stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. ? Wbić jajka i zagnieść ciasto. ? Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. ? Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. ? Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. ? Wyciąć również gwiazdę na dach(...)Piec w temperaturze 170 st.C przez 8-10 minut. ? Upieczone rozłożyć na blacie, po wystygnięciu przełożyć papierem do pieczenia i złożyć do pudełka, aż przyjdzie czas na dekorowanie. ? Białka ucierać z cukrem pudrem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać sok z cytryny. ? Do dekoracji użyłam jednorazowych rękawów foliowych i najmniejszej okrągłej końcówki od dekoratora. ? Lukrem ozdobić ściany i dach
To co kochamtyle miękka, że można ją również wykorzystać do puree. Jednakże zdażyło mi się trafić na starsze dynie które pomimo długiego pieczenia wciąż miały twardą skórkę. Miąższ dyni blendujemy lub ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji purée bez grudek. Jeśli masa będzie wodnista, możecie dodatkowo przecisnąć ją przez gazę lub pozostawić na sitku . Przechowywanie Purée przechowujemy w lodówce(...)zamrażamy . Purée można również przełożyć do czystych słoiczków i zawekować . Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe
WegePrzepismleka miksujemy żółtka z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy powoli roztrzepane żółtka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Tak przygotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), następnie dodajemy na zmianę po łyżce ostudzonego budyniu oraz orzechy. Na koniec wlewamy kawę. Proponuję robić to stopniowo i spróbować(...)wiedzieć czy taka jej ilość w kremie nam odpowiada. Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g czekolady (może być mleczna, może być gorzka) 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Biszkopt kakaowy smarujemy cienką warstwą dżemu, na dżem wykładamy połowę kremu i przykrywamy bezą kokosowa, na która wykładamy pozostały krem i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy biszkopt orzechowy i polewamy wszystko
Cynamonowe szczęścieCiasto zbyt nie zalicza się do dietetycznych, ale są truskawki! W końcu sezon w pełni, więc należy z nich korzystać. Torcik znakomicie nadaje się na przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi. Składniki: Biszkopt: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat Masa: 165ml śmietanki 30% 2 łyżki erytrytolu ok. 500g truskawek Sposób przygotowania: Biszkopt(...)Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę, Dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Masa Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z erytrytolem na sztywną masę. Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół. Z obu stron smarujemy masą. Dekorujemy odszypułkowanymi i umytymi truskawkami. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego
Truskawkowa Fiestamaku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy
Kuchnia MagdaLenymaku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy na parze, w kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy robotem miękkie masło z cukrem pudrem. Dalej miksując dodajemy porcjami przestudzoną, ale płynną czekoladę. Dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wstawiamy do stężenia na godzinę do lodówki
mojewypiekiinietylkoprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy na parze, w kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy robotem miękkie masło z cukrem pudrem. Dalej miksując dodajemy porcjami przestudzoną, ale płynną czekoladę. Dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wstawiamy do stężenia na godzinę do lodówki
mojewypiekiinietylkojajko oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyprzyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka orzechów włoskich, połamanych na połówki ( ja dałam trochę mniej ) Przygotowanie: Jajka i cukier ucieramy na średnich obrotach przez 5 minut do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i miksujemy(...)połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Przygotowaną masę wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i w rękach formujemy z niego dwa podłużne wałki o średnicy 4 cm i układamy na blaszce w odległości 8 cm od siebie. Roztrzepujemy 3 jajko i smarujemy
Słodka Strefajajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni. Lukier królewski: Składniki(...)cukru pudru 5 kropli soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek, przed przygotowaniem lukru białka najlepiej dobrze schłodzić. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki
Życie zaczyna się w kuchniBardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki naturalnej aromat 700g rabarbaru + cukier i cynamon Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem(...)cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestadodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. • Wyciąć również gwiazdę na dach(...)minut. • Upieczone rozłożyć na blacie, po wystygnięciu przełożyć papierem do pieczenia i złożyć do pudełka, aż przyjdzie czas na dekorowanie. • Białka ucierać z cukrem pudrem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać sok z cytryny. • Do dekoracji użyłam jednorazowych rękawów foliowych i najmniejszej okrągłej końcówki od dekoratora. • Lukrem
To co kochammasło do smażenia, 2 łyżki drobnego cukru wymieszanego z z ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu WYKONANIE Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do twarogu, mieszamy. Dorzucamy karmelizowane jabłka, płatki migdałów i opcjonalnie także smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem(...)Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
cool and minty