ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:639/881)

Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha 206

Odstawiamy na bok. W misce ucieramy przy pomocy miksera masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i sodą. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części

Kolizje Smaków
Konfitura z płatków róży 144

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki o smaku sernika brzoskwiniowego 125

pieczenia – 1 łyżeczka* olejek do ciast cytrynowy – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* soczyste brzoskwinie – 3 szt* ser biały dwukrotnie mielony – ok. 300 g* cukier puder – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , jajka , mleko sojowe i resztę składników dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.Odkładamy w ciepłe miejsce.NADZIENIE: Ser biały mielony ucieramy z cukrem pudrem ( jego ilość

Ostra na Słodko
Babka z sercem 121

mleka 2 razy po 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli barwnik spożywczy dowolny aromat Aby uzyskać taki efekt pieczemy dwie babki jedną z dodatkiem barwnika. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką,puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka.  Mąkę mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i solą ,dodajemy partiami do utartej masy na przemian dolewając mleko(...)stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku aż lekko przestygnie,następnie wyciągamy z formy i całkowicie studzimy. Wystudzoną babkę kroimy na grubsze plastry i wycinamy foremką serca. Przygotować drugie ciasto tak samo jak poprzednie ,tylko bez barwnika. Połowę jasnego ciasta wylewamy do keksówki ,na środku układamy w rzędzie wycięte foremką różowe serca,zalewamy drugą połową jasnego ciasta tak aby serca były

Andzia Pichci
Słonecznikowiec 806

śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy.  Po prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto! Ciasto: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej(...)najlepiej gdy jest jeszcze gorący. Gdy zaschnie będzie to dużo trudniejsze. Studzimy. Następnie kruszymy lub mielimy w malakserze. Masa: 200g miękkiego masła 1 puszka kajmaku o wadze 400g Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy kajmak- chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Mieszamy szpatułką. Bita śmietana:   330ml śmietanki 30%   pół opakowania Śnieżki   łyżka cukru pudru   łyżka

Czerwona Porzeczka
Leśny skrzat 116

jogurt grecki czy zwykły jogurt. Ciasto bardzo posmakowało mi, synkowi oraz kolegom z pracy, mąż niestety nie był zachwycony. Dlaczego leśny skrzat, ze względu na owoce leśne, dzięki którym ciasto jest leciutko kwaśne, orzeźwiające i delikatnie słodkie, a jednocześnie aksamitne. Przepis na biszkopt wzięty z przepisu na Metrowiec . Składniki na biszkopt (duża blacha): 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)ciepłej wody (o temperaturze 36 – 45 st) 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier, ucierać, aż cukier się rozpuści, można sprawdzić między palcami, jeżeli są kryształki, trzeba nadal miksować na najwyższych obrotach. Cały czas miksując, zmniejszyć obroty, dodać łyżka po łyżce ciepłej wody, dodać łyżka

moj przepis na
Leśny skrzat 188

jogurt grecki czy zwykły jogurt. Ciasto bardzo posmakowało mi, synkowi oraz kolegom z pracy, mąż niestety nie był zachwycony. Dlaczego leśny skrzat, ze względu na owoce leśne, dzięki którym ciasto jest leciutko kwaśne, orzeźwiające i delikatnie słodkie, a jednocześnie aksamitne. Przepis na biszkopt wzięty z przepisu na Metrowiec . Składniki na biszkopt (duża blacha): 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)ciepłej wody (o temperaturze 36 – 45 st) 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier, ucierać, aż cukier się rozpuści, można sprawdzić między palcami, jeżeli są kryształki, trzeba nadal miksować na najwyższych obrotach. Cały czas miksując, zmniejszyć obroty, dodać łyżka po łyżce ciepłej wody, dodać łyżka

moj przepis na
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 129

potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym aromacie herbacianym, możecie dać przyprawy korzenne. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do przepisu użyłam czerwonej liściastej, bo taką lubię. A wy oczywiście możecie dać(...)również kroimy drobno. 2. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy chwile. Posiekane owoce wrzucamy do większej miski i zalewamy je przecedzonym herbacianym naparem. Zostawiamy tak na godzinkę.  3. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy stopniowo na przemian z olejem do masy jajecznej. Następnie dodajemy owoce z herbatą oraz orzechy. Na koniec ubijamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki… 91

jednym z krótkich rozdziałów opisuję jeden dzień, w czasie którego piekłam z Babcią sernik. Bo właśnie od sernika mojej Babci to wszystko się zaczęło… Dziś zdjęciami moich ciast częstuję Was moją sernikową wizją, dzielę sie wciąż nowymi, wymyślonymi recepturami, ale ten pierwszy „pstryk” do tej całej, kulinarnej przygody zrobiła moja Babcia. I wierzcie, że jest mi ogromnie(...)wszystko i zapowiada sernikową ucztę. Od razu zgłaszam się do pomocy. Babcia nie uznaje miksera ani żadnego innego robota kuchennego. Wyciągamy nieśmiertelną, ogromną makutrę i drewnianą pałkę do ucierania. To niemal sernikowe misterium. Najpierw ucieramy masło na puch, następnie dodajemy żółtka z cukrem, potem pachnącą wanilię. Porcja po porcji dodajemy zmielony na gładko twaróg. Powstająca masa robi się coraz bardziej

Raj dla Podniebienia
Prosty keks – ciasto z bakaliami 135

sobie świąt bez keksu na stole. Czy u Was też tak jest? P.s. Szukając innych prostych wypieków koniecznie zajrzycie do działu ciasta (klik) . Znajdziecie tam serniki, babki, ciasta czekoladowe, ciasta z owocami i wiele innych. Polecam. A wracając do przepis na mój prosty keks – jak go przygotujecie, to koniecznie napiszcie mi jak Wam smakował Miłego dnia moi drodzy(...)dół, bez termoobiegu). Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe!). Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i odstawiamy na bok. Sodę mieszamy z mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po 1 żółtku (po każdym takim dodaniu miksujemy całość przez co najmniej 1 minutę). Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz

Słodkie okruszki
Ciastko jajko sadzone 466

internecie pojawiło się sporo zdjęć tego ciasta i jak to zawsze bywa jednym smakowało i się zachwycali ale były też i negatywne komentarze. Ja zainspirowałam się samym wyglądem i resztę zrobiłam ze swoich wypróbowanych przepisów. Zrobiłam według mnie najlepszą masę na sernik na zimno i upiekłam biszkopt. Muszę powiedzieć, że według mnie wyszło smacznie i bardzo efektownie. Porcelana Bogucice(...)Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (1,5 szkl) i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do masy serowej i dokładnie ale delikatnie by masa pozostała puszysta wymieszać łopatką. Masę serową

Ala piecze i gotuje
Cytrynowiec 126

końcu ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Robiłam je wiele razy i zawsze znikało błyskawicznie.  Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1  łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany

Cynamonowe szczęście
tiramisu truskawkowe 351

składniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO KUBUŚ 215

mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą dno formy 23x24cm wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy boków,   do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30-40 cm upuszczamy(...)gazu i przykrywamy go folą spożywczą, tak żeby dotykała wierzch budyniu (dzięki foli nie będziemy mieć kożucha na wierzchu budyniu)   i odkładamy do ostudzenia masło z cukrem ucieramy do lekkiego napuszenia, następnie partiami dodajemy do niego budyń, ucierając po każdym dodaniu, tak aby uzyskać gładki krem Masa śmietanowa: wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy

Słodkie zapomnienie
Brazylianka 321

łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany   Wykonanie:  Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść.  Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę.  Ciasto podzielić na 3 równe części.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)gotującego się mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa się zetnie.  Ostudzić.  Utrzeć masło.  Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać. Przygotować masę jabłkową.   Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku.  Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki

Sto kolorów kuchni