wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru; 12 jaj; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300g margaryny lub masła; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; aromat waniliowy; Margarynę lub masło utrzeć z cukrem, podczas ucierania dodawać(...)troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać. Dodatki: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów; 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu); polewa czekoladowa; Złożenie ciasta: Sernik - 1/2 kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy biszkoptami kółka wycięte z ciemnego biszkopta - zalać tężejącą galaretką - pozostała część kremu (wyłożyć na stężałą dobrze galaretkę
In my kitchenparze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier(...)potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu Pozostawiamy część
Proste Potrawyproszku do pieczenia +suszone owoce polecam z firmy HELIO 70g moreli suszonych 130g rodzynek 50g skórki pomarańczowej 50g śliwki suszonej 100g żurawiny suszonej 1 łyżka mąki WYKONANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Po chwili dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. 3. Białka ubijamy na sztywno(...)reszty. 4. Owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki (w szczególności morele i śliwki) obsypujemy 1 łyżką mąki, mieszamy, dodajemy do reszty. 5. Formę na babkę smarujemy masłem, wykładamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180* około 45 minut
Dziś Ja gotujejajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa (opcjonalnie): 90 g śmietanki 30% 90 g gorzkiej lub mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy i drobno pokruszony marcepan, cały czas ucierając. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej(...)krótko miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. 3. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie gorąca, zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy
My Culinary Artdodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym(...)gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. 7. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą. 8. Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia ( patrz FILM
Mała CukierenkaMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)ciepły, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko
Poezja smakuwychodzę do Was z przepisem na niesamowicie smaczne ciasto z orzechów włoskich na waflu. Jeżeli uwielbiacie orzechy włoskie to ciasto jest dla Was! Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta, które konsystencją przypomina mój ukochany marcepan. Z podstawowych składników otrzymujemy wspaniały, nietypowy deser w zaledwie 35-40 minut. Przepis na formę o wymiarach 19 x 24 cm. Spróbujcie! Składniki(...)żółtka Składniki na piankę: – 60g cukru pudru – 3 białka Dodatkowo: wafel tortowy, tarte orzechy, tarta gorzka czekolada MASA ORZECHOWA: Mąkę mieszamy z tartymi orzechami. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Gdy uzyskamy jednolitą masę, stopniowo dodajemy mąkę z orzechami, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta i plastyczna. Formę wykładamy papierem
Be Fit Be Strongwszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam! Składniki na Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta Filo 100 g rozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody ziarenka z 0,5 laski wanilii 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy(...)mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy jeszcze 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. Zimny odcedzamy, zachowując płyn ;). Litr mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, do puszystej masy dodajemy 300 ml mleka, kaszę manną oraz skrobię, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło
Rozpustne gotowaniePyszny, słodziutki biszkopt na jogurcie greckim z truskawkami i cukrem pudrem. Pyszności <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Sence-of-taste . Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 25 cm: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu greckiego 150 ml oleju ziarenka z 1 laski wanilii 175 g mąki(...)posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, nie przerywając ubijania dodajemy jogurt, olej ziarenka z laski wanilii obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 2. Dno foremki o średnicy
My Culinary Artpostanowiłyśmy zrobić właśnie takie ciasteczka. Za oknem śniegu brak i tylko od czasu do czasu szron na samochodach przypomina nam, że mamy środek zimy. W związku z tym ciasto czekoladowe z kubkiem ciepłego mleka to jest to co tygryski lubią najbardziej. Największa siła woli to była podczas przygotowywania ich, w związku z tym, że muszą sobie odpocząć w lodówce(...)ucierać - czas 1 min / obr 4 dodać mąkę, kakao i dalej wymieszać - czas 2 min/obr 3-4 dodać czekoladę i delikatnie wymieszać - czas 1 min/ or 2-3 następnie już postępujemy tak samo masę wyłożyć na blat oprószony mąką - jeśli będzie zbyt lepka dodać trochę mąki ugniatać wszystko tak aby wszystko się dokładnie połączyło podzielić ciasto na dwie równe
Gotowanie z pasjąpuszysty, kakaowy biszkopt przykryty delikatnym budyniowym kremem i puszystą pianką cappuccino. Fantastyczna całość, które nikt, absolutnie nikt ( w szczególności smakosze kawy ! ) się nie oprze. Koniecznie spróbujcie! Pyszne, szybkie, tanie ciasto, które możecie zrobić dosłownie w kilkanaście minut. Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×26 ) BISZKOPT KAKAOWY : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * kakao(...)ucieramy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Wyciągamy na naponczowany biszkopt, wstawiamy do lodówki. PIANKA CAPPUCCINO: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Zimną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i kawę – miksujemy. Wlewamy żelatynę hartując wcześniej – dokładnie miksujemy. Szybko wyciągamy na schłodzoną masę budyniową, oprószamy startą czekoladą. Ponownie stawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ). Zajadamy! Smacznego! Pyszne, szybkie ciasto
Ostra na Słodkomasę, wymieszać dokładnie szpatułką. 3. Do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto. Ciasto wyrównać i poprzecinać nożem ( patrz FILM ). Ciasto znów wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem(...)miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 8. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Biszkopty maczać w kawie i ułożyć je na kremie. Wierzch polać lekko tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki na około
Mała Cukierenkautworzył się kożuch). Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa
JejKuchniaSprawdzony przepis na pyszne ciasto pijak. Ciasto robi wrażenie nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także wyglądem. Składniki (forma 25 cm x 36 cm) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej(...)dodawać wystudzony budyń dalej ucierać. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Polać wódką (łyżką na każdy herbatnik). Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając lekko (ma być na tyle ciepłe by czekolada się rozpuściła, trzeba uważać aby się nie zagotowała). Polać ciasto. Wstawić do lodówki
Wasze Przepisymiksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka(...)momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. Na koniec do kremu dodajemy konfiturę różaną i chwile jeszcze miksujemy
RAROSSA