrestu 50 g wiśni Masa serowa: 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła(...)Jajka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy). Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta galaretkę z owocami. Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik

VioletoweKucharzenie
Pyszny sernik bez ciasta. 204

Ostatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam  zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem

Z butelką mleczka w tle
Mega czekoladowe ciasto z cukinią 93

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Zachwyci największych łakomczuchów mocno czekoladowych ciast. Nikt nawet nie odgadnie, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia. Polecam ! Składniki: 300 g mąki pszennej 115 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą cukinię i gorzka czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec

Słodka Strefa
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 122

fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie. Wykonanie ciasta kruchego w thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki, interwał, czas 1 do 1,5 minuty reszta jak wyżej Wykonanie masy serowej – twaróg zmielić(...)ucierać 2 minuty, obroty 6 dodać pianę z białek i wymieszać kopystką delikatnie Wykonanie masy serowej w malakserze – wszystkie składniki oprócz białek wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie. Na brzoskwinię wylać masę serową, obsypać kruszonką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec godzinę. Wyjąć ciasto

Kuchnia Pokoleń
Sernik z jogurtów greckich 395

Lekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się(...)biszkopty. Ucieramy żółtka z pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, nasionka wanilii.  W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie z masą jogurtową. Wylewamy na biszkopty, pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki czemu środek ciasta się

Wrzosowa Polana
3 bit z advocatem i wiśniami 177

Popularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo. Składniki krem 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże(...)masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń. 3. W dużej prostokątnej blaszce ( 25×40 ) rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy. Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bułeczki nadziewane boczkiem i cebulą 73

jajko parmezan/grana padano Do garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i ucieramy aż nabiorą płynnej konsystencji. Wlewamy wodę, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól i powoli, cały czas mieszając, wlewamy wodę z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około

Smaki Na Talerzu
Babeczki dwukolorowe 43

pieczenia i mieszamy. 2.     W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy skórkę cytrynową oraz mieszankę mąki i proszku i wszystko delikatnie mieszamy. 3.   Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy i budyń śmietankowy

Na kulinarnym poligonie
Super ciastka owsiane z rodzynkami 57

drugiej miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę z płatkami, wsypać rodzynki i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy, patrz FILM . Ciasto krótko zagnieść rękoma, nakryć folią

Mała Cukierenka
BABKA BOŻONARODZENIOWA 96

średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczoną

Kuchnia MagdaLeny
BABKA BOŻONARODZENIOWA 96

średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczoną

Kuchnia MagdaLeny
Muffiny z buraka 159

łyżki soku z cytryny. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania kogla mogla.  Suche skłądniki łączymy ze sobą. Dodajemy do żółtek. Pod koniec łączymy z burakami, olejem oraz cytryną. Mieszamy delikatnie i dodajemy ubitą pianę z białek.  Do foremek w kształcie serca wlewamy ciasto. Pieczemy  w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego

Słodki Zakątek
Sernik szachownica 144

Sernik: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem na jasno, dodajemy stopniowo ser.  Wsypać budynie, skórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.  Foremkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia.  Na dnie układamy paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały taką samą szerokość jak ciasto

Pyszności Słodkości