ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:650/881)

Kawosz z galaretką i wkładką orzechową 114

Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie.  To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy ono do ciast przesłodzonych, gdyż wyczuwalna goryczka kawy zarówno w masie, jak i galaretce przełamuje słodycz bezy orzechowej. Trochę pracy przy nim jest, jak to bywa w ciastach wielowarstwowych(...)szczególnie gdy szukacie niebanalnego ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Przepis pochodzi z mojego najnowszego Ebooka "Wyjątkowe Ciasta na Boże Narodzenie" , który zawiera przepisy na pyszne, wielowarstwowe i oryginalne ciasta. Przygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem

Kuchnia MagdaLeny
Łatwe ciasto bez pieczenia z galaretką 88

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową z bitą śmietaną i galaretką. Pomysł na to ciasto powstał w przypływie impulsu i braku pomysłu co słodkiego zrobić na niedzielę. Postanowiłam wykorzystać składniki które mam w domu i tak powstało ono: ciasto na herbatnikach z masą i galaretką. Po prostu pychota, czasem przez przypadek udaje się zrobić coś na prawdę niezwykłego(...)inne wielkości blaszek Przygotowanie: Zagotuj 200 ml mleka W czasie kiedy mleko się gotuje, żółtka utrzyj z cukrem i 1 łyżeczką cukru waniliowego na jasną masę Pod koniec ucierania dodaj skrobię i pozostałą część mleka (50 ml), dokładnie wymieszaj mikserem lub łyżką Na gotujące się mleka wlej rozmieszane żółtka i ugotuj gęsty budyń Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj

Słodki Blog
Zapowiadany tort 206

oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić(...)wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka lub co Wam przyjdzie do głowy (oczywiście do dekoracji) Masło roztapiamy i chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również schładzamy. Żółtka ucieramy z cukrem aż staną się bladożółte i puszyste. Dodajemy esencję waniliową, stopione masło, a następnie czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia łączymy, przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej

Ratunku obiad
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 176

Jeżeli mamy twaróg z kostki trzeba go zmielić dwa razy, a następnie dodajemy: śmietanę, sok i skórkę z cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z  cukrem ucieramy do białości, dodajemy do sera razem z manną i budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie.  Coraz rzadziej dodaję do sera masło,  ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości

Dieta moja pasja
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1168

podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1½ kg sera białego 200 g masła(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy w poprzek na 17 pasków. Przygotowanie masy serowej: Ser ucieramy z masłem w makutrze lub malakserze, stopniowo dodając po jednym żółtku, a następnie dodajemy mąkę i olejek. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo

Trzeci talerz
Pyszne ciasto z prażonym słonecznikiem+FILM 2279

Cześć Kochani, witam Was i zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto z prażonym słonecznikiem. Składa się ono z mięciutkiego, kakaowego biszkoptu naponczowanego kawą, przełożonego kremem. Całość posypana jest gwiazdą tego ciasta czyli prażonym słonecznikiem, który nadaje mu wspaniały smak.  To ciasto jest idealne na wszelkie spotkania-zawsze robi furorę i absolutnie wszystkim smakuje. Bardzo Wam je polecam(...)250ml mleka i wszystko dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.  Następnie w misce ucieramy 250g miękkiego masła i dodajemy do niego stopniowo, ostudzony budyń. Krem mamy gotowy. BISZKOPT Pozostało nam jeszcze upiec kakaowy biszkopt. 8 białek (6+2 z masy) ubijamy na sztywną pianę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 219

Przepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również(...)razem z cukrem ubijamy na parze do czasu, aż masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i stanie się dużo jaśniejsza (około 25 minut). Studzimy miksując jeszcze przez chwilę. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zaparzoną kawę. Do masy dodajemy po jednej chochelce ubitych z cukrem jajek, delikatnie (!) mieszamy aż do połączenia (gdyby masa zrobiła się zbyt wodnista, wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 151

Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut. 2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Suflety z malinami (na serku ricotta) 248

pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut (aż do podrośnięcia i lekkiego spieczenia wierzchu). Podczas pieczenia nie można otwierać piekarnika! Gotowe suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika (już po 1-2 minucie lekko opadną). Ubita piana z białek i ucieranie masy

Ugotować
TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) 196

ciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy.  Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch zacznie się spiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną do góry/ na wierzch. Uwaga!  Jeżeli ktoś nie ma robota z hakiem, może użyć miksera wymieniając końcówki te do ubijania na te do ucierania

Kuchnia Paulettes
Rurki z kremem budyniowym 597

ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić. 2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy. Tłuszcz ucieramy do białości

Kuchnia w czekoladzie
Migdałowe kule z amaretto 155

ciasto angielskie z rumem, a na małą przekąskę, a może też świąteczny słodki prezent dla kogoś bliskiego - migdałowe kule z dodatkiem amaretto. O tak, po wczorajszych pierniczkach potrzebuję z podwójną dawką alkoholu! Składniki: 200 g mleka w proszku  100 g mielonych migdałów 70 g masła 100 g cukru pudru 100 ml amaretto  cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Ucieramy

bistro mama
Rogaliki z 3 składników 5794

Ciasto dzielimy na 4 części, lekko podsypując mąką jak się klei. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę powideł i zwijamy od szerszej części do węższej,  formujemy końce na kształt rogalika. Rogaliki pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy lukrem: cukier puder ucieramy

Aga w kuchni
"Kokosowe Ciasto z galaretką" 137

Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 2 białka Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając ok 7-10 minut.  Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy

Słodka Kraina Wypieków
Migdałowa Pani Walewska 311

połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy

Słodka Kraina Wypieków
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 236

jajka ucieramy z cukrem na puch, dolewamy masło, dosypujemy suche składniki, mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy wstawimy do piekarnika na około 20 minut jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy

Luźna Kuchnia
Sernik krakowski 327

ciasta (z odłożonej wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę.  Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia. Wykonanie lukru: Cukier puder i sok z cytryny dajemy do małej miseczki i ucieramy

Mania Wypiekania
ciasto porzeczkowiec 463

mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22x33cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę serową: 500 g sera (ja użyłam naturalnego, wiejskiego, który zmiksowałam na gładką masę w Thermomixe) 40 g cukru pudru 200 g miękkiego masła wykonanie: Masło ucieramy

Domowy Smak Jedzenia
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 266

lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki) 4 - jajka 200 g - cukru 1 łyżka - cukru waniliowego szczypta soli budyń waniliowy 500 g - śliwek węgierek Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, a żółtka ucieramy

Cynamonowe szczęście
Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką 134

ciasta, jeśli wypłynie a dookoła zaczną tworzyć się pęcherzyki, to znaczy, że temperatura jest idealna)  i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram

Ciasteczkowy Potwór
Pastelowy Torcik Urodzinowy 145

Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek ucieramy

Made By Mom And Son
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 163

Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie

kulinarnyJa
Biscotti Kawowe i Lunch Box 143

ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą  i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 173

lyzeczki cynamonuMiod mozna zastapic stewia,ale wtedy dodajmy wiecej mleka,by powstala masa dajaca sie latwo rozsmarowac.Wszystkie skladniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na gladka ,nie za gesta mase.Mozemy rowniez uzyc gestej marmolady.Dodatkowo: 1 zoltko +1 lyzka mleka-do posmarowania bulek,ewentualnie 1 lyzke platkow(...)posypaniaWykonanie:Mleko podgrzewamy w rondelku.Rozpuszczamy maslo.Jesli uzywamy swiezych drozdzy robimy rozczyn.Wszystkie skladniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na jednolita,gladka ,lsniaca mase.Trwa to okolo 10 minut.Przykrywamy mise z ciastem folia i ustawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.Gdy wyrosnie wyrzucamy je na blat i jeszcze raz,tym razem recznie-troche je dopieszczajac(lubi cieplo rak)  wyrabiamy ,zeby pozbyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania