ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:659/881)

Ptysie z kremem waniliowym 136

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort urodzinowy z czekoladkami. 160

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy

Izabelawkuchni
Tarta z kremem budyniowym i owocami 166

mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem:  1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz(...)mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu.  Budyń studzimy.  Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami. Smacznego

paapilotkaa
LETNI TORT 157

ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Krem Litr mleka zagotować, do szklanki mleka wsypać budynie oraz cukier, wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia Budyń i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu, ucierać

RAROSSA
Tarta z kremem budyniowym i owocami 185

mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem:  1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz(...)mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu.  Budyń studzimy.  Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami. Smacznego

paapilotkaa
WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 144

śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie:  Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce  serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową(...)końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką.  Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy  odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy

Walijskie Pichcenie
Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym 161

ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy i dolewamy do utartych drożdży oraz dodajemy do całości cukier wanilinowy. 2 100 g mąki przesiewamy do miski, robimy w mące wgłębienie i wlewamy powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno

Kuchnia Bazylii
ŚNIEŻNY PUCH 181

delikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia, . boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec . w . temperaturze . 160 . -170 . C . około . 40 . minut. . Bezpośrednio . po . upieczeniu . ciasto . w . formie . spuścić . z . wysokości . około . 50 . cm . na . podłogę, . pozostawić . do . wystudzenia, . i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. . Krem(...)mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który

RAROSSA
Konfitura z płatków róży 145

ciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem.  Płatki myjemy i ucieramy

Pyry na Gaz
Sernik brzoskwiniowy 523

ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut.  Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 kostki margaryny; 2 opakowania cukru waniliowego; 1 puszka brzoskwiń; Wykonanie: Margarynę ucierać

In my kitchen
Naleśniki Tiramisu 196

ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie!  Żółtka ucieramy

Blondynka Gotuje
Ciasto kokosowa princessa 505

Ciasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak. Foremka 20x32 cm: Masa kokosowa: 0,5 l mleka 3,2% 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki(...)resztę cukru. Gotujemy. Gdy mleko wrze wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu bez grudek.  Zdejmujemy z ognia, studzimy. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Kolejno małymi partiami dodajemy nasz budyń. Miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo – krem powinien być gładki.  Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe oraz startą białą czekoladę. Foremkę

VioletoweKucharzenie
Ciasto ananasowe z kokosem 58

nadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również w Twoje gusta. Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego(...)każdemu kęsowi lekko egzotycznego smaku. Zapraszamy na sprawdzony przepis na ciasto z ananasem i wiórkami kokosowymi i mamy nadzieję, że często będzie gościć na Waszych stołach. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, polecamy wcześniej dokładnie przeczytać cały przepis. Zapraszamy! Forma do pieczenia 25 x 25 cm Szklanka ma 250 ml Ciasto ananasowe z kokosem Składniki: Na biszkopt: mąka pszenna uniwersalna

Kuchnia Na Wypasie
Cappuccino 260

ciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie.  Biszkopt:  5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki mleka w proszku 3 jaja 1 szklanka cukru 3 serki homogenizowane waniliowe. Jajka ubijamy z cukrem na parze, do momentu uzyskania gęstej piany. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dalej miksując dodajemy na zmianę masę jajeczną i mleko w proszku. Na koniec dodajemy serki homogenizowane, ja zawsze dodaję po łyżce i obserwuję, czy masa się nie waży

Cynamonowe szczęście
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 124

puszystości. Piana tak ubita, dzięki zaparzeniu jest również trwalsza, a więc istnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej(...)przesiewamy przez drobne sito, chodzi o to by była jak najdrobniejsza. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół lub 170 z termoobiegiem i zabieramy się za ucieranie jajek. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę wody. Chodzi po prostu o to, aby wytworzyła się para. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia wyłączamy, ale nie ściągamy z gazu/płyty. Dzięki temu pozostanie

Kuchnia od dwojga