ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:627/881)

Chleb z cebulką 149

przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej typ 650, mieszamy,posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.    Ciasto zagniatamy. Nie może się

Maminek kulinarny
Mini Pączki 287

Kiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min.Składniki

NaKońcuJęzyka
Babeczki pomarańczowo-marchewkowe z owocami 143

mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce

Mienta blog
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 221

zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszne muffinki jagodowe 200

muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki. Rada: Można  takie muffinki przygotowac z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy

Słodkości i nie tylko
Czekoladowy sernik z wiśniami i pianką 212

Pyszny sernik na czekoladowym cieście, z wiśniami i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony, wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać(...)budyń waniliowy 2,5 łyżek oleju 50 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana gęsta konfitura wiśniowa Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolewać po łyżce oleju, nadal ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, wsypać proszek budyniowy i posiekaną czekoladę, wymieszać. Pianka wiśniowa: 2 białka 1 kisiel wiśniowy bez cukru 2 łyżki cukru Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo

Domowa cukiernia Ewy
Babka limonkowa 155

limonki – szczypta soli Wykonanie: Z limonek otrzeć skórkę (na najdrobniejszych oczkach) i wycisnąć sok (powinno być go ok. 180-200 ml). Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Masło ucierać z cukrem (aż będzie jasne i puszyste) – cukier dodawać stopniowo. Potem dodać po kolei jajka i miksować. Na koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami(...)puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać

Pociąg Do Kuchni
Seromakowiec ze śliwkami 130

gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!  Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa(...)ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy

Nie tylko w kuchni
Babka o smaku rumowym 67

proszku do pieczenia 2 łyżki rumu 1 łyżka letniej wody Cukier puder do posypania Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Masło roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Białka ubijam. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką letniej wody na puszystą masę. Dodaję rum do masy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z roztopionym masłem(...)masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką. Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka). Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyciągam

Słodki sentyment
Babka o smaku rumowym 81

proszku do pieczenia 2 łyżki rumu 1 łyżka letniej wody Cukier puder do posypania Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Masło roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Białka ubijam. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką letniej wody na puszystą masę. Dodaję rum do masy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z roztopionym masłem(...)masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką. Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka). Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyciągam

Słodki sentyment
Biszkoptowy tort czekoladowy 100

cukru pudru 5 łyżek stołowych naturalnego gorzkiego kakao (na przykład DecoMorreno) Biszkoptowy tort czekoladowy – jak przygotować biszkopt Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w dwóch miskach. Następnie dokładnie ucieramy żółtka z 150 g cukru, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Gdy żółtka będą gotowe, zabieramy się za białka. W dużej misce ubijamy białka z resztą cukru na sztywną masę(...)miski przesiewamy składniki suche i mieszamy. Następnie delikatnie łączymy żółtka z białkami, przydatna będzie do tego silikonowa szpatułka. Później powoli wsypujemy suche składniki. Absolutnie nie możemy zniszczyć ubitej piany. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem tortownicy (u mnie 26cm) i pieczemy przez 35/40 min w 180 stopniach. Składniki na krem: 500 ml śmietany 36% 400 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 223

Nazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy. Gdy składniki już się dobrze połączą, dodajemy mascarpone , 1 jajko rozbijamy ( z białka ubijemy

Różne smaki w kuchni
Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 488

Nazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy. Gdy składniki już się dobrze połączą, dodajemy mascarpone , 1 jajko rozbijamy ( z białka ubijemy

Słodkości i nie tylko
Słonecznikowiec 884

Ciasto dla prawdziwych łasuchów 😊 Kakaowe blaty, przełożone kremem kajmakowym z pysznym chrupiącym słonecznikiem. Bardzo słodkie ciasto, które jest idealne na chandrę 😊 Składniki na kakaowe blaty (forma 24,5/36): olej 3/4 szklanki, woda 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 3 łyżki, Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Po wystudzeniu: 5 jajek, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna(...)blaszkę (niczym nie wyłożoną) i pieczemy przez 20 min., w 170 st. C co jakiś czas mieszając, aby słonecznik równomiernie się upiekł. Słonecznik powinien być złotego koloru. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kajmak z puszki. Następie dodajemy ostygnięty słonecznik i mieszamy łyżką do połączenia. Gotową masą smarujemy jeden blat biszkoptowy i przekładamy go drugim. Na wierzch robimy polewę

kulinarne odsłony pati
Ciasto cytrynowe 772

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak. W sumie aż sama się dziwię, że tak późno dzielę się z Wami tym przepisem, bo to naprawdę jest coś, czego trzeba(...)powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 cytryny i sok z 1,5 cytryny (z 2 jeśli cytryny były małe

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania