biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego advocatowa, a jeszcze i w wiśniach nutka alkoholu się pojawia. Nie mogę pić, to sobie chociaż kawałeczek ciasta zjadłam ;) Ciasto to przygotowałam na wspominane już chrzciny Wiktorii, które odbyły się na koniec sierpnia. Wylądowało w pudełkach dla gości, mam nadzieję, że im również smakowało :) Zapraszam też na drugą część wpisu(...)pozostałe zagotowujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W zostawionym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy na gotujące się kawowe mleko - chwilę gotujemy aż uzyskamy budyń kawowy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego, kawowego budyniu i dokładnie miksujemy aż do jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy. Masa advocatowa: Żelatynę rozpuszczamy
Kolorowy Przepisownikpozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)kostka masła 2/3 mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy mąki. Zmniejszamy płomień, wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy mieszając by się nie przypaliło. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie ciągle ucierając dodajemy ostudzony budyń. Dodatkowo: 1 słoik dżemu (u mnie porzeczkowy) 2 czerwone galaretki wiórki kokosowe do posypania Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody
Cynamonowe szczęścieCiasto jest słodkie (ale według mnie nie jest zasłodkie) i bardzo czuć mleczny smak kremu. Na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom, tym małym i tym dużym. Inspirację na to ciasto zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.com . składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego(...)minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować mleczny krem. Mleko zagotować z cukrami i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i wlewać powoli wystudzone mleko. Gdy składniki się połączą dodać mleko w proszku. Całość utrzeć na gładki krem. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć przygotowanym kremem. Przygotować polewę. Do rondelka wlać
Monia miesza i gotujetańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich(...)gorącej wody 18 dag cukru drobnego kryształu 18 dag mąki pszennej szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości, delikatnie łączymy z żółtkami, a następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość ostrożnie mieszamy, przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem
Cynamonowe szczęścieLekko kawowy, delikatny i kremowy. Nie jestem pewien czy to sernik idealny, ale na podium moich serników jest! Spróbuj swojego sernika tiramisu. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTRZEBUJEMY: Ciasto 200 gramów bułki tartej 100 gramów margaryny 80 gramów czekolady deserowej Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 250 gramów serka mascarpone 200 gramów margaryny 1 szklanka(...)wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możemy przystąpić do tworzenia masy serowej. Ale najpierw kawę rozpuszczamy w likierze kawowym i odstawiamy. W osobnej misce ucieramy pozostałą margarynę z cukrem do jednolitej masy, następnie dodajemy całe jaja, ale w odstępach, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy Do kolejne składniki, w tym skrobię, ekstrakt wanilii, likier i razem wszystko
Fleksitarianizm.plSama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający , więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam(...)czekoladowe mielimy blenderem, dodajemy wystudzone masło. Wylepiamy dno tortownicy. Ja wylepiłam również boki. Odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy jednocześnie piekarnik do 180 stopni, a w czajniku gotujemy wodę. 3. Ser ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy cukier puder. Następnie po jednym dodajemy żółtka i całe jajka. Na koniec wlewamy sok z limonek i wsypujemy mąkę. Miksujemy krótką chwilę, aż składniki dobrze się
Kraina Tysiąca SmakówKasata Kolorowe ciasto z masą budyniową, rodzynkami i orzeszkami. Składniki na biszkopt: · 6 jajek · 6 łyżek mąki pszennej · 6 łyżek mąki ziemniaczanej · 1 łyżka proszku do pieczenia · Niepełna szklanka cukru(...)gotującego mleka, mieszając żeby się nie przypalił, następnie studzimy. 14. Margarynę ucieramy mikserem. 15. Stopniowo dodajemy budyń
Kulinarna Chwilałyżka oleju 100 gram masła Dodatkowo: Płatki migdałowe do posypania wierchu Tortownica 24 cm. Sposób przygotowania: Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, rodzynki sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sicie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodajemy po łyżce sera białego. Do masy dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masa wykładamy na ułożone biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy(...)zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz olej, mieszamy o momentu aż masło się rozpuści. Sernik wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, polewamy ostudzoną polewą, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło
Bajeczna Kuchnialukru. Dodajemy cukier i mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy suchę i chwilę mieszamy, tylko do połączenia – nie mieszamy zbyt długo, ciasto do muffinek tego nie lubi. Dodajemy borówki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy gotowe ciasto do papilotek – do około 2/3 wysokości, starając się tak rozdzielić borówki, aby z żadnej nie zabrakło. Na wierzch sypiemy kruszonką – około(...)muffinkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż pięknie wyrosną i się zarumienią. W tym czasie mleko odłożone do lukru mieszamy z cukrem pudrem – ucieramy lukier do chwili gdy drobinki cukru przestają być wyczuwalne. Jeśli lukier jest za rzadki, można dodać odrobinę więcej cukru pudru. Gotowe muffinki wyciągamy z piekarnika, a po 5 minutach
Smaczna Stronaczasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 milimetry i za pomocą szablonu wykrawamy z niego odpowiednie kształty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 8 - 10 min. 3. Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec
RITA food channelpuszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników. Na biszkopt wykładamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w 900 ml wody. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy równo na wierzchu ciasta i wylewamy tężejącą galaretkę
Wędrówki po kuchniskóra w cieście jeszcze lepsze rozwiązanie z dodatkiem mąki ryżowej, która sprawia, że wypiek jest bardzo delikatny. Polecam! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ryżowej opakowanie skórki pomarańczowej + mąka do obtoczenia aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem
Truskawkowa Fiestajednym jajku i ucierać dalej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Do jajek dodawać suche składniki na zmianę z maślanką i dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać czekoladowe łezki lub czekoladę startą wcześniej na tarce jarzynówce, ewentualnie posiekaną na drobne kawałki. Można dodać również posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać do foremek na babeczki
Ze smakiem bez glutenumąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasta : Miękkie masło połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać roztrzepane jajka, kakao, szczyptę soli Dokładnie połączyć składniki Wylepić dno wysmarowanej tłuszczem foremki (24 cm) -piec ok. 30 min. w temp. 180-190*C Przygotowanie masy serowej : Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać Dokładać ser i ucierać
Proste PotrawyMasło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, kakao, sodę, sól, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię
Mała Cukierenka