czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie
Kuchenne Wariacjepołówkami moreli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy
Marder&Marder Manufacturelodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec góra-dół w 180 stopniach około 12 minut. Studzić na metalowej kratce. Zimne udekorować lukrem. Lukier: wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać. Konsystencja lukru powinna być taka
Ala piecze i gotujedużej misce ucieramy margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę.Dodajemy do tej masy jajka i olejek waniliowy, całość miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka i przykrywamy
Lawendowe Niebomlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości
Aga w kuchnistudzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki-5-10 dkg orzechów włoskichDo nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, którywymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem. Orzechy rozdrabniamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę. W miseczce ucieramy masło, dodajemy krem
Maminek kulinarnygodziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować
Ala piecze i gotujewodnej. W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem , olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach
Słodkości i nie tylkoCiasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. 3 bit to szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Krem budyniowy, masa kajmakowa i bita śmietana, a wszystko to pomiędzy warstwami z herbatników, które wpisują się w ten deser idealnie. Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500ml mleka 200g masła 3 łyżki cukru Bita śmietana: 500ml śmietanki(...)zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać proszki budyniowe. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobione proszki, energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy budyń będzie zimny, ucieramy mikserem masło na jasny puch, następnie dodając stopniowo budyń po łyżce, aż do uzyskania gęstego i gładkiego kremu budyniowego. Formę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników
NiePieprz.plCiasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. 3 bit to szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Krem budyniowy, masa kajmakowa i bita śmietana, a wszystko to pomiędzy warstwami z herbatników, które wpisują się w ten deser idealnie. Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500ml mleka 200g masła 3 łyżki cukru Bita śmietana: 500ml śmietanki(...)zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać proszki budyniowe. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobione proszki, energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy budyń będzie zimny, ucieramy mikserem masło na jasny puch, następnie dodając stopniowo budyń po łyżce, aż do uzyskania gęstego i gładkiego kremu budyniowego. Formę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników
NiePieprz.pljeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser. Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową
Kuchcik gotujeprzesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy i mieszamy albo drewnianą łyżką, albo delikatnie na niskich obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 2 żółtka(...)mleko się nam zacznie gotować przygotowany płyn wlewamy do mleka i gotujemy budyń. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Studzimy co jakiś czas mieszamy. Budyń może być letmi. 3. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ugotowany, wystudzony/letni budyń. Polewa z mleka w proszku: 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 1/2 szklanki
kruche babeczkichodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe.Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła(...)pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Cukier, masło i startą skórkę z pomarańczy umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótka chwilę, do otrzymania miękkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka i ponownie ucieramy krótką chwilę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą oczyszczoną. Ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy migdały i sok z pomarańczy. Miksujemy. Białka ubijamy
Made By Mom And Sonananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej(...)łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Odkładamy ok. 2 łyżki masy, a do pozostałej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i dokładnie mieszamy
Słodka Stronaczekoladą i mlekiem w proszku 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Łatwe Porcje 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 250 kcal Mleczne ciasta z białą czekoladą, siekanymi migdałami i mlekiem w proszku. Doskonałe ciastka mięciutkie w środku. Składniki: 200 g białej czekolady 100 g migdałów blanszowanych 200 g miękkiego masła 50 g mleka(...)Suche składniki: mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj ze sobą. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę. Następnie ucieraj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . W osobnym naczyniu ubij całe jajka na kogel mogel. Stopniowo dodawaj je do utartego masła, cały czas miksując. Nie dodawaj jajek
ProstePesto.pl