łyżki rumu lub likieru amaretto około 1 litra oleju do smażenia Lukier do pączków 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody, rumu lub likieru amaretto Cukier puder ucieram z likierem, do czasu, aż nie będzie w nim grudek. Jeśli jest zbyt rzadki dodaję trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty wlewam odrobinę wody lub likieru. Pączki wiedeńskie przepis(...)pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i doprowadzam zawartość rondelka do wrzenia. Na wrzący płyn wsypuję cała mąkę. Zmniejszam płomień i przez cały czas energicznie mieszam, do chwili, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto odkładam na kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą dodać wystudzoną czekoladę i wszystko jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie(...)wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej przygotowujemy masę od podstaw. Najpierw zagotowujemy 2 szklanki(...)mąkami. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy całość, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aby nasz budyń zgęstniał (około minuty). Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) chłodny budyń. W wersji drugiej wystarczy ugotować oba budynie, dodając cukier. Wystudzić budynie. Miękkie masło utrzeć mikserem
Słodkie okruszkimleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej przygotowujemy masę od podstaw. Najpierw zagotowujemy 2 szklanki(...)mąkami. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy całość, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aby nasz budyń zgęstniał (około minuty). Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) chłodny budyń. W wersji drugiej wystarczy ugotować oba budynie, dodając cukier. Wystudzić budynie. Miękkie masło utrzeć mikserem
Słodkie okruszkiBezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)łyżka kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Nadzienie: 220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz) 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%) 2 łyżki słodziwa 1 łyżka masła Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodziwo i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Mąkę mieszamy z kakao i przyprawami. Obie
KucharzycaLubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe(...)szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem. Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Obieramy banany i kroimy w plasterki ok 0.5cm. 4. Krem
Kuchnia w czekoladziewielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste. Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez(...)mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min. Następnie budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę. W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady
kulinarne odsłony patiskładników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek(...)mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona porzeczka (u mnie mrożona) - 5 białek - 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
Smaczne ZdroweSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)wanilii 0,5 kubka adwokatu 1 budyń waniliowy 5 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się
Luźna Kuchniacieście owoce opadłyby na dno. Po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie kruszy się i świetnie smakuje. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona wilgotności i odpowiedniej konsystencji. Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukini 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100g(...)miękki środek z pestkami a twardy miąższ ścieram na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut aby puściła sok. 3 Białka oddzielam od żółek. 4 Żółtka mikserem ucieram z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy. 5 Dodaję olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. 6 Mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia i cynamon przesiewam do miski
Book of spellsswojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :) Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka(...)składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę, podobnie jak w przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek
vegetaniepłynne. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę.W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Będą gotowe gdy po odwróceniu miski do góry dnem zostaną na miejscu. Dodajemy je do reszty składników mieszając łyżką. Mikser zniszczyłby ich strukturę, a w konsekwencji ciasto po upieczeniu
Zakręcony Widelecbudyniowa masa, śliwki moczone w alkoholu i czekolada. MIŁOŚĆ. RAJ. I KALORIE. Ciasto wykonała babcia z mamą, a pomysł był mój jak i zdjęcia. Niestety przyjechałam za późno, a ciasto składa się z paru etapów przygotowania. Na sobotniej imprezie smakowało każdemu! Składniki na blaszkę standardową, prostokątną: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 1 szkl. mąki orkiszowej 2 łyżki mąki(...)budyniowa: 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru 150 g masła Gotujemy mleko. Dodajemy er/ksy//cuk i budynie. Robimy budyń :) Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z budyniem (dodajemy łyżka po łyżce). Śliwki odcedzamy, a alkohol ze śliwek dodajemy do masy budyniowej. Masę wykładamy na biszkopt, a na masę śliwki. Pierwszą warstwę mocno wciskamy
Czarnawisienkabłonki, ponieważ w smaku jest ona gorzka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odkładamy na bok. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową. Miksujemy do uzyskania puszystej masy, ok 3-5 minut. Dodajemy jajka i dokładnie całość mieszamy. Odkładamy mikser. Dodajemy połowę przesianych(...)barwnik spożywczy. Rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość. Dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i sok z cytryny. Mieszamy wszystko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu
Słodki PomysłMałej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem(...)cukier i dalej ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników. Z ostatnim jajkiem dodajemy 2 łyżki mąki. 3. Do maślanej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Wsypujemy bakalie z mąką i dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką, powstanie bardzo gęste ciasto. 4. Ciasto przekładamy
Mała Cukierenka