Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo, już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek(...)łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru aromat cytrynowy dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać
Wanilia i KardamonCiasto bez pieczenia z wiśniowym dżemem oraz kremem kokosowym. Idealne na szybkie małe co nie co do kawki. A co najważniejsze, przepyszne połączenie smaków. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM: KREM: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 20 dag kokosów ORAZ: 0,5 opakowania kakaowych herbatników (z dużej paczki) 0,5 opakowania(...)posypania KREM: Masło wyciągamy z lodówki. Mleko gotujemy razem z cukrem, wiórkami i kaszą manną do momentu aż zgęstnieje. Przekładamy na płaski talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kokosów. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE: Herbatniki układamy w formie lub rancie, można wyłożyć spód papierem lub folią. Nasączamy kawą. Smarujemy większą połową dżemu oraz większą połową kremu
Pani na deserwsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna(...)minut. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 125 ml mleka. Wymieszaną wlewamy do utartych żółtek i mieszamy całość. 625 ml mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy nasze płynne wymieszane składniki
Made By Mom And Sonciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu
Kuba Gotujeciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu
Kuba Gotujenastępnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane. W tym czasie przygotowujemy masę. Ananasy odcedzamy. Sok łączymy z wodą, razem musi być 2 szklanki. Płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił(...)powstały grudki. Budyń należy gotować przez 4-5 min. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i przez cały czas miksujemy masę. 1/4 część masy odkładamy do innej miski. Ananasy kroimy na cząstki i dodajemy do większej części
kulinarne odsłony patiokoło 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę(...)Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto
Smakowy Rajpszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 230 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Tą mieszankę wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok 4 łyżek
Cynamonowe szczęścieChatka Baby Jagi, zwana również przez niektórych ,,Chatką Puchatka’’, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa(...)Stovit – smak truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, studzimy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki Naturalnie owocowe, mieszamy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 . Do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Folię aluminiową rozkładamy
Podróż w kulinariałyżki rumu lub likieru amaretto około 1 litra oleju do smażenia Lukier do pączków 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody, rumu lub likieru amaretto Cukier puder ucieram z likierem, do czasu, aż nie będzie w nim grudek. Jeśli jest zbyt rzadki dodaję trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty wlewam odrobinę wody lub likieru. Pączki wiedeńskie przepis(...)pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i doprowadzam zawartość rondelka do wrzenia. Na wrzący płyn wsypuję cała mąkę. Zmniejszam płomień i przez cały czas energicznie mieszam, do chwili, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto odkładam na kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą dodać wystudzoną czekoladę i wszystko jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie(...)wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej przygotowujemy masę od podstaw. Najpierw zagotowujemy 2 szklanki(...)mąkami. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy całość, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aby nasz budyń zgęstniał (około minuty). Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) chłodny budyń. W wersji drugiej wystarczy ugotować oba budynie, dodając cukier. Wystudzić budynie. Miękkie masło utrzeć mikserem
Słodkie okruszkimleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej przygotowujemy masę od podstaw. Najpierw zagotowujemy 2 szklanki(...)mąkami. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy całość, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aby nasz budyń zgęstniał (około minuty). Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) chłodny budyń. W wersji drugiej wystarczy ugotować oba budynie, dodając cukier. Wystudzić budynie. Miękkie masło utrzeć mikserem
Słodkie okruszkiBezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)łyżka kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Nadzienie: 220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz) 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%) 2 łyżki słodziwa 1 łyżka masła Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodziwo i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Mąkę mieszamy z kakao i przyprawami. Obie
KucharzycaLubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe(...)szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem. Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Obieramy banany i kroimy w plasterki ok 0.5cm. 4. Krem
Kuchnia w czekoladzie