schłodzonego) Karmelizowane gruszki: 3 gruszki konferencja 3 łyżki cukru Poncz do nasączenia: 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek przegotowanej wody 2 łyżeczki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowe ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypywać stopniowo cukier puder, w dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie lśniąca i gęsta, dodawać po jednym żółtku(...)termoobiegiem ), piec ok. 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i przestudzić. Krem: Miękkie masło ucierać 10-15 minut, aż stanie się puszyste. Schłodzone mleko ubić mikserem, po czym wlewać małym strumieniem do utartego masła, stale miksując. Karmelizowane gruszki: Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić
niecodziennikparyzmielonymi migdałami. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać mąkę, bakalie, skórki, oba świeże soki, rum i wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, nakładając do każdej
Mała CukierenkaTradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku(...)waniliowy i również ucierałam aż cukier się rozpuścił. Mąkę tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem do pieczenia, budyniami, przyprawą do piernika i kakao i taką mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią
Waniliowe Improwizacjecukier i całość ucieramy na jasną masę, następnie wlewamy olej i wszystko razem łączymy mikserem. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy jajecznej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz gałki muszkatołowej i cynamon. Wszystkie składniki ( niezbyt dokładnie ) ze sobą łączymy. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości
Smakowite Daniaczasie odpoczywasz ;-))) - 4 jajka i pozostałą ilość cukru ucieramy na puszystą masę robotem, masa napowietrzy się i mocno pojaśnieje - masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku na kuchni, powinno być lekko ciepłe, nie może być gorące, bo by zaparzyło mąkę! - do miski z mąką, podwojonym rozczynem, dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy składniki połączą się, a ciasto zacznie być
SMYKWKUCHNIprosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu i pianę z białek. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wstawiam ją na chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym biszkopcie. Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra wody. Na kremie układam maliny, a następnie zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto należy schłodzić
Cynamonowe szczęścieCiasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petit beurre (500 gram) 1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam masę kukułka) 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier(...)ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. W wyłożonej pergaminem blaszce układamy warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę. Na wierzch ciasta ścieramy
Kuchnia u Bietkijakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis na ma ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super. SKŁADNIKI : CIASTO : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czekamy aż całkowicie ostygnie. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodajemy partiami budyń. Masę miksujemy aż wykorzystamy cały budyń. Wlewamy olejek. Polewa - do rondelka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i ogrzewamy aż żelatyna się rozpuści ( nie gotujemy ). Do mleka dodajemy masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia. Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą
Kulinarne Fantazje Mariolibudyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto ugniatamy mikserem z końcówką do wyrabiania lub ręcznie siekając składniki nożem, a następnie zagniatając. Dzielimy na dwie części- jedną owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą w folii wkładamy(...)wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190⁰C piekarnika. Podpieczony spód studzimy. Sernik: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser biały, śmietankę i proszek budyniowy. Mieszamy i łączymy z ubitą z pozostałych białek pianą. Rozsmarowujemy równomiernie na podpieczonym spodzie. Pianka: Białka
Kuchnia w czekoladzieucieramy do białości. Dodajemy obie mąki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Do powstałej masy dolewamy pół szklanki gorącego mleka. Mieszamy do połączenia. Masę wlewamy do garnka z mlekiem, gotujemy przez około minutę, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia. Budyń można przygotować dzień wcześniej. Przestudzony budyń przechowujemy w lodówce, przykryty folią spożywczą (tak by folia dotykała budyniu). Ciasto
Słodkości na talerzuczasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja Madzi na weekendowy deser. Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :) Delikatny sernik toffi – składniki (blaszka 24×34 cm) 1 kg sera na sernik(...)toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku. Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja Madzi na weekendowy deser. Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :) Delikatny sernik toffi – składniki (blaszka 24×34 cm) 1 kg sera na sernik(...)toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku. Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciastami u mnie jest bardzo krucho. Ale cały czas staram się wszystkiego nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany(...)Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników. 5. Układamy trzecią warstwę herbatników. 6. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Wlewamy żelatynę, szybko i dokładnie miksujemy. Wykładamy na trzecią warstwę herbatników. 7. Gorzką czekoladę ścieramy i posypujemy nią wierzch ciasta. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcabułka tarta Przygotowanie: żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą, dodajemy do utartych żółtek i mieszamy. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę z cytryny, cynamon, przyprawę do piernika, czekoladę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszamy na gładką masę i ciastem napełniamy keksówkę, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną
Niezły Młynekostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki(...)Gorzka czekolada (najlepiej tyle kosteczek ile chcemy mieć ciasteczek. Fajnie jest jak na każdym ciasteczku jest kawałek czekolady. Nie jest to konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencję waniliową i dalej mieszamy. Do tego przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy
Jedzeniomania