ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:619/881)

Ciasto marchewkowo - orzechowe 74

obawą zabieram się za ciasta marchewkowe. Skorzystałam z kilku, może kilkunastu przepisów wymagających wykonania morderczej czynności kuchennej. Tarcia marchewki. Na drobnych oczkach. Zatem wybierałam z reguły przepisy wymagające góra dwóch marchewek. Przy trzeciej ręce drętwieją. Kolejne kryterium - mała ilość oleju, oraz brak sody oczyszczonej. Jej posmak zmienia walory smakowe marchewkowca, co czuć już po jego rozkrojeniu. Chyba, że zupełnie(...)Cukierence ". Troszkę go zmodyfikowałam, efekt jest rewelacyjny. A tak szczerze to już go nie ma. Dość spora blacha wystarczyła na jeden wieczór. Może to właśnie przez to złudzenie, że ciasto tak lekkim jest. A w zasadzie, to nie jest złudzenie. Marchewkowce wilgotne, z duża ilością bakalii są pyszne, ale ja wracam tak naprawdę do dwóch przepisów, które są ich przeciwieństwem

Kronika Piekarnika
Piernikowy smaczek 19557

się z pianą, na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do  pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka(...)rozrobiony proszek budyniowy i mieszamy do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło (najlepiej wyjąć je z lodówki zanim weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba

Cynamonowe szczęście
Sernik gotowany 200

schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody. Składniki na masę serową(...)cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Masę

Na słodko lub wytrawnie
Torcik " Niebieska laguna " 238

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami

Słodkości i nie tylko
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 320

proszku albo o zgrozo ugotowany ziemniak. Dopiero po latach zrozumiałam, że wszystkie te rzeczy stosujemy po to, aby sernik nie opadał i chodzi o dobre źródło skrobi. Dla zwolenników ciast z posypkami, proponuję zwykły cukier puder. ja normalnie podaję ten sernik w wersji gołej, jednak tym razem mój sernik ze zdjęcia ma polewę czekoladową. Zostało mi po smarowaniu pierniczków czekolady(...)ucieramy z cukrem, na gładką, puszystą masę. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Dodajemy po łyżce ser biały, cały czas ucierając masę. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę z kaszą. Mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w 170 stopniach ok 1,15 h - do całkowitego ścięcia się masy na środku i lekkiego zezłocenia. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto

Mieszam w Garnku
Czekoladowe muffinki z malinami 137

jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijać kolejno po jednym jajku, na sam koniec dodać przesianą mąkę , wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia, zmiksować krótko tylko do połączenia. Masa będzie gęsta.   Nagrzać piekarnik do 175*c na grzaniu góra dół. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, łyżką nakładać porcje ciasta do około ¾ objętości formy , w ciasto powciskać

Wanilia i Kardamon
Bardzo bananowy chlebek bananowy 184

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem. W drugiej miseczce ugniatamy banany widelcem, łączymy z jajkami i dodajemy do masła z cukrem. Dodajemy ekstrakt i mieszamy masę tak długo aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia, ew. kawałki czekolady. Mieszamy i przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy ok 45 minut w nagrzanym piekarniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście 151

zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c   piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy 15 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę

Wanilia i Kardamon
Pierniczki norymberskie 161

wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 9-10 minut. Z cukru pudru i rumu ucieramy lukier. Ciasteczka po wyjęciu jeszcze gorące przekładamy

Ala piecze i gotuje
Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową 217

stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. 2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy

Kuchnia u Bietki
babeczki cytrynowe 112

łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy

Camilla w kuchni
Sernik "Puszek" 181

minut. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciasto należy rozwałkować po całej formie równo. Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 180C na 15 minut, aby spód się zarumienił na złoty kolor. Gdy się upiecze wyjmujemy z piekarnika. Masa serowa Składniki powinny mieć temp. pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie

Różne smaki w kuchni
Jabłkowe muffiny orkiszowe 216

PRZYGOTOWANIE Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach). Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy

Królestwo Deserów
Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy! 127

zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość. Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek  4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru  gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy

Szefowa kuchni
Sernik Szachownica 162

przez 25-30 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy. Masa Serowa: 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub jak w moim przypadku wiaderkowy - polecam Piątnice 5 jajek 150 gr masła 3/4 szkl cukru pudru lub 1 szkl jeśli lubicie bardziej słodki sernik zapach waniliowy lub pomarańczowy - jeśli lubimy 1. Masło ucieramy razem z połowa cukru ze szklanki (cukier

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania