Cześć Kochani, witam Was i zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto z prażonym słonecznikiem. Składa się ono z mięciutkiego, kakaowego biszkoptu naponczowanego kawą, przełożonego kremem. Całość posypana jest gwiazdą tego ciasta czyli prażonym słonecznikiem, który nadaje mu wspaniały smak. To ciasto jest idealne na wszelkie spotkania-zawsze robi furorę i absolutnie wszystkim smakuje. Bardzo Wam je polecam(...)250ml mleka i wszystko dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Następnie w misce ucieramy 250g miękkiego masła i dodajemy do niego stopniowo, ostudzony budyń. Krem mamy gotowy. BISZKOPT Pozostało nam jeszcze upiec kakaowy biszkopt. 8 białek (6+2 z masy) ubijamy na sztywną pianę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również(...)razem z cukrem ubijamy na parze do czasu, aż masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i stanie się dużo jaśniejsza (około 25 minut). Studzimy miksując jeszcze przez chwilę. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zaparzoną kawę. Do masy dodajemy po jednej chochelce ubitych z cukrem jajek, delikatnie (!) mieszamy aż do połączenia (gdyby masa zrobiła się zbyt wodnista, wstawiamy
Smaki Na TalerzuGotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut. 2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać
Szalona Kuchnia Ewelinypozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut (aż do podrośnięcia i lekkiego spieczenia wierzchu). Podczas pieczenia nie można otwierać piekarnika! Gotowe suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika (już po 1-2 minucie lekko opadną). Ubita piana z białek i ucieranie masy
Ugotowaćciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy. Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch zacznie się spiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną do góry/ na wierzch. Uwaga! Jeżeli ktoś nie ma robota z hakiem, może użyć miksera wymieniając końcówki te do ubijania na te do ucierania
Kuchnia Paulettesciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić. 2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy. Tłuszcz ucieramy do białości
Kuchnia w czekoladzieciasto angielskie z rumem, a na małą przekąskę, a może też świąteczny słodki prezent dla kogoś bliskiego - migdałowe kule z dodatkiem amaretto. O tak, po wczorajszych pierniczkach potrzebuję z podwójną dawką alkoholu! Składniki: 200 g mleka w proszku 100 g mielonych migdałów 70 g masła 100 g cukru pudru 100 ml amaretto cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Ucieramy
bistro mamaCiasto dzielimy na 4 części, lekko podsypując mąką jak się klei. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę powideł i zwijamy od szerszej części do węższej, formujemy końce na kształt rogalika. Rogaliki pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy lukrem: cukier puder ucieramy
Aga w kuchniCiasto wylewamy na blaszkę, pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 2 białka Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając ok 7-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy
Słodka Kraina Wypiekówpołową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy
Słodka Kraina Wypiekówjajka ucieramy z cukrem na puch, dolewamy masło, dosypujemy suche składniki, mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy wstawimy do piekarnika na około 20 minut jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy
Luźna Kuchniaciasta (z odłożonej wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę. Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia. Wykonanie lukru: Cukier puder i sok z cytryny dajemy do małej miseczki i ucieramy
Mania Wypiekaniamieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22x33cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę serową: 500 g sera (ja użyłam naturalnego, wiejskiego, który zmiksowałam na gładką masę w Thermomixe) 40 g cukru pudru 200 g miękkiego masła wykonanie: Masło ucieramy
Domowy Smak Jedzenialodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki) 4 - jajka 200 g - cukru 1 łyżka - cukru waniliowego szczypta soli budyń waniliowy 500 g - śliwek węgierek Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, a żółtka ucieramy
Cynamonowe szczęścieciasta, jeśli wypłynie a dookoła zaczną tworzyć się pęcherzyki, to znaczy, że temperatura jest idealna) i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram
Ciasteczkowy Potwór