budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z mandarynek i olejek spirytusowy pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Brzoskwinie - odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. W przypadku gdy używamy świeżych brzoskwiń sparzyć, zdjąć skórkę. Następnie brzoskwinię przekroić na pół i wyjąc pestkę. Pokroić w plastry. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić
Ciastka - domowe słodkościnadal ucierać. Wsypać bakalie dodać jabłka i tu już wymieszać masę ręcznie. Ubić białka na sztywno przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 33*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Stella . Wylać masę i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 55-60 minut przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasto po wyjęciu ostudzić. Polewa
Ala piecze i gotujesiekamy. Masło ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami spęczniałą kaszę mannę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy pianę z białek oraz posiekany koperek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kluski gotujemy porcjami. Łyżeczkę moczymy w zimnej wodzie, nabieramy ciasto i wkładamy
Kuchnia MagdaLenyDziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów
Domowe ciastadalej ucieramy, do połączenia. Jeśli masa się zwarzy, ale nie ma to wpływu na ciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 250 dag sera 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianki 1 łyżka cukru pudru sos ze śliwek 30 dag śliwek 2 łyżki
kgwjanczewopodwójnej porcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino. Składniki: 4 jajka 250 g cukru 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki Bombardino 250 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem
Lili w kuchniwystudzenia. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i wystudzonego grysiku. Do formy wkładamy pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy 1/3 część kremu, placek kokosowo-makowy, ponownie 1/3 część kremu, drugi placek biszkoptowy i resztę kremu. Wkładamy do lodówki. Posypka: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kokos. Smażymy, aż się zarumieni. Ciepłe wykładamy na wierzch ciasta, lekko dociskamy, chłodzimy całość
Gotowanie moimi oczamiskładników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 170 g masła, miękkiego 200 g serka kremowego np. philadelphia 1 i 1/4 szkl cukru pudru barwniki spożywcze wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniaobieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dla zdesperowanych czasowo mam jedno słowo- mikser, chociaż przy jego użyciu placki nie mają takiej fajnej konsystencji. Rozdrobnione warzywa mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz- ja używam oliwy z oliwek, bo lubię jej zapach. Nabieramy mniej więcej łyżkę ciasta, kładziemy na gorącym
les mirabellesMasło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków. Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto
Ciasteczkowy PotwórMasło ucieram z cukrem na puch. Do masy maślanej dodaję po dwa jajka i po szklance mąki, cały czas miksując.( Do ostatniej porcji mąki dodaję proszek do pieczenia.) Na końcu dodaję śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko miksuję przez chwilę. Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam cienką porcję ciasta, rozprowadzam łyżą, piekarnik ustawiam
Ciasteczkowy Potwórwystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze "ptysie" w temp 180 stopni przez ok 20 min. W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Cukier ucieramy z żółtkami
Malinowe Pocałunkicieście. Czy dla Was to przyjaźń czy kochanie??;)) Oceńcie sami:) Składniki; 150 g mąki, 2 łyżeczki nasion kardamonu , 120 g miękkiego masła, 200 g cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Po boski kardamon zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Rozgnieciony w moździerzu kardamon mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem. Wbijamy po jednym
Anioły w kuchniciastem (ja ciasto pokruszyłam na ser). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie, najlepiej przez całą noc. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do uzyskania puszystego
Made By Mom And Sonjajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy az się rozpuści oraz pojedynczo żółtka. Ucieramy krem
Zainspirowana w kuchnijajka 125g cukru 6 łyżek płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody różanej Składniki na wierzch sernika: 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej 155g białej czekolady 100ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 7-8 łyżek płatków migdałowych dowolne dekoracje (u mnie cukrowe różyczki) Wykonanie spodu: Ciastka pokruszyć(...)trochę masy serowej. Zmiksować. Dolać wody różanej i dospać mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać ją do ciasta (mieszać powoli i nie zbyt mocno). Masę wylać do tortownicy na przygotowany wcześniej spód. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze
Mania WypiekaniaSernikobrownie jest już samo w sobie ciastem przepysznym. Brownie z faktu, że jest ciastem mokry i ciężkim i do tego na maksa czekoladowym. A w połączeniu z warstwą serową daję kombi prawie idealne. Prawie bo ostateczny wynik zawsze robią dodatki. W tym przypadku w jednej i drugiej masie jest kawa. Uwielbiam sernikobrownie z owocami, tak jak np. sernikobrownie z malinami(...)cukru 130 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao 80 g mąki 2 jajka 1,5 łyżki mocnej kawy (zaparzonej) Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jajku za każdym razem miksując. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Jeszcze raz miksujemy. Szykujemy masę serową. Masa serowa: 330 g sera na serniki (lub pół
Relaxtimeoraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą chałkę, którą podjadałyśmy w trakcie przygotowań w Wielką Sobotę. Zatem z topielca drożdżowego można zrobić niemal wszystko od zwykłego ciasta upieczonego w blaszce, po rogale, strucle, chałki, bułki i bułeczki.. Już niedługo na targach i w sklepach pojawią się pyszne, sezonowe owoce - nie zapominajcie o tym (; Zapraszamy(...)kawałki i rozpuszczamy je w rondelku, zostawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy rozczyn, mleko podgrzewamy do temp. ok. 36*C - ma być letnie, nie gorące. Do miseczki dodajemy rozkruszone drożdże i ucieramy je z jedną łyżką cukru (drewnianą łyżką), aby zaczęły pracować. Gdy się rozpuszczą dodajemy cieple mleko, garść mąki, szczyptę soli i mieszamy do momentu zaniknięcia grudek. Rozczyn podsypujemy małą ilością
Symfonia Smakównaprawdę zgrane połączenie. Dwa cieniutkie i kruche blaty ciasta pieczone z dżemem z czarnej porzeczki i lekką piankową bezą. Na koniec przełożone delikatnym kremem maślano-budyniowym z wanilią. Ciasto nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zrobienia. Dobrze się przechowuje, jest podzielne i zawsze wszystkim smakuje. SKŁADNIKI SPÓD 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)rondelku zagotowujemy pozostałe mleko, dodajemy mleko z mąką i żółtkami (dokładnie wymieszane). Cały czas mieszając, zagotowujemy i gotujemy 1 minutę. Odstawiamy z ognia. Dokładnie studzimy. Miękkie masło ucieramy, aż będzie jasne i puszyste (minimum 5 minut). Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu ( w krótkich odstępach czasu). Na koniec powinniśmy otrzymać gładki i lśniący krem*. Piekarnik nagrzewamy
cool and mintyDziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy(...)waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie m asło ucieramy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino. Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość
Cynamonowe szczęścieusuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek(...)mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na warstwę śmietanową: - 400 mililitrów śmietany kremówki (36%) - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę
Życie zamknięte w smakuorzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt(...)kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć
Cynamonowe szczęścieCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne(...)termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy. KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej i dokładnie miksujemy. ***na tym etapie polecam skosztować kremu jeśli jest dla Was np mało słodki można dodać więcej cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku