ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:619/881)

Tarta migdałowa z gruszkami 119

nawijając ciasto na opruszony mąką wałek. Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy masę migdałową. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, mąkę, mielone migdały

Ciastkozercy
Jogurtowe placuszki z borówkami 143

białości z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania dodać jogurt i rozpuszczone i wystudzone masło.Miksować na najwyższych obrotach około 5 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Od tego momentu, odstawiamy mikser i wszystko mieszamy ręcznie, dzięki czemu uzyskamy puszystą masę. Ciasto ostawić na 15 min w ciepłe miejsce

CookYourself
Smakołyk z kokosem 135

wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy

Smakowite Dania
Co zrobić, aby babka piskowa była puszysta i bez zakalca. 143

mieć temperaturę pokojową. Trzeba go dobrze napowietrzyć, czyli ucierać tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek, dopiero wtedy można stopniowo dodawać cukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka

Przepisy i porady kulinarne
Bardzo kruche ciastka z marmoladą 704

mąki1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka marmolada1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce

Szefowa kuchni
Domek Baby Jagi z piernika 198

domu i dwie płaszczyzny dachu. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków ok 1,5 cm x 0,5 cm i udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy  i dekorujemy

Niezły Młynek
Ciasto ucierane z borówkami 138

Cóż mimo to jak tu się nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste...takie lubię;))) Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka borówek, Wykonanie; Jajka ubijać mikserem z cukrem około 10 min, potem pomału wlewać oliwę i znowu ucierać piec minut. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać

Anioły w kuchni
BABECZKI CYTRYNOWE. 237

pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę  z proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem,  miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca

W kuchni Karmel-itki
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 135

Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową(...)szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google

Smakowy Raj
Zupa pomidorowa z tofu i lanymi kluskami 112

Zupę pomidorową chyba każdy Polak zna Jedni wolą ją z makaronem, inni z ryżem, a niektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej(...)zaraz polewamy zimną wodą, po czym obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek. Tofu odsączamy i również kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę ucieramy na dużych oczkach tarki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, liście laurowe i czosnek i smażymy przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie, dodajemy pokrojone

Lamarida.pl
Owocowa góra lodowa 1001

podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka,  tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta.   Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam! Foremka 24/28 cm 25 dag herbatników kakaowych 10 dag herbatników maślanych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Krem budyniowy: 700 ml mleka 6 łyżek(...)cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń. Zestawiamy z ognia   i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia.   Do zimnej masy wsypujemy owoce, mieszamy. Blaszkę

Wanilia i Kardamon
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 165

się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - sok lub alkohol do nasączena Przygotowanie biszkoptu:  Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami(...)kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście. Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada w sobie związki, które nie pozwalają na wiązanie się galaretki. Owoc traci tę właściwość dopiero po odpowiednim przygotowaniu. Galaretkę przygotowujemy według

Życie zamknięte w smaku
Cynamonowa wieża 100

Żółtka ucieramy na puszysto z cukrem pudrem. Dodajemy mleko. Następnie dosypujemy po łyżce mąki i cynamon cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno, dajemy po łyżce do masy żółtkowej miksując na najmniejszych obrotach. Mieszamy tylko do połączenia razem składników, nie dłużej! Dzięki temu omleciki będą puszyste. Rozgrzewamy patelnię (Ambition idealna), ja lekko spryskuje olejem dno i wylewamy chochelkę ciasta

Latosiowydom
Serowe cappuccino – bez pieczenia 267

rozpuszczenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy masę żółtkową. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 łyżce twaróg na zmianę z mlekiem w proszku. Na samym końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę serową rozprowadzamy na biszkoptach, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Schładzamy. Przed podaniem możemy oprószyć wierzch ciasta gorzkim kakao. Źródło

Smaki Na Talerzu
Ciasto Lodowiec bez pieczenia 170

dodałam mrożone maliny, ale mogą to być inne owoce: truskawki, wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie. Kolory galaretek też możecie dać inne, jakie wam odpowiadają. [embed]https://youtu.be/JIxG2rvE_5g[/embed] Składniki na ciasto Lodowiec bez pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów (około 100 g) 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 1,5 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki(...)łyżki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki kakao około 300 g malin lub innych owoców (świeże lub mrożone) [the_ad id="6999"] Przygotowanie Dwie szklanki mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dosypujemy budyń, mąkę pszenną i resztę mleka. Całość miksujemy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu

e-PrzepisyKulinarne