ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:636/881)

czekoladowe ciasto z cukinią 85

posiekanej czekolady - u nas dwa zające (tak tak ostały się jeszcze jakieś ;) )  Przygotowanie: mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i odstawić masło i cukier ucierać do powstania puszystej masy  dodawać pojedynczo jaja cały czas ucierając do połączenia się składników stopniowo dodawać olej, następnie wanilię - cały czas mieszając do mokrej masy dodać wymieszane suche składniki(...)podzielić na tury delikatnie mieszając tylko do połączenia składników dodać startą cukinię i czekoladę i delikatnie wymieszać formę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy sylikonową nie trzeba) i przełożyć ciasto - ja piekłam w dwóch foremkach jedna kwadratowa o wymiarach 30*30 i w małej okrągłej  piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st ok 35-45 min - tak naprawdę

Gotowanie z pasją
Kostka szalona - czekoladowo - śmietanowa . 237

życiu  - potrzebna jest odrobina szaleństwa. I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki. I co się okazało ??? Powstało naprawdę pyszne ciasto .   Czekoladowe blaty ciasta zwilżone czekoladowo-kawowo-alkoholowym nasączem. Do tego spoooro masy śmietanowej , nasączone biszkopty  i dla przełamania słodyczy odrobina powideł śliwkowych , które to możemy spokojnie zastąpić ulubionym dżemem , np z czarnej(...)Masa śmietanowa :   1 litr śmietany 30 %  500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru   Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę , dodać serek i ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników . Masę podzielić na 4 części. Nasącz / poncz : 3 łyżki kawy rozpuszczalnej  5 łyżek kakao rozpuszczalnego słodzonego ( np Nesquik lub Puchatek) 5-6 łyżek wódki

Malinowa Kawiarenka
Makowiec z owocami i galaretką 169

rodzynek w czekoladzie z rumem 2 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 1 banan 5 mandarynek 1 galaretka pomarańczowa 1,5 szklanki wrzątku Spód: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do margaryny i jajek. Miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej(...)makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy

VioletoweKucharzenie
Pączki! 191

miejsce stworzone dla poszerzenia kulinarnej uciechy. :3 Mam to szczęście, że mogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle(...)masłem i pozostawić gotowe do użycia. Z jednej szklanki mleka, łyżki cukru i kilku łyżek mąki robimy rozczyn. Drożdże kruszymy do miski (dobrze, by nie była metalowa), zasypujemy cukrem, ucieramy. Gdy ruszą, dolewamy letnie mleko i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podrosło. Gdy rozczyn będzie gotowy, do dużej miski przesiewamy kilogram mąki i wlewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Tiramisu + film 170

łyżki cukru pudru 350 g podłużnych biszkoptów 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy ( wystudzonej ) kakao do posypania przepis Żółtka umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i całość ucieramy na gładką, kremową, jasną masę. Do masy jajeczniej dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy do połaczenia się składników. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miski. Połowę(...)naczyniu lub na płaskim talerzu. Na biszkoptach rozprowadzamy jedną część kremu i całość posypujemy cienką warstwą kakao. Nastepnie w kawie namaczamy drugą połowę biszkoptów i układamy je na wierzchu ciasta. Na biszkoptach dokładnie rozsmarowujemy resztę kremu. Tiramisu wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao.   Artykuł Tiramisu + film pochodzi z serwisu

Smakowite Dania
Pijana śliwka 160

Masę w sumie zrobiłam inaczej niż w znalezionym przepisie -tzn.składniki takie same, ale wykonanie inne [ w opisie  niżej jest co i jak]. Pijaną śliwkę zrobiła także Małgosia . Ciasto: 6 jaj 2 łyżki wody 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao  około 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki(...)mleko wymieszać z żółtkami, budyniem i obiema mąkami i dodać do gorącego mleka .Gotować jeszcze przez chwilę, do powstania budyniu. Wystudzić.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.Masło ucierać i dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie dodać zimną czekoladę. [ ja z braku czasu poszłam na łatwiznę i nie ucierałam masła, tylko dodałam do ugotowanego budyniu i mieszałam, aż się

Moje domowe kucharzenie
Tort bezowy z kremem speculoos 107

pogoda za oknem wcale nie zimowa to jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby myśleć już o świątecznych wypiekach i szukać prawdziwych kulinarnych perełek. Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik postaw w tym roku na wyjątkowy tort –bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny, a jaka(...)zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować  dwa jednakowe okręgi o podanej średnicy, wykłóżyć  po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta  okrąg. Piekarnik nagrzać  do 150*c -termoobieg, włożyć   bezę i temperaturę natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć   bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym

Wanilia i Kardamon
ciasto kawowo migdałowe-w sam raz do kawy na zbliżające się święta 155

Zostały mi herbatniki więc naszła mnie ochota na ciasto bez pieczenia do kawki ,wymiary blaszki24 na24 potrzebne składniki do wyłożenia herbatniki kakaowe, na ostatnią warstwę użyłam krakersy masa kawowa 3 łyżki żelatyny 2 szklanki mleka 2 opakowania śnieżki #łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kostki czekolady masa budyniowa 1 litr mleka 2 budynie z cukrem waniliowe 3 łyżki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki(...)było grudek. Pozostałe mleko gotujemy aż nam się zagotuje, wtedy wlewamy mleko z budyniem i gotujemy budyń, aż będzie gęsty, potem go odstawiamy żeby nam ostygł. Jak będzie zimny ucieramy masło i dodajemy budyń a na końcu zmielone migdaly i mamy masę gotową. teraz układamy warstwy ciastek 1 warstwa u mnie kakaowe oraz 1 połowa masy 2 warstwa ciastek kakaowych

Moje Wyroby
Bezglutenowe brownie z burakami czerwonymi 129

telewizji śniadaniowej.  Wydał mi się dosyć sensowny i faktycznie taki jest.  Wykonanie nie nastręcza trudności i nie jest czasochłonne.  Z podanych składników wychodzi duża blacha przepysznego ciasta. Składniki: 150 g masła/ margaryny 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jaja 1,5 szkl puree z buraka 1,5 szkl mąki bezglutenowej 1 szkl gorzkiego(...)kupić buraki ugotowane - można je dostać w większości dużych sklepów. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Do utartego masła dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Masa może zacząć się warzyć ale zmieni to dodanie suchych składników. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę należy ze sobą wymieszać i dodawać partiami do masy z margaryny

Ze smakiem bez glutenu
Sernik cytrynowy na spodzie z płatków owsianych 142

Sernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy(...)białego twarogu - każda po 200 gram 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka śmietany 36% 1 cytryna 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka płatków owsianych 1/2 kostki masła Wykonanie: Ser ucieram z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jajku dokładnie ucierając  za każdym razem. Ze sparzonej cytryny wyciskam sok, a skórkę ścieram na tarce i dodaję od masy. Masło

Ciasteczkowy Potwór
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 174

czekolady100 g gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę i przyprawę korzenną przesiewamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aby przestygła.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy(...)obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto

Mania Gotowania
SERNIK CZEKOLADOWY 193

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)PRZYGOTOWANIE :  Żółtka ucieramy z cukrami mikserem, białka ubijamy na sztywno. Następnie wlewamy olej i dodajemy partiami twaróg. W razie konieczności ser dosładzamy, wsypujemy budynie, mieszamy i dodajemy ubita białka. Masę delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Ser dzielimy na trzy porcje, do jednej dodajemy ciemne kakao i mieszamy a do drugiej capuccino i również dokładnie mieszamy. Ciastka przekładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik wiedeński 134

masła 300g drobnego cukru lub cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut. aż nabierze puszystości. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Następnie zmiksować z serem, mąką i ekstraktem pomarańczowym. Białka ubić na sztywną(...)połowy). Piec 1godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszystkie nierówności się zniwelują. Po skończeniu pieczenia zostawić ciasto na 15 minut w zamkniętrym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać cukrem pudrem

kuchnia doski
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM 104

jednym żółtku nie przerywając miksowania na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera ciasto przekładamy do formy (25x35cm lub 22x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowy studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Krem(...)szklanki , dodajemy proszek budyniowy, mieszamy , następnie wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy , gdy zgęstniej, przykrywamy folią spożywczą żeby nie zrobił się nam kożuch i odstawimy do ostudzenia miękkie masło ucieramy mikserem do białości, następnie partiami dodajemy zimny budyń, miksujemy aż uzyskamy gładki krem, odstawiamy Krem śmietanowy: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( można dodać dodatkowo śmietan fix ) Warstwa galaretki

Słodkie zapomnienie
Cappuccino na zimno 124

Masa na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku o wyraźnym kawowym akcencie, obłożona namoczonymi w galaretce biszkoptami i przykryta warstwą galaretki. Tak, to z pewnością moje ulubione ciasto bez pieczenia. Fantastyczne pod każdym względem: wygląda ładnie, konsystencję ma ciekawą i smakuje po prostu wybornie. Jeśli lubicie takie smaki, zachęcam do wypróbowania. 2 szkl. mleka w proszku 3 serki(...)deser. Biszkopty układamy jeden obok drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie 24×24 cm (lub mniejszej – ja tym razem robiłam w kwadratowej blaszce, 21x21cm). Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na pulchną masę. Dodajemy żółtko i ucieramy dalej. Partiami dodajemy serki homogenizowane, mleko w proszku oraz przestudzoną kawę. W czasie gdy masło się uciera, zalewamy żelatynę

Smaki Na Talerzu