ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:611/881)

Muffinki z Nutellą i M&M's 120

masę. Następnie powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dalej ucieramy i dodajemy po jednym jajku. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki lub koła, aby ciasto nieco wymieszać z Nutellą. Każdą muffinkę dekorujemy kolorowymi

Smakowity Blog Kulinarny
Babka nutelle spotkała 164

Babka z nutellą i  orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie

Wypieki Uli
Ciasto Makowy Ślimaczek 373

łyżek śmietany 18% Ciasto: Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie całość siekamy z masłem.  Dodajemy jajka, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 6 części i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie 2 części rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez(...)Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego

Czerwona Porzeczka
Szarlotka bez tłuszczu 153

cytryny ucierać mikserem przez 5 minut. 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. 4. Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia. 5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać. 6. Ciasto przelać

Anioły w kuchni
Sernik z truskawkami na zimno 148

Macie już jakieś kulinarne plany na Walentynki? Jeśli nie to dzisiaj proponuję szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę(...)wanilii kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego kilka świeżych truskawek Na polewę: 2 tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) łyżka masła Dodatkowo: kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg. Utartą masę dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy barwnik

Smak mojej kuchni
Laskowa babka 218

Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo,  już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego  Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek(...)łyżeczka proszku do pieczenia  Delecta Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru aromat cytrynowy dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać

Wanilia i Kardamon
WISIENKA BEZ PIECZENIA 161

Ciasto bez pieczenia z wiśniowym dżemem oraz kremem kokosowym. Idealne na szybkie małe co nie co do kawki. A co najważniejsze, przepyszne połączenie smaków. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM: KREM: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 20 dag kokosów ORAZ: 0,5 opakowania kakaowych herbatników (z dużej paczki) 0,5 opakowania(...)posypania KREM: Masło wyciągamy z lodówki. Mleko gotujemy razem z cukrem, wiórkami i kaszą manną do momentu aż zgęstnieje. Przekładamy na płaski talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kokosów. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE: Herbatniki układamy w formie lub rancie, można wyłożyć spód papierem lub folią. Nasączamy kawą. Smarujemy większą połową dżemu oraz większą połową kremu

Pani na deser
Ciasto z Rodzynkami 339

wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna(...)minut. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 125 ml mleka. Wymieszaną wlewamy do utartych żółtek i mieszamy całość. 625 ml mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy nasze płynne wymieszane składniki

Made By Mom And Son
Tort Chałwowe-Karmelove 102

ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 87

ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu

Kuba Gotuje
Tort ananasowo- kokosowy 136

następnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem  do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane.  W tym czasie przygotowujemy masę. Ananasy odcedzamy. Sok łączymy z wodą, razem musi być 2 szklanki. Płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił(...)powstały grudki. Budyń należy gotować przez 4-5 min. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i przez cały czas miksujemy masę. 1/4 część masy odkładamy do innej miski. Ananasy kroimy na cząstki i dodajemy do większej części

kulinarne odsłony pati
Ciasto słonecznikowe 287

około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę(...)Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto

Smakowy Raj
Pawi ogon 192

pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C(...)ziemniaczanej  2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią  230 ml śmietanki 30%  3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Tą mieszankę wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok 4 łyżek

Cynamonowe szczęście
,,Chatka Baby Jagi’’ 691

Chatka Baby Jagi, zwana również przez niektórych ,,Chatką Puchatka’’, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa(...)Stovit – smak truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, studzimy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki Naturalnie owocowe, mieszamy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 . Do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Folię aluminiową rozkładamy

Podróż w kulinaria
Pączki wiedeńskie 84

łyżki rumu lub likieru amaretto około 1 litra oleju do smażenia Lukier do pączków 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody, rumu lub likieru amaretto Cukier puder ucieram z likierem, do czasu, aż nie będzie w nim grudek. Jeśli jest zbyt rzadki dodaję trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty wlewam odrobinę wody lub likieru. Pączki wiedeńskie przepis(...)pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i doprowadzam zawartość rondelka do wrzenia. Na wrzący płyn wsypuję cała mąkę. Zmniejszam płomień i przez cały czas energicznie mieszam, do chwili, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto odkładam na kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata