ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:601/881)

Chocolate chip cookies 161

ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Wbijamy jajka, po jednym naraz cały czas ucierając mikserem na średnich obrotach. Dodajemy esencję. Wsypujemy po 1/4 porcji mąki naraz. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można również dać gotowe czekoladowe groszki). Odstawiamy ciasto do schłodzenia na 1 godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik

Pudełko rozmaitości
MIODOWNIK 157

łyżka likieru Amaretto KARMEL ORZECHOWY: 350-400 g orzechów włoskich 150 g masła ½ szkl. cukru 4 łyżki miodu DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min. 3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden(...)wody z 2 łyżkami soku z cytryny) MASA GRYSIKOWA: 1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka. 2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia. 3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem. 4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej. 5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego

Marcepanowa kuchnia
Japoński makowiec z pijaną śliwką 186

Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek,  po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii  oraz z wyraźną śliwkową nutą.  Rozpływa się w ustach!   Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy  i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółtka przekładamy do dużej miski, dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch. Do puszystej masy,  porcjami dodajemy zmielony mak. Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie

Pyszności Słodkości
Gofry czyli wafels 115

małym ogniu. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią

Słodki sentyment
Gofry czyli wafels 115

małym ogniu. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią

Słodki sentyment
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 238

jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga(...)plackiem ucieranym blyskawicznym. I co najwazniejsze – wyjdzie zawsze i kazdemu. Jesli chce sie zrobic wiekszy, wystarczy podwoic ilosc skladnikow i wziasc brytfanke kwadratowa. Na koniec , kiedy placek ostygnie, wyjmujemy z tortownicy badz blachy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rotopiona na parze czekolada … A teraz muffiny . Te same skladniki co na placek. Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda

Z Kuchni Do Kuchni
,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’ 370

Przepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy(...)Ucieramy do momentu wykorzystania całego budyniu i powstania gładkiej aksamitnej masy. Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi

Podróż w kulinaria
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 529

kolejne, pyszne ciacho przed Wami! Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA(...)Studzimy. Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu. WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy

Ostra na Słodko
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 485

migdały i orzechy oraz kokos. Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku. Masa budyniowa: 1litr mleka 3 budynie waniliowe ¾ szklanki cukru żółtka (pozostałe(...)cały czas ucieramy. Gotową masę budyniową przekładamy na biszkopt, po czym przykrywamy go masą bezową i robimy polewę. Polewa: 70g czekolady 100ml śmietanki kremówki (30%) Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa. Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy

Smakowy Raj
RACUCHY MARCHEWKOWE 215

rozmrożenia. Odstawiam z palnika. Żółtka ucieram (lub miksuję) z cukrem lub ksylitolem na gładką masę. Dodaję jogurt, przyprawę do pierników, sodę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję partiami do ciasta, mieszając po każdym dodaniu. Gotowa masa

Smaczne Zdrowe
Sernik warstwowy z czekoladą 160

dalej ucierać. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i gdy zacznie tężeć, dodać do masy. Można dodać rodzynki. Piana: 4 białka 1/2 szk cukru kryształu 1 czerwona galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało

Apetyczna babeczka
Sernikomakowiec w czekoladzie 588

Sernikomakowiec w czekoladzie Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego!     Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników lub ciastek korzennych 100g roztopionego masła (lub margaryny) Masa serowa 1kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 budyń śmietankowy(...)mąki pszennej pół szklanki cukru 150g masła (lub margaryny) Polewa: ok 80ml słodkiej śmietanki 100g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka śmietanki       *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki lub ciastka mielimy w malakserze *** *** Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę lub rant cukierniczy o średnicy 24cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Masę z herbatników wykładamy na spodzie

Blog z Apetytem
Tort czekoladowo miętowy z truskawkami 141

mieszamy aż się połączą. Dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą do momentu aż się połączy (nie miksujemy). Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok godzinę do tzw suchego patyczka.  Krem miętowy: ok 200 g landrynek miętowych 1/4 szkl wody budyń śmietankowy 1 1/2 szklanki mleka masło(...)szklanki mleka mieszamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy.  Żelka truskawkowa: 1/2 kg. truskawek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny  Żelatynę zalewamy

Cynamonowe szczęście
Babeczki w 4 wersjach 144

babeczek Masło ucieramy z cukrem drewnianą łyżką. Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce i stopniowo dodajemy do masła ucierając dalej. Mąkę przesiewamy do masła z jajkami i mieszamy delikatnie metalową łyżką. Rozlewamy masę na 4 porcje. Dodajemy po kolei nasze dodatki, i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę na babeczki wykładami papierowymi foremkami i nakładamy w nie łyżkę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach

Klasyka Gotowania