ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:597/881)

Tort Chałwowe-Karmelove 141

ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 137

ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu

Kuba Gotuje
Tort ananasowo- kokosowy 179

następnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem  do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane.  W tym czasie przygotowujemy masę. Ananasy odcedzamy. Sok łączymy z wodą, razem musi być 2 szklanki. Płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił(...)powstały grudki. Budyń należy gotować przez 4-5 min. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i przez cały czas miksujemy masę. 1/4 część masy odkładamy do innej miski. Ananasy kroimy na cząstki i dodajemy do większej części

kulinarne odsłony pati
Ciasto słonecznikowe 324

około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę(...)Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto

Smakowy Raj
Pawi ogon 238

pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C(...)ziemniaczanej  2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią  230 ml śmietanki 30%  3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Tą mieszankę wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok 4 łyżek

Cynamonowe szczęście
,,Chatka Baby Jagi’’ 734

Chatka Baby Jagi, zwana również przez niektórych ,,Chatką Puchatka’’, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa(...)Stovit – smak truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, studzimy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki Naturalnie owocowe, mieszamy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 . Do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Folię aluminiową rozkładamy

Podróż w kulinaria
Pączki wiedeńskie 118

łyżki rumu lub likieru amaretto około 1 litra oleju do smażenia Lukier do pączków 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody, rumu lub likieru amaretto Cukier puder ucieram z likierem, do czasu, aż nie będzie w nim grudek. Jeśli jest zbyt rzadki dodaję trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty wlewam odrobinę wody lub likieru. Pączki wiedeńskie przepis(...)pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i doprowadzam zawartość rondelka do wrzenia. Na wrzący płyn wsypuję cała mąkę. Zmniejszam płomień i przez cały czas energicznie mieszam, do chwili, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto odkładam na kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka czekoladowa 191

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą dodać wystudzoną czekoladę i wszystko jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie(...)wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kremówka bez pieczenia z wiśniowym akcentem 201

mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej przygotowujemy masę od podstaw. Najpierw zagotowujemy 2 szklanki(...)mąkami. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy całość, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aby nasz budyń zgęstniał (około minuty). Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) chłodny budyń. W wersji drugiej wystarczy ugotować oba budynie, dodając cukier. Wystudzić budynie. Miękkie masło utrzeć mikserem

Słodkie okruszki
Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) 187

mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej przygotowujemy masę od podstaw. Najpierw zagotowujemy 2 szklanki(...)mąkami. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy całość, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aby nasz budyń zgęstniał (około minuty). Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) chłodny budyń. W wersji drugiej wystarczy ugotować oba budynie, dodając cukier. Wystudzić budynie. Miękkie masło utrzeć mikserem

Słodkie okruszki
Gryczane ciasto czekoladowe 118

Bezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)łyżka kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Nadzienie: 220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz) 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%) 2 łyżki słodziwa 1 łyżka masła Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodziwo i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Mąkę mieszamy z kakao i przyprawami. Obie

Kucharzyca
Bananowa delicja- bez pieczenia 4056

Lubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe(...)szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem. Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Obieramy banany i kroimy w plasterki ok 0.5cm. 4. Krem

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Pawi ogon 174

wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto  układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste.  Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez(...)mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min. Następnie budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę.  W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady

kulinarne odsłony pati
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 189

składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek(...)mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona porzeczka (u mnie mrożona) - 5 białek - 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 254

Składniki:  ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)wanilii 0,5 kubka adwokatu 1 budyń waniliowy 5 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się

Luźna Kuchnia