ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:624/881)

Bananowa krówka – bez pieczenia 155

przepisie dodatkowo po 1 łyżce mąki oraz oryginalne proporcje i liczę, że to wystarczy. W razie czego, jeśli zrobicie po mojemu, zawsze też możecie się tą galaretką ratować Ciasto jest miękkie, takie musowo-piankowe w konsystencji, ale jak widzicie formę trzyma i całkiem fajnie się je kroi. Masa budyniowa: 1 l mleka 3 żółtka 1 jajko 3/4 szkl. cukru(...)połączenia. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Banany kroimy na grubsze, około 1-1,5 cm plasterki. Umieszczamy je w misce lub na talerzu i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, lekko mieszamy

Smaki Na Talerzu
Szybki torcik z owocami. 177

Czekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy dobrze wymieszać. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość dobrze miksujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek

Plate of Joy
Ciasto marchewkowo - orzechowe 64

obawą zabieram się za ciasta marchewkowe. Skorzystałam z kilku, może kilkunastu przepisów wymagających wykonania morderczej czynności kuchennej. Tarcia marchewki. Na drobnych oczkach. Zatem wybierałam z reguły przepisy wymagające góra dwóch marchewek. Przy trzeciej ręce drętwieją. Kolejne kryterium - mała ilość oleju, oraz brak sody oczyszczonej. Jej posmak zmienia walory smakowe marchewkowca, co czuć już po jego rozkrojeniu. Chyba, że zupełnie(...)Cukierence ". Troszkę go zmodyfikowałam, efekt jest rewelacyjny. A tak szczerze to już go nie ma. Dość spora blacha wystarczyła na jeden wieczór. Może to właśnie przez to złudzenie, że ciasto tak lekkim jest. A w zasadzie, to nie jest złudzenie. Marchewkowce wilgotne, z duża ilością bakalii są pyszne, ale ja wracam tak naprawdę do dwóch przepisów, które są ich przeciwieństwem

Kronika Piekarnika
Piernikowy smaczek 19542

się z pianą, na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do  pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka(...)rozrobiony proszek budyniowy i mieszamy do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło (najlepiej wyjąć je z lodówki zanim weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba

Cynamonowe szczęście
Sernik gotowany 187

schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody. Składniki na masę serową(...)cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Masę

Na słodko lub wytrawnie
Torcik " Niebieska laguna " 230

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami

Słodkości i nie tylko
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 309

proszku albo o zgrozo ugotowany ziemniak. Dopiero po latach zrozumiałam, że wszystkie te rzeczy stosujemy po to, aby sernik nie opadał i chodzi o dobre źródło skrobi. Dla zwolenników ciast z posypkami, proponuję zwykły cukier puder. ja normalnie podaję ten sernik w wersji gołej, jednak tym razem mój sernik ze zdjęcia ma polewę czekoladową. Zostało mi po smarowaniu pierniczków czekolady(...)ucieramy z cukrem, na gładką, puszystą masę. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Dodajemy po łyżce ser biały, cały czas ucierając masę. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę z kaszą. Mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w 170 stopniach ok 1,15 h - do całkowitego ścięcia się masy na środku i lekkiego zezłocenia. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto

Mieszam w Garnku
Czekoladowe muffinki z malinami 125

jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijać kolejno po jednym jajku, na sam koniec dodać przesianą mąkę , wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia, zmiksować krótko tylko do połączenia. Masa będzie gęsta.   Nagrzać piekarnik do 175*c na grzaniu góra dół. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, łyżką nakładać porcje ciasta do około ¾ objętości formy , w ciasto powciskać

Wanilia i Kardamon
Bardzo bananowy chlebek bananowy 174

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem. W drugiej miseczce ugniatamy banany widelcem, łączymy z jajkami i dodajemy do masła z cukrem. Dodajemy ekstrakt i mieszamy masę tak długo aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia, ew. kawałki czekolady. Mieszamy i przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy ok 45 minut w nagrzanym piekarniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście 139

zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c   piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy 15 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę

Wanilia i Kardamon
Pierniczki norymberskie 151

wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 9-10 minut. Z cukru pudru i rumu ucieramy lukier. Ciasteczka po wyjęciu jeszcze gorące przekładamy

Ala piecze i gotuje
Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową 190

stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. 2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy

Kuchnia u Bietki
babeczki cytrynowe 102

łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy

Camilla w kuchni
Sernik "Puszek" 171

minut. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciasto należy rozwałkować po całej formie równo. Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 180C na 15 minut, aby spód się zarumienił na złoty kolor. Gdy się upiecze wyjmujemy z piekarnika. Masa serowa Składniki powinny mieć temp. pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie

Różne smaki w kuchni
Jabłkowe muffiny orkiszowe 204

PRZYGOTOWANIE Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach). Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy

Królestwo Deserów
Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy! 117

zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość. Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek  4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru  gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy

Szefowa kuchni
Sernik Szachownica 158

przez 25-30 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy. Masa Serowa: 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub jak w moim przypadku wiaderkowy - polecam Piątnice 5 jajek 150 gr masła 3/4 szkl cukru pudru lub 1 szkl jeśli lubicie bardziej słodki sernik zapach waniliowy lub pomarańczowy - jeśli lubimy 1. Masło ucieramy razem z połowa cukru ze szklanki (cukier

Gotowanie...to proste !
Sernik kajmakowy 169

pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy  i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej, mleko, budyń, olejek

kulinarne odsłony pati
tort kakaowo-śmietankowy :-) 208

mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Miksujemy Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.  Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy. Zimny przecinamy na trzy blaty. Wracamy do przygotowania masy. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu-masa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniki - smak świąt 111

razu wałkować i wykrawać ciasteczka. Jeśli ciasto okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach.  Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Niedziela w kuchni 145

bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia świeżego 1-2 łyżki mąki 2 jajka 2 łyżki jogurtu 1 kulka mozzarelli sól, pieprz cytrynowy, koperek do smaku. Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy

Kucharzyca
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2919

sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier(...)piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie. Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka

Wanilia i Kardamon
Baba piegowata 178

mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy aromat, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, nasiona chia i mieszamy. Stopniowo dosypujemy 2 szklanki mąki i mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręką, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do dużej (26 cm), natłuszczonej

Maminek kulinarny
Drożdżowe poduszeczki kresowe 169

kostkę. W drobną kostkę kroimy cebulę. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 1/4 wody, 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie na oleju podsmażamy boczek, dodajemy cebulę a kiedy cebula się zeszkli zlewamy olej na większą patelnię. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajko, pozostałą wodę, stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć). Ciasto dzielimy na części

Maminek kulinarny
Muffinki z jabłkami 131

odstawiamy na bok. W drugiej większej misce ucieramy mikserem cukier z masłem. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, a na koniec ekstrakt waniliowy. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni

Kolizje Smaków
Dyniowo – Owsiane Ciasteczka 151

ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych obrotach miksera dodając stopniowo suche składniki. Następnie wsypujemy groszki czekoladowe i orzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno

Made By Mom And Son
Ciastka na chrzest 187

zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 164

zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik

Mała Cukierenka
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE, Z MALINAMI 303

miękkiego masła - 2 białka pozostawione od kruchego ciasta - 60g mąki ziemniaczanej (lub 1,5 paczki proszku budyniowego) - ok.200-300g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo: - mielony ksylitol lub cukier puder do posypania W misie miksera utrzeć miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, ksylitolu z wanilią i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy partiami ser i cały czas ucieramy (miksujemy), dodajemy skrobię (mąkę) ziemniaczaną i mieszamy

Smaczne Zdrowe
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 195

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki

Kuchnia Pełna Pasji
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 215

Lubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.Tiramisu3 żółtka100 g cukru300 g mascarpone50 ml likieru kawowegoszklanka mocnej kawy250 g biszkoptów typu języczkikakao do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane z czekoladą 207

kąpieli wodnej.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Dodajemy olej a następnie wystudzoną czekoladę i aromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy

Anioły w kuchni
Rogale marcinskie 286

kroimy na trojkaty. Z tego ciasta wychodzi okolo 12 duzych rogali. Na kazdym trojkacie kladziemy mase i zwijamy w rogal od szerszego do wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy. Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku

Przysmaki Karolki