mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce
Mienta blogzaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki. Rada: Można takie muffinki przygotowac z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy
Słodkości i nie tylkoPyszny sernik na czekoladowym cieście, z wiśniami i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony, wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać(...)budyń waniliowy 2,5 łyżek oleju 50 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana gęsta konfitura wiśniowa Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolewać po łyżce oleju, nadal ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, wsypać proszek budyniowy i posiekaną czekoladę, wymieszać. Pianka wiśniowa: 2 białka 1 kisiel wiśniowy bez cukru 2 łyżki cukru Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo
Domowa cukiernia Ewylimonki – szczypta soli Wykonanie: Z limonek otrzeć skórkę (na najdrobniejszych oczkach) i wycisnąć sok (powinno być go ok. 180-200 ml). Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Masło ucierać z cukrem (aż będzie jasne i puszyste) – cukier dodawać stopniowo. Potem dodać po kolei jajka i miksować. Na koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami(...)puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać
Pociąg Do Kuchnigotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa(...)ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy
Nie tylko w kuchniproszku do pieczenia 2 łyżki rumu 1 łyżka letniej wody Cukier puder do posypania Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Masło roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Białka ubijam. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką letniej wody na puszystą masę. Dodaję rum do masy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z roztopionym masłem(...)masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką. Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka). Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyciągam
Słodki sentymentproszku do pieczenia 2 łyżki rumu 1 łyżka letniej wody Cukier puder do posypania Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Masło roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Białka ubijam. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką letniej wody na puszystą masę. Dodaję rum do masy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z roztopionym masłem(...)masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką. Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka). Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyciągam
Słodki sentymentcukru pudru 5 łyżek stołowych naturalnego gorzkiego kakao (na przykład DecoMorreno) Biszkoptowy tort czekoladowy – jak przygotować biszkopt Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w dwóch miskach. Następnie dokładnie ucieramy żółtka z 150 g cukru, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Gdy żółtka będą gotowe, zabieramy się za białka. W dużej misce ubijamy białka z resztą cukru na sztywną masę(...)miski przesiewamy składniki suche i mieszamy. Następnie delikatnie łączymy żółtka z białkami, przydatna będzie do tego silikonowa szpatułka. Później powoli wsypujemy suche składniki. Absolutnie nie możemy zniszczyć ubitej piany. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem tortownicy (u mnie 26cm) i pieczemy przez 35/40 min w 180 stopniach. Składniki na krem: 500 ml śmietany 36% 400 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy. Gdy składniki już się dobrze połączą, dodajemy mascarpone , 1 jajko rozbijamy ( z białka ubijemy
Różne smaki w kuchniNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy. Gdy składniki już się dobrze połączą, dodajemy mascarpone , 1 jajko rozbijamy ( z białka ubijemy
Słodkości i nie tylkoCiasto dla prawdziwych łasuchów 😊 Kakaowe blaty, przełożone kremem kajmakowym z pysznym chrupiącym słonecznikiem. Bardzo słodkie ciasto, które jest idealne na chandrę 😊 Składniki na kakaowe blaty (forma 24,5/36): olej 3/4 szklanki, woda 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 3 łyżki, Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Po wystudzeniu: 5 jajek, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna(...)blaszkę (niczym nie wyłożoną) i pieczemy przez 20 min., w 170 st. C co jakiś czas mieszając, aby słonecznik równomiernie się upiekł. Słonecznik powinien być złotego koloru. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kajmak z puszki. Następie dodajemy ostygnięty słonecznik i mieszamy łyżką do połączenia. Gotową masą smarujemy jeden blat biszkoptowy i przekładamy go drugim. Na wierzch robimy polewę
kulinarne odsłony patiPyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak. W sumie aż sama się dziwię, że tak późno dzielę się z Wami tym przepisem, bo to naprawdę jest coś, czego trzeba(...)powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 cytryny i sok z 1,5 cytryny (z 2 jeśli cytryny były małe
Ciastkozercyherbatników maślanych około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych) Do nasączenia biszkoptu: ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej) 3 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ciemne kako do posypania wierzchu ciasta wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną(...)unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu) masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy Wykonanie kolejność: biszkopt
Słodkie zapomnienietorcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego(...)mlekiem i gotować aż woda prawie całkowicie wyparuje. Następnie wystudzić i 2 razy zmielić w maszynce o najmniejszych oczkach sitka. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać miód, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać
Kuchcik gotuje