ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:637/881)

Tort orzechowy bez pieczenia 195

Zapraszam na pyszny, mocno orzechowy tort. Zamiast piec biszkopt postanowiłam użyć gotowych biszkoptów. Tort nie stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru(...)orzechy, mieszamy.Zmiejszamy gaz i gotujemy masę orzechową aż zgęstnieje ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy aby wystygła.Miękkie masło ucieramy na puch.Następnie do masła dodajemy mascarpone i ucieramy razem.Do masy maślanej dodajemy porcjami masę orzechową i miksujemy razem do połączenia się obu mas.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Na

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Fale Dunaju / Danube Waves Cake 75

również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym do wielu wypieków. Przygotowuje się je błyskawicznie, bez użycia miksera i rozdzielania żółtek od białek. Poza tym znacznie zredukowałam ilość masła, którego użyłam(...)więc mój krem jest bardziej budyniowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie,by dodać więcej masła, jeśli macie taką potrzebę. Sam krem również nie wymaga wiele pracy - zamiast żmudnego ucierania masła z budyniem, wystarczy całość wymieszać trzepaczką - nie ma stresu o zwarzenie się masy. Bardzo polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 36x25cm: 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/2 szklanki mleka

Lekcje w kuchni
Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową 160

kakao  laska wanilii szczypta soli Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 160 stopni. W osobnej misce wymieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól(...)dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy. Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą. Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Cytrynowiec 205

Wiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...)wlewam rozpuszczony budyń i mieszając gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany

Cynamonowe szczęście
Czekoladowa babka świąteczna 167

łyżki stołowe rumu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Oddziel białka od żółtek. Utrzyj masło na gładką masę, nadal ucierając dodaj do niego cukier oraz żółtka. Ucieraj do czasu, aż uzyskasz jednolitą i puszystą konsystencję a cukier się rozpuści. W drugiej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Posiekaj drobno obie czekolady. Do masy z żółtek wsyp(...)dodaj ubite białka i czekoladę, delikatnie połącz wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni, program góra/dół. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie przełóż do niej ciasto. Piecz około 1 godziny. Po ostudzeniu polej babkę polewą czekoladową lub ulubionym lukrem. Smacznego

Garniec Magalie
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 134

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą oko:) Te drożdżówki(...)wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier owocowy : 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika) 4 łyżeczki cukru pudru Ucierać razem aż powstanie gęsta, szklista masa Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól. Wymieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić na 10 - 15 minut

Maślane ciasteczko
Ciasto "Mały Książę"-czekoladowo-kawowe z mlekiem w proszku bez pieczenia 235

które na pewno Was zachwyci. Składa się z masy czekoladowej, kawowej z serkami i mlekiem w proszku, całość zdobi korona z biszkoptów i galaretki :) Dlatego nazwałam je Mały Książę :) Ciasto pięknie wygląda super się kroi i zachwyca smakiem. Jest bez pieczenia :) Zapraszam i bardzo, bardzo polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm MASA CZEKOLADOWA(...)wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia. MASA KAWOWA ***masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kawę i miksujemy. ***jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie. 146

pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.  2. Masa serowa:  Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie

Izabelawkuchni
Ciasto daktylowe 185

smaczne i bardzo szybkie ciasto daktylowe! Idealne dla gości czy do popołudniowej herbaty. Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego  6 łyżek mąki pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 sztuk daktyli + gorąca woda aromat Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiam na ok. 10 minut, aby zmiękły. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę

Truskawkowa Fiesta
Ciasto z masą serową s. Anastazji 129

papierem do pieczenia. Naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (u mnie po 2 łyżki, ale można np po 1 łyżce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-45 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na 3 blaty. Budyń rozrabiamy w 1/2 szkl. mleka. Miękkie masło przekładamy do większego garnka lub rondelka. Ucieramy wraz z cukrem i żółtkami

Smaki Na Talerzu
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 170

spód, wyrównać powierzchnię. NASTĘPNIE: Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić. LUKIER: Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki orzechowe z berberysem 162

kakao w misce. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia.  Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem. Piekę

Wanilia i Kardamon
Saszetki z ciasta francuskiego z jabłkami na szybko 182

cynamonem. Dokładnie mieszamy. Ciasto kroimy na równe kwadraty a następnie na każdy z nich nakładamy jabłka. Krawędzie smakujemy roztrzepanym jajkiem. Rogi kwadratów unosimy do góry i sklejamy na środku.  Wierzch smakujemy jajkiem. Saszetki układamy na pergaminie.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez około 25 minut. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem

Qchnia po prostu
Sernik 135

Chcecie zaskoczyć gości pysznym ciastem? Proponuję sernik z brzoskwiniami i rodzynkami. Jest wyjątkowy, smaczny, wilgotny.   Składniki: 1 kg białego sera (może być z wiaderka) 200 g masła roślinnego  200 g cukru 4 jajka 50 g kaszy manny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 1 puszka brzoskwiń Masło ucieramy z cukrem na puszystą

Pyszności Słodkości