ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:616/881)

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 487

kolejne, pyszne ciacho przed Wami! Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA(...)Studzimy. Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu. WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy

Ostra na Słodko
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 437

migdały i orzechy oraz kokos. Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku. Masa budyniowa: 1litr mleka 3 budynie waniliowe ¾ szklanki cukru żółtka (pozostałe(...)cały czas ucieramy. Gotową masę budyniową przekładamy na biszkopt, po czym przykrywamy go masą bezową i robimy polewę. Polewa: 70g czekolady 100ml śmietanki kremówki (30%) Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa. Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy

Smakowy Raj
RACUCHY MARCHEWKOWE 175

rozmrożenia. Odstawiam z palnika. Żółtka ucieram (lub miksuję) z cukrem lub ksylitolem na gładką masę. Dodaję jogurt, przyprawę do pierników, sodę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję partiami do ciasta, mieszając po każdym dodaniu. Gotowa masa

Smaczne Zdrowe
Sernik warstwowy z czekoladą 121

dalej ucierać. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i gdy zacznie tężeć, dodać do masy. Można dodać rodzynki. Piana: 4 białka 1/2 szk cukru kryształu 1 czerwona galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało

Apetyczna babeczka
Sernikomakowiec w czekoladzie 552

Sernikomakowiec w czekoladzie Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego!     Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników lub ciastek korzennych 100g roztopionego masła (lub margaryny) Masa serowa 1kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 budyń śmietankowy(...)mąki pszennej pół szklanki cukru 150g masła (lub margaryny) Polewa: ok 80ml słodkiej śmietanki 100g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka śmietanki       *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki lub ciastka mielimy w malakserze *** *** Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę lub rant cukierniczy o średnicy 24cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Masę z herbatników wykładamy na spodzie

Blog z Apetytem
Tort czekoladowo miętowy z truskawkami 103

mieszamy aż się połączą. Dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą do momentu aż się połączy (nie miksujemy). Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok godzinę do tzw suchego patyczka.  Krem miętowy: ok 200 g landrynek miętowych 1/4 szkl wody budyń śmietankowy 1 1/2 szklanki mleka masło(...)szklanki mleka mieszamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy.  Żelka truskawkowa: 1/2 kg. truskawek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny  Żelatynę zalewamy

Cynamonowe szczęście
Babeczki w 4 wersjach 117

babeczek Masło ucieramy z cukrem drewnianą łyżką. Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce i stopniowo dodajemy do masła ucierając dalej. Mąkę przesiewamy do masła z jajkami i mieszamy delikatnie metalową łyżką. Rozlewamy masę na 4 porcje. Dodajemy po kolei nasze dodatki, i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę na babeczki wykładami papierowymi foremkami i nakładamy w nie łyżkę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach

Klasyka Gotowania
Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym +FILM-wspaniałe ciasto na każdą okazję 270

ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki. Jest to wspaniały orzechowiec z rewelacyjnym kremem orzechowym. Ciasto jest na prawdę wspaniałe, bardzo eleganckie. Składa się ze spodów miodowych, jeden z nich jest pieczony z orzechami w miodzie. Całość przełożona jest kremem orzechowym, i polana polewą. Bardzo Wam polecam to ciasto, jest idealne(...)50ml gorącej wody POLEWA  -100g czekolady deserowej lub gorzkiej -3 łyżki mleka -ok 30g masła Do miski dajemy składniki na spody miodowe, zagniatamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy orzechy Do garnka dajemy cukier puder, miód oraz masło-wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 55

taką lubię. A wy oczywiście możecie dać inną, swoją ulubioną.  Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka  ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody  ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki(...)również kroimy drobno. 2. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy chwile. Posiekane owoce wrzucamy do większej miski i zalewamy je przecedzonym herbacianym naparem. Zostawiamy tak na godzinkę.  3. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy stopniowo na przemian z olejem do masy jajecznej. Następnie dodajemy owoce z herbatą oraz orzechy. Na koniec ubijamy

zdrowo i aktywnie
Ciasto czekoladowe z bakaliami 102

końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste, ale nadaje się na nie jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie(...)mlecznej i 75 g gorzkiej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto Raffaello 137

mleczną mieszankę jednocześnie energicznie mieszając za pomocą rózgi. Budyń doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy aż będzie puszyste (około 2 minut). Następnie dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń (łyżka po łyżce) cały czas miksując. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)dnie układamy herbatniki. Na ciastka wykładamy krem budyniowy. Następnie powtarzamy warstwy herbatników i kremu uzyskując 3 piętra (na wierzchu powinien być krem). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę z ciastem wkładamy na kilka godzin do lodówki. Krem powinien lekko stężeć a herbatniki zmięknąć

Qchnia po prostu
Piankowe tiramisu z nutą kawy 184

cukru pudru 6 łyżek kawy 4 łyżeczki żelatyny 2 opakowania podłużnych biszkoptów kakao do posypania kawa do nasączenia biszkoptów Najpierw przygotowujemy kawę do nasączenia biszkoptów by zdążyła wystygnąć.Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mascarpone i miksujemy. Dodajemy 6 łyżek wystudzonej kawy i 2 łyżki przesianego pudru. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno najlepiej w metalowym naczyniu. W tym czasie(...)łyżką drewnianą. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 24 na 24cm układam ciasno nasączone biszkopty, wylewam połowę masy, układam biszkopty i wylewam pozostałą masę. wierzch wyrównuje i posypuje kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin najlepiej na całą

Kuchenne inspiracje Sylwii
Maxi King 148

mleka w proszku 2 czekolady mleczne ok. 150 g orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka Wykonanie:  Szklankę mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku ok. 4 szklanki, dobrze wymieszać. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.  Następnie położyć(...)rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Orzechy pokroić i podprażyć.  Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje  następnego dnia

The Sweet Damsel
Ciasto MLECZNA kanapka 656

dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM . 4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Krem(...)było grudek, patrz FILM . Mleczną masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego studzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło. 8. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać mleczną masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 9. Na koniec do mlecznego kremu dodać

Mała Cukierenka