Składniki: 25 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka koniaku 2 paczki herbatników 1 szklanka wiórek kokosowych
kgwjanczewoszwankuje? Chleby piekła w ilościach wręcz hurtowych, ale tej drożdżowej buły nijak nie pamiętam. Aż zapytam przy najbliższej nadarzającej się okazji :) Ja za to chlebów piekę zdecydowanie mniej, a ciasta drożdżowe, zarówno w dużej formie jak i drożdżówki pojawiają się u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Powiecie, że to też wcale nie jakiś szał, ale wyobraźcie sobie jeść je codziennie(...)studzimy. Mąkę przesiewamy, a żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na jasną masę. Do przesianej mąki dajemy wszystkie składniki- rozczyn drożdżowy, żółtka z cukrem, mleko oraz sól. Wyrabiamy stopniowo dodając tłuszcz. By chałka była naprawdę smaczna, trzeba ją wyrabiać mikserem minimum 5-7 minut, ręcznie- zdecydowanie dłużej. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy na podsypaną mąką
Kuchnia w czekoladzieświeżość przez 2-3 dni. Ps. zdjęcia babeczek z kremem budyniowym przygotowywałam na konkurs fotograficzny #UpieczZeSmegiem (wyników jeszcze nie znam :D ) Więcej zdjęć znajdziecie na naszym koncie Instagram CzteryFajery.pl Ciasto na kruche babeczki z kremem budyniowym proporcja na około 20-25 babeczek, w zależności od wielkości foremek 150 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 80 g zimnego masła(...)Ugotowany budyń pozostawiam na kilka godzin w temperaturze pokojowej (do całkowitego ostygnięcia). Zarówno budyń, jak i masło powinno mieć taką samą temperaturę, dzięki temu krem się nie zważy. Masło ucieram na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodaje po jednaj łyżce budyniu. Krem budyniowy powinien mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym Mąkę przesiewam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzekroju ciasta za każdym razem wychodzi nieco inaczej – najładniejszy zazwyczaj jest na środku. Masa makowa jest najlżejsza – dlatego, jeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kisielu o smaku wiśniowym (bez cukru) 3 łyżki niebieskiego maku (nie mielonego) 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka kawy zbożowej Inki szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy na puch za pomocą miksera wraz z drobnym cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku – za każdym razem dokładnie miksując. Następnie cienką strużką wlewamy olej. Dodajemy zmieszane uprzednio razem: obie
Poezja smakuCIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/: - 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych), - 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba), /Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/ - 8 g drożdży - 1/4 szklanki szklanki mleka - 25 g cukru - 2 żółtka(...)mlekiem i gotujemy go w tym mleku do momentu, aż będzie go można rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i zostawiamy, aż wystygnie. Następnie (zimny mak) mielimy. 2. Ucieramy żółtka z połową cukru i połową wal(in)iowego, do momentu aż znikną kryształki. 3. Osobno ucieramy masło z resztą cukru, do białości, na puch. 4. Łączymy utarte masy
Wypisz WymalujDrożdże ucieramy z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około
Rozpustne gotowaniesernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty. Na moim blogu znajdziecie różnorodną ilość serników, zarówno warstwowych, tych z owocami, na zimno czy ucieranych w makutrze. Mam ich chyba najwięcej wśród różnorodnych przepisów. Wszystkie zachwycają ale mnie najbardziej smakują takie jak ten mleczny. Nie od dziś wiadomo, że te proste wypieki zawsze są najlepsze(...)kokilki ceramiczne z wodą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA; Kakaowy spód: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić. Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie
Wanilia i Kardamonjadłam! Delikatny, lekki, kremowy i w dodatku zwieńczony przepysznym musem owocowym. Obłędny w smaku i bardzo efektowny w wyglądzie. Polecam! Użyłam blaszki wymiarach 32x20cm. Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml(...)Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm ). Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy
Blog z Apetytemciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto , polecam gorąco!!! No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę -2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) -4 serki homogenizowane waniliowe po 200g (najlepiej serki(...)biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki. WAŻNE: Przed przygotowaniem masy należy wyjąć z lodówki margarynę, jajko, serki tak by były w temperaturze pokojowej!!! Margarynę, żółtko oraz cukier ucieramy tak by powstała gładka masa. Dodajemy powoli serki homogenizowane, oraz mleko w proszku. Na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną wraz z żelatyną w 1/2 szkl wody. (WYSTUDZONĄ) Żelatynę z kawą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukremowy i nieziemsko karmelowy sernik, o smaku znanych i lubianych batoników snikers. Bardzo efektowny i przepyszny. Idealne ciasto na szczególne okazję, święta i uroczystości rodzinne. To ciacho naprawdę jest warte grzechu, ono wprost rozpływa się w ustach… Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników kakaowych ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam(...)Blaszkę o wymiarach 26x21cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną *** *** Wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy
Blog z ApetytemLubię ciasta bez pieczenia, zawsze to szybsze do zrobienia, a i ryzyka zakalca nie ma. Tak, wiem ktoś może pomyśleć, a co jak masa się zważy? I na to jest rada, wystarczy dodać % i chwilę miksować w jedną stronę. Bardzo istotne jest wtedy nie zmieniania kierunków. Gdy kiedyś zapytałam pewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam, bo trzeba dziada(...)adwokata cukier Mannę gotujemy na mleku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dużą blachę wykładamy piernikami. Masło ucieramy z dwoma łyżkami cukru, a następnie dodajemy po łyżce kaszki i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy alkohol i dopiero wtedy można ostatecznie dosłodzić. Należy jednak pamiętać, że ciastka są słodkie i z tym cukrem nie ma co przesadzać. I tak przygotowaną masę wykładamy
Dieta moja pasjamakowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco polecam(...)ucierać na gładką masę. Do letniej żelatyny dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać. Wlać żelatynę do masy i krótko zmiksować. 3. Pierwszy biszkopt wysmarować połową dżemu, na dżemie rozprowadzić 2/3 masy waniliowej. Drugi biszkopt również wysmarować dżemem. Ułożyć go na masie dżemem do dołu. Wierzch posmarować resztą masy i posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schłodzić do stężenia
Nastoletnie Wypiekaniewięc i ciasto dla mnie było pyszne. Dodatkowo Marzenka zaprosiła mnie do cotygodniowego wydarzenia na fb "Ciasto na niedzielę" i tak się złożyło, że w tym tygodniu tematem było ciasto z kremem a tu sporo czekoladowego kremu. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek. Masa rodzynkowa: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta
Ala piecze i gotujeblaszka 28x25) wskazówki: 1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. 2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito. 3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. 4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części. Składniki: (miarka to szklanka(...)połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sito. 3. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. 4. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. (około 7 minut miksowania) 5. Jogurt, roztopione masło i ekstrakt waniliowy dodajemy do mąki, wlewamy puszystą masę z jajek i cukru i całość mieszamy
Mój pomysł naskórka z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kakao Masło wyciągamy wcześniej z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Można je pokroić na mniejsze kawałki. W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem (białka zostawiamy na później do ubicia). Dodajemy skórkę startą z połowy(...)soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany
Ciastkozercy