Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu, masy śmietanowej, masy z nutellą, herbatników i lekko kwaśnego dżemu z porzeczek. Jedno z lepszych ciast jakie robiłam. Składniki: biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa z Nutellą: 2 szklanki mleka(...)ucieramy na puszustą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i Nutellę. Miksujemy na gładką masę. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy razem z cukrem i śmkietan fix. Dla wzmocnienia smaku możemy nasączyć biszkopt rumem. Na wystudzony biskopt wykładamy masę z Nutellą, następnie warstwę herbatników, dżem i drugą warstwę herbatników na końcu masę śmietanową. Posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby ciasto
Lena GotujeZawsze na święta staram się zrobić chociaż jedno ciasto bez pieczenia. Tak sobie ułatwiam przygotowania słodkości:) To ciasto z bananami nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje, na pewno każdy poprosi o dokładkę. Pychotka Składniki: duże opakowanie herbatników jasnych duże opakowanie herbatników ciemnych 4 szklanki mleka 120g budyniu śmietankowego 200g masła szklanka cukru 4 banany 150g galaretki pomarańczowej(...)budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu do uzyskania gładkiej masy. Układać w kolejności: jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, ciemne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana
Cukiernia PychotkiWszystkie składniki dokładnie łączymy, zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy sam spód). Ciasto rozwałkujemy lub „rozpłaszczamy” palcami i przekładamy na dno foremki. Ciasto jest cieniutkie. Ma być tylko spodem do sernika. Foremkę wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podpiekamy spód 8-10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy(...)mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów płaska garstka suszonej lawendy (nie ważyłam bo to jest tak lekkie, że się nie da ) Lawendę przepłukujemy na sitku i odstawiamy do obeschnięcia. Masło ucieramy i dodajemy do niego ser. Miksujemy. Osobno ucieramy cukier z żółtkami na gęstą i puszystą masę, a następnie łączymy ją z masą serową, bardzo krótko miksując. Na samym końcu ubijamy
Relaxtimezimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste brownie z lekkim posmakiem ciemnego słodu z piwa. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do skosztowania go czym prędzej! Polecam na karnawał i nie tylko(...)kakao50ml śmietanki 30% kremówki3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, w małym garnku rozpuszczamy powoli margarynę i mieszamy ją z kakao i cukrem. Odstawiamy2/ Ucieramy na na tarce na dużych oczkach tabliczkę czekolady. Odkładamy na bok2/ W większej misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia do której dolewamy piwa i wbijamy 3 jajka. Miksujemy składniki
Kuchnia PROzdrowotnadrugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad(...)ucierać je dłużej, jak w bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylkoWitajcie Kochani, zapraszam na przepyszne masło z dodatkiem oliwek. Podajemy je na imprezach, bierzemy na piknik, smarujemy na kanapki. Prosty przepis i pyszny :-) Składniki: Miękkie masło
dolcevitainmykitchenJuż się cieszyłam, że po kusakach będę miała trochę więcej odpoczynku od pieczenia. Jednak moja gromadka ma wielkie wymagania i zostałam zmuszona
Ciasteczkowy Potwórubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy
Cynamonowe szczęścieMocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno czekoladowe i pasuję do każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę(...)pół kostki masła* ▪ 3 jajka* + pół szklanki słodzika/cukru ▪ 4 łyżki kakao ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 3 jabłka + cynamon *składniki muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Jajka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem
zdrowo i aktywnieMocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno czekoladowe i pasuję do każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę(...)pół kostki masła* ▪ 3 jajka* + pół szklanki słodzika/cukru ▪ 4 łyżki kakao ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 3 jabłka + cynamon *składniki muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Jajka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem
Zdrowie i pysznie na talerzuHmmm... jest niedziela więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy) 1 flakonik(...)łyżki masła orzechy włoskie mielone Przygotowanie; Mak sparzamy (zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 10 min)odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do masy maślanej dodajemy mak, budyń w proszku, olejek arakowy, proszek do pieczenia
Radość kipiąca uśmiechem.połączenie słodkiego z kwaśnym. Dzisiaj przepis na właśnie takie ciasto, które jest bardzo puszyste, lekko słodkie, przełamane kwaśnym rabarbarem. Ci którzy chcą uniknąć dodatkowych kalorii mogą zrezygnować z dodania kruszonki. Zapraszam po drugi przepis na ciasto z rabarbarem . :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki Składniki na ciasto: 250 g masła 5 żółtek 2 łyżki oleju(...)rabarbaru Instrukcje Masło na kruszonkę siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Masło ucieramy ze śmietaną i olejem, dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Budyń, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy
To co lubię - gotuję i polecamdodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia i otrzymania kremowej masy. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać. Piec przez około 20 - 25 minut w temperaturze(...)ucierać przez kilka minut ). Dodać żółtka i zmiksować. Następnie porcjami dodawać wystudzoną masę budyniowo - galaretkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Nie należy miksować zbyt energicznie i na zbyt wysokich obrotach miksera, gdyż krem może się zwarzyć. Do gotowego kremu wmieszać wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do kremu w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Złożenie ciasta
Opowieści z piekarnikaustach pianką o smaku mlecznej czekolady i pierniczków. Całość dodatkowo subtelnie przełamana kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Przepyszne i bardzo efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki(...)wierzch *** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy
Blog z Apetytempuszystą masę. Pod koniec ucierania dodać nasionka wanilii. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, sól, przecedzony napar z szafranu i porządnie zagnieść, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić aby ciasto urosło. Następnie przełożyć ciasto
królestwo garów