ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:659/881)

Konfitura z płatków róży 148

ciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem.  Płatki myjemy i ucieramy

Pyry na Gaz
Sernik brzoskwiniowy 530

ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut.  Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 kostki margaryny; 2 opakowania cukru waniliowego; 1 puszka brzoskwiń; Wykonanie: Margarynę ucierać

In my kitchen
Naleśniki Tiramisu 199

ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie!  Żółtka ucieramy

Blondynka Gotuje
Ciasto kokosowa princessa 510

Ciasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak. Foremka 20x32 cm: Masa kokosowa: 0,5 l mleka 3,2% 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki(...)resztę cukru. Gotujemy. Gdy mleko wrze wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu bez grudek.  Zdejmujemy z ognia, studzimy. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Kolejno małymi partiami dodajemy nasz budyń. Miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo – krem powinien być gładki.  Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe oraz startą białą czekoladę. Foremkę

VioletoweKucharzenie
Ciasto ananasowe z kokosem 62

nadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również w Twoje gusta. Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego(...)każdemu kęsowi lekko egzotycznego smaku. Zapraszamy na sprawdzony przepis na ciasto z ananasem i wiórkami kokosowymi i mamy nadzieję, że często będzie gościć na Waszych stołach. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, polecamy wcześniej dokładnie przeczytać cały przepis. Zapraszamy! Forma do pieczenia 25 x 25 cm Szklanka ma 250 ml Ciasto ananasowe z kokosem Składniki: Na biszkopt: mąka pszenna uniwersalna

Kuchnia Na Wypasie
Cappuccino 266

ciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie.  Biszkopt:  5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki mleka w proszku 3 jaja 1 szklanka cukru 3 serki homogenizowane waniliowe. Jajka ubijamy z cukrem na parze, do momentu uzyskania gęstej piany. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dalej miksując dodajemy na zmianę masę jajeczną i mleko w proszku. Na koniec dodajemy serki homogenizowane, ja zawsze dodaję po łyżce i obserwuję, czy masa się nie waży

Cynamonowe szczęście
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 124

puszystości. Piana tak ubita, dzięki zaparzeniu jest również trwalsza, a więc istnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej(...)przesiewamy przez drobne sito, chodzi o to by była jak najdrobniejsza. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół lub 170 z termoobiegiem i zabieramy się za ucieranie jajek. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę wody. Chodzi po prostu o to, aby wytworzyła się para. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia wyłączamy, ale nie ściągamy z gazu/płyty. Dzięki temu pozostanie

Kuchnia od dwojga
sernik z pomarańczową pianką 141

lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne,  żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty.  *foremka(...)brzoskwiniowa  2-3 łyżki dżemu pomarańczowego Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini babki piaskowe 105

mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g masła 1 cytryna skórka + sok Sposób wykonania: Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 165°C. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. W tym czasie do małej miseczki ścieramy skórkę (tylko(...)maślaną miksturę. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha, a babki będą ładnie zrumienione. Jeśli chcemy zrobić jedną dużą babkę to całą masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w takiej samej temperaturze przez 40-50 minut

Mostek w kuchni
sernik maślany 117

Składniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego  2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę

mojej kuchni
Ciasto jabłkowo- orzechowe "Wiewiórka" 150

Orzech w tym roku zdecydowanie zaszalał! Nasuszonych orzechów włoskich powinno mi spokojnie starczyć do przyszłego roku, choć widząc ile już ich zużyłam, obawiam się, że mówię

Kuchnia w czekoladzie
sernik maślany 117

Składniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego  2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę

w mojej kuchni
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 188

Dzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To

Oryginalny smak
Piegusek 152

PiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1,25 szklanki cukru - 4 jajka- kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka

Gotuj Z Muzyką
Red velvet 141

Co tym razem wymyślić dobrego? dobre pytanie i bardzo szybko znalazłam na nie odpowiedź. Tym razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort

ciastkarnia na kruchym spodzie