ciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem. Płatki myjemy i ucieramy
Pyry na Gazciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 kostki margaryny; 2 opakowania cukru waniliowego; 1 puszka brzoskwiń; Wykonanie: Margarynę ucierać
In my kitchenciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy
Blondynka GotujeCiasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak. Foremka 20x32 cm: Masa kokosowa: 0,5 l mleka 3,2% 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki(...)resztę cukru. Gotujemy. Gdy mleko wrze wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu bez grudek. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Kolejno małymi partiami dodajemy nasz budyń. Miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo – krem powinien być gładki. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe oraz startą białą czekoladę. Foremkę
VioletoweKucharzenienadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również w Twoje gusta. Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego(...)każdemu kęsowi lekko egzotycznego smaku. Zapraszamy na sprawdzony przepis na ciasto z ananasem i wiórkami kokosowymi i mamy nadzieję, że często będzie gościć na Waszych stołach. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, polecamy wcześniej dokładnie przeczytać cały przepis. Zapraszamy! Forma do pieczenia 25 x 25 cm Szklanka ma 250 ml Ciasto ananasowe z kokosem Składniki: Na biszkopt: mąka pszenna uniwersalna
Kuchnia Na Wypasieciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki mleka w proszku 3 jaja 1 szklanka cukru 3 serki homogenizowane waniliowe. Jajka ubijamy z cukrem na parze, do momentu uzyskania gęstej piany. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dalej miksując dodajemy na zmianę masę jajeczną i mleko w proszku. Na koniec dodajemy serki homogenizowane, ja zawsze dodaję po łyżce i obserwuję, czy masa się nie waży
Cynamonowe szczęściepuszystości. Piana tak ubita, dzięki zaparzeniu jest również trwalsza, a więc istnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej(...)przesiewamy przez drobne sito, chodzi o to by była jak najdrobniejsza. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół lub 170 z termoobiegiem i zabieramy się za ucieranie jajek. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę wody. Chodzi po prostu o to, aby wytworzyła się para. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia wyłączamy, ale nie ściągamy z gazu/płyty. Dzięki temu pozostanie
Kuchnia od dwojgalekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka(...)brzoskwiniowa 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g masła 1 cytryna skórka + sok Sposób wykonania: Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 165°C. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. W tym czasie do małej miseczki ścieramy skórkę (tylko(...)maślaną miksturę. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha, a babki będą ładnie zrumienione. Jeśli chcemy zrobić jedną dużą babkę to całą masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w takiej samej temperaturze przez 40-50 minut
Mostek w kuchniSkładniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego 2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę
mojej kuchniOrzech w tym roku zdecydowanie zaszalał! Nasuszonych orzechów włoskich powinno mi spokojnie starczyć do przyszłego roku, choć widząc ile już ich zużyłam, obawiam się, że mówię
Kuchnia w czekoladzieSkładniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego 2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę
w mojej kuchniDzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To
Oryginalny smakPiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1,25 szklanki cukru - 4 jajka- kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka
Gotuj Z MuzykąCo tym razem wymyślić dobrego? dobre pytanie i bardzo szybko znalazłam na nie odpowiedź. Tym razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort
ciastkarnia na kruchym spodzie