był moim ulubionym ciastem, ale z racji, że mam uczulenie na kakao niestety musiałam go wyeliminować. Stworzyłam idealną lekką wersję dla siebie. Składniki: 3 jaja 3/4 szklanki cukru brązowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki karobu lub kakako 1/2 szklanki mleka aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą
Truskawkowa Fiesta1.Masło ucieramy z erytrolem lub ksylitolem na puszystą gładką masę. Dodajemy całe jajka i sól. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną - miksujemy. Na koniec dodajemy kokos, miksujemy i berberys, mieszamy łyżką. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra -m dół). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy w rękach kulki
kruche babeczkibiałkiem, które pozostało od ciasta i oprószamy cukrem kryształem lub kolorowymi posypkami. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach (około 20-25 minut). Po przestudzeniu z każdej rurki ostrożnie wyjmujemy foremkę. Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy aromat
Kolorowy Przepisowniksię roztopiło. W misce ucieramy drożdże z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich letnie (nie może być gorące!!!) masło z mlekiem. Całość mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aby postał zaczyn. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego przesianą mąkę, żółtka, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ciasta. Całość wyrabiamy tak długo
Kuchnia Bon Appetittylko na górną część ciasta). 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii(opcjonalnie) i pół litra mleka łączymy i zagotowujemy. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy obydwie mąki, żółtka i miksujemy. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z pozostałym cukrem. Kiedy
Moje-pitraszenieszkl. wrzątku WYKONANIE Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem. Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak. Biszkopt
słodki bratekprzesiąknięte jest całe ciasto. BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ Składniki: 300 g mąki (1 i 3/4 szkl) 200 g cukru pudru (1 szkl) cukier waniliowy 3 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do piecz 1/2 soku z cytryny 1 łyżeczka herbaty matcha (sproszkowana zielona herbata) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka
Bon appetit mon amieJajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej(...)pokojowej umieścić w misie miksera i miksować aż będzie jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo przesiany przez sitko cukier puder. Następnie wsypujemy do masy maślanej kakao i ucieramy dalej na średnich obrotach miksera, wlewając po trochu mleko. Miksujemy do uzyskania kremowej aksamitnej masy czekoladowej, masę przekładamy do szprycy cukierniczej, dekorujemy babeczki wg uznania. Słodkich wypieków ! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamonminut w lodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły. Lukier: Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała
Wanilia i KardamonIdealne ciasto na wigilijny stół i nie tylko :) Składniki: 1 kg twarogu 12 jajek 20 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 aromat waniliowy 2 łyżki masła 30 dag pierników wiórki kokosowe do formy tłuszcz do formy Wykonanie: Twaróg dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie. Dodać 8 jajek, 4 żółtka, masło i cukry (stopniowo podczas ucierania). Następnie dodać kilka kropel aromatu, sztywno ubitą
Tradycyjna KuchniaSkładniki: kostka masła 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 40 dag wafelków (najlepiej śmietankowych) 2 szklanki wiórków kokosowych 10 dag suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wafelki za
Pobite gary Barbarytakich samych wymiarach jak ciasto kruche przez ok 20-25 minut w 180 st. C Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru masło Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozprowadzamy mąki, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie
Cynamonowe szczęścieczyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie
Kuchenne Wariacjepołówkami moreli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy
Marder&Marder Manufacturelodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec góra-dół w 180 stopniach około 12 minut. Studzić na metalowej kratce. Zimne udekorować lukrem. Lukier: wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać. Konsystencja lukru powinna być taka
Ala piecze i gotuje