Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około
Rozpustne gotowaniesernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty. Na moim blogu znajdziecie różnorodną ilość serników, zarówno warstwowych, tych z owocami, na zimno czy ucieranych w makutrze. Mam ich chyba najwięcej wśród różnorodnych przepisów. Wszystkie zachwycają ale mnie najbardziej smakują takie jak ten mleczny. Nie od dziś wiadomo, że te proste wypieki zawsze są najlepsze(...)kokilki ceramiczne z wodą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA; Kakaowy spód: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić. Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie
Wanilia i Kardamonjadłam! Delikatny, lekki, kremowy i w dodatku zwieńczony przepysznym musem owocowym. Obłędny w smaku i bardzo efektowny w wyglądzie. Polecam! Użyłam blaszki wymiarach 32x20cm. Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml(...)Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm ). Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy
Blog z Apetytemciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto , polecam gorąco!!! No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę -2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) -4 serki homogenizowane waniliowe po 200g (najlepiej serki(...)biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki. WAŻNE: Przed przygotowaniem masy należy wyjąć z lodówki margarynę, jajko, serki tak by były w temperaturze pokojowej!!! Margarynę, żółtko oraz cukier ucieramy tak by powstała gładka masa. Dodajemy powoli serki homogenizowane, oraz mleko w proszku. Na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną wraz z żelatyną w 1/2 szkl wody. (WYSTUDZONĄ) Żelatynę z kawą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukremowy i nieziemsko karmelowy sernik, o smaku znanych i lubianych batoników snikers. Bardzo efektowny i przepyszny. Idealne ciasto na szczególne okazję, święta i uroczystości rodzinne. To ciacho naprawdę jest warte grzechu, ono wprost rozpływa się w ustach… Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników kakaowych ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam(...)Blaszkę o wymiarach 26x21cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną *** *** Wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy
Blog z ApetytemLubię ciasta bez pieczenia, zawsze to szybsze do zrobienia, a i ryzyka zakalca nie ma. Tak, wiem ktoś może pomyśleć, a co jak masa się zważy? I na to jest rada, wystarczy dodać % i chwilę miksować w jedną stronę. Bardzo istotne jest wtedy nie zmieniania kierunków. Gdy kiedyś zapytałam pewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam, bo trzeba dziada(...)adwokata cukier Mannę gotujemy na mleku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dużą blachę wykładamy piernikami. Masło ucieramy z dwoma łyżkami cukru, a następnie dodajemy po łyżce kaszki i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy alkohol i dopiero wtedy można ostatecznie dosłodzić. Należy jednak pamiętać, że ciastka są słodkie i z tym cukrem nie ma co przesadzać. I tak przygotowaną masę wykładamy
Dieta moja pasjamakowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco polecam(...)ucierać na gładką masę. Do letniej żelatyny dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać. Wlać żelatynę do masy i krótko zmiksować. 3. Pierwszy biszkopt wysmarować połową dżemu, na dżemie rozprowadzić 2/3 masy waniliowej. Drugi biszkopt również wysmarować dżemem. Ułożyć go na masie dżemem do dołu. Wierzch posmarować resztą masy i posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schłodzić do stężenia
Nastoletnie Wypiekaniewięc i ciasto dla mnie było pyszne. Dodatkowo Marzenka zaprosiła mnie do cotygodniowego wydarzenia na fb "Ciasto na niedzielę" i tak się złożyło, że w tym tygodniu tematem było ciasto z kremem a tu sporo czekoladowego kremu. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek. Masa rodzynkowa: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta
Ala piecze i gotujeblaszka 28x25) wskazówki: 1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. 2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito. 3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. 4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części. Składniki: (miarka to szklanka(...)połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sito. 3. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. 4. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. (około 7 minut miksowania) 5. Jogurt, roztopione masło i ekstrakt waniliowy dodajemy do mąki, wlewamy puszystą masę z jajek i cukru i całość mieszamy
Mój pomysł naskórka z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kakao Masło wyciągamy wcześniej z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Można je pokroić na mniejsze kawałki. W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem (białka zostawiamy na później do ubicia). Dodajemy skórkę startą z połowy(...)soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany
Ciastkozercyprzepisie dodatkowo po 1 łyżce mąki oraz oryginalne proporcje i liczę, że to wystarczy. W razie czego, jeśli zrobicie po mojemu, zawsze też możecie się tą galaretką ratować Ciasto jest miękkie, takie musowo-piankowe w konsystencji, ale jak widzicie formę trzyma i całkiem fajnie się je kroi. Masa budyniowa: 1 l mleka 3 żółtka 1 jajko 3/4 szkl. cukru(...)połączenia. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Banany kroimy na grubsze, około 1-1,5 cm plasterki. Umieszczamy je w misce lub na talerzu i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, lekko mieszamy
Smaki Na TalerzuCzekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy dobrze wymieszać. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość dobrze miksujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek
Plate of Joyobawą zabieram się za ciasta marchewkowe. Skorzystałam z kilku, może kilkunastu przepisów wymagających wykonania morderczej czynności kuchennej. Tarcia marchewki. Na drobnych oczkach. Zatem wybierałam z reguły przepisy wymagające góra dwóch marchewek. Przy trzeciej ręce drętwieją. Kolejne kryterium - mała ilość oleju, oraz brak sody oczyszczonej. Jej posmak zmienia walory smakowe marchewkowca, co czuć już po jego rozkrojeniu. Chyba, że zupełnie(...)Cukierence ". Troszkę go zmodyfikowałam, efekt jest rewelacyjny. A tak szczerze to już go nie ma. Dość spora blacha wystarczyła na jeden wieczór. Może to właśnie przez to złudzenie, że ciasto tak lekkim jest. A w zasadzie, to nie jest złudzenie. Marchewkowce wilgotne, z duża ilością bakalii są pyszne, ale ja wracam tak naprawdę do dwóch przepisów, które są ich przeciwieństwem
Kronika Piekarnikasię z pianą, na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka(...)rozrobiony proszek budyniowy i mieszamy do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło (najlepiej wyjąć je z lodówki zanim weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba
Cynamonowe szczęścieschłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody. Składniki na masę serową(...)cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Masę
Na słodko lub wytrawnie