Ciasto chałwowiec na herbatnikach przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym.Niebo w gębie :).Nie wymaga pieczenia,szybko się obi i bardzo szybko znika z talerza :). SKŁADNIKI ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 litr mleka 3 żółtka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g chałwy waniliowej 5 łyżek(...)mleka dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę i gotujemy budyń. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń. Na koniec dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników . Smarujemy kremem chałwowym. Układamy
Mała w garnku mieszabananem, ale dobrze smakują też z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Sprawdzą się na szybkie śniadanie nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI 200 g kefiru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki cukru(...)MASŁO ORZECHOWE 50 g miękkiego masła 25 g cukru pudru 1 łyżka kremowego masła orzechowego DO PODANIA: plasterki bananów skropione sokiem z cytryny WYKONANIE MASŁO ORZECHOWE: Miękkie masło ucieramy lub miksujemy mikserem, z cukrem pudrem i masłem orzechowym, na puszystą, jasną masę. Przekładamy do miseczki. PANCAKES: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy sól i dokładnie
cool and mintypuszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki. 3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 35 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia ! Masa budyniowa 4. Budyń(...)ugotowany budyń, odstawiamy do prawie całkowitego wystudzenia (przykrywamy folią spożywczą, wierzch budyniu aby nie utworzył się kożuch, możemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł) 5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników. 6. Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy
Gotowanie...to proste !pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy(...)sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. 3. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie
Izabelawkuchnipokazać ciasto, które upiekłam tydzień temu. Bardzo jesienne. Wilgotne, słodko pikantne, rozkosznie jabłkowe i na dokładkę chrupiące miejscami. Recepturę znalazłam na blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta) 220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku(...)proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Orzechy i kandyzowany imbir grubo siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Naprzemiennie dodjemy partiami po trochę mąki z przyprawami, oraz sok jabłkowy. Na koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka ekstraktu waniliowego 4 duże jajka Miękkie masło ucieramy z cukrem, gdy masa stanie się puszysta dodajemy jedno jajko i 1/4 mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą i mieszamy. Czynność ta powtarzamy aż wbijemy wszystkie jaja. Następnie nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo herbatę. Wlewamy jej tyle, by ciasto miało konsystencję zbliżoną do śmietany 18%. Gotowe ciasto przekładamy
Cynamonowe szczęścieBardzo słodkie i pyszne ciasto o smaku kawy i daktyli. Idealne do popołudniowej herbaty. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki kawy zbożowej np. "O Poranku" 2 łyżka sproszkowanych daktyli szczypta proszku do piecznia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem lub ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy
Truskawkowa Fiestadaktyli) 1. Masło przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z sodą, solą. Do maślanej masy dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na niskich obrotach. 3. Do ciasta dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy, wymieszać łyżką
Mała Cukierenkakażdego naleśnika. Dodajemy pozostałe składniki i mieszmy czas 30s/obr.6. Ciasto przelewamy do innego naczynia. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron. Z podanych składników wyszło mi 15 naleśników. Wykonanie farszu do naleśników: Do czystego naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na farsz. Miód możemy zastąpić innym słodzikiem jak cukier, ksylitol. Ucieramy czas 1 min/obr.5 . Masa powinna być gładka. Gotową masę
Themo przepisyskładniki razem zagniatamy, wykładamy blachę ciastem po brzegi. Składniki masy serowej: 1 kg sera śmietankowego 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 3/4 litra mleka) 2 całe jajka + 4 żółtka zapach pomarańczowy Przygotowanie: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy olej, mleko, ser - wszystko
Jak u mamywygniatamy ciasto – wielkości orzecha włoskiego – ciasto urośnie. Pieczemy przez 20-25 minut. Krem: 1 litr mleka 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 6 jajek 1-2 laski wanilii Mleko gotujemy w garnku. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i same laski też. Wyjmujemy laski wanilii. Jajka ucieramy z cukrem w dużej misce, (albo najlepiej w garnku, który
MojaQchnia.plmieszanki wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieraj łyżka aż stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścian garnuszka. Zdejmij z ognia. Po lekkim przestygnięciu do masy dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dwie formy o wymiarach 22 na 27 cm wysmaruj Kasią i wyłóż cienką warstwą ciasta. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni
cukrem pudrem posypaneWyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem. Odstawić
Gotuję Testujędrugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy
Wędrówki po kuchnigorzka czekolada lub cukier puder opcjonalnie kolorowe posypki Drożdże, ucieramy z cukrem, mlekiem i łyżką mąki-przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy razem z jajami, śmietaną i wódką oraz szczyptą soli do mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne
Farmażony