ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:669/881)

PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM 131

obmyśla już świąteczne menu 😉 I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Ciasto nie jest za słodkie bo smak korzenny piernika idealnie komponuje się z kremową masą czekoladową oraz kwaśnym musem mandarynkowym. Niebo w gębie! Warto zrobić go w te święta by zaskoczyć rodzinę oraz(...)cukru 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Piernik: Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z kokosową bezą 37

szkl oleju Beza kokosowa: 7 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 200g wiórków kokosowych Spód: wszystkie składniki posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ok 15 minut. Masa serowa: budynie(...)połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec kolejne 30 minut. Beza kokosowa: Pod koniec pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Ucierać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Bezę wyłożyć na sernik i wstawić jeszcze na kolejne 20 minut do piekarnika. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić

Smakołyki Asi
Ciasto pomarańczowo migdałowe 61

ciacho migdałowe inspirowane przepisem Agnieszki Maciąg. Jeśli popatrzycie na zdjęcia pomyślicie ot ciasto jak ciasto, ale uwierzcie mi jeśli go spróbujecie, będziecie jak ja piekli je potem raz za razem. Ale uwierzcie mi na słowo nie ma nic lepszego niż to mięciutkie, pachnące pomarańczami ciasto. Składniki: 200 g mielonych migdałów (używam tych od Skworcu.pl ) skórka starta z 1 pomarańczy(...)może być pszenna) 4 jaja 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli  garść migdałów Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy z cukrem, gdy ładnie się połączą dodajemy kolejno po 1 jajku i dalej ucieramy. Następnie wsypujemy migdały, mąkę, sodę, proszek i sól, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny, migdały

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka z mleczną czekoladą 115

łyżeczki proszku do pieczenia esencja waniliowa lub cukier waniliowy szczypta soli 150 g czekolady dość drobno posiekanej: 100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady białej   Miękkie masło ucieramy mikserem lub pałką na puch, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)wolnych obrotach lub mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek stołowych lub gałkownicy formujemy kulki o średnicy ok. 3 - 4 cm i układamy je na blasze (lekko rozpłaszczamy). Między kulkami trzeba zostawić duże odstępy ponieważ po upieczeniu

Gotujemy i jemy
kruche babeczki z owocami i kremem :-) 108

zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko.  Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka(...)cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy,  podane składniki miksujemy na  gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy.  I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka wielkanocna 140

pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru.  Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy.  Mąkę(...)masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy.  Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Do formy nakładamy ciasto.  Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.  Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego

Pyszności Słodkości
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 161

sody oczyszczonej Miód, cukier i przyprawy zagotować razem. Mąką zalać gorącym płynem i dobrze wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać 2 całe jajka i sodę. Zagnieść do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić (najlepiej na kilka dni). Na oprószonym mąką blacie rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Lukrować(...)zjedzenia, przechowywać w puszce kilka dni, by zmiękły.  LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna ani zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego

KUCHARNIA
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 204

cukier puder i ubijam dalej- na wrzące mleko kładę łyżką porcję sztywnej piany i je obgotowuje krótko z obu stron- wyjmuje je łyżką cedzakową i odkładam na talerz- żółtka ucieram z cukrem tworząc kogel mogel, do utartego kogla dodaję po odrobinie mleka a potem łączę z reszta mleka mieszając trzepaczką .Zupę odstawiam i zabieram się za racuchy - do dużej(...)solą- drożdże dokładnie wymieszam z ciepła wodą (nie gorącą)- robię wgłębienie w misce, wsypuje cukier, wleję oliwę a następnie stopniowo wodę z drożdżami, mieszam składniki drewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie

Basia w kuchni
Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym 112

nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy z tortownicy i w ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło 6 większych. Krem: 250 g serka mascarpone(...)kremówki 36% 200 g sosu lub konfitury z żurawiny borówki do dekoracji cukier puder do posypania Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wkładamy z konfiturą do misy miksera i ucieramy na gładką masę, nie za długo. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Na spód torcika kładziemy część kremu, przekładamy drugim, przykrywamy kremem, posypujemy borówkami i cukrem pudrem. Wstawiamy

Made By Mom And Son
Tort sernikowy z bezą i owocami 192

Dodatkowo: 500g dowolnych owoców (np. borówki, truskawki. winogrona), kolorowe wiórki kokosowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję twaróg sernikowy oraz budyń. Ucieram. Masę serową wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Sernik piekę około godziny w temperaturze 175 stopni. 2. Baza: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder(...)Dodaję twaróg i wszystko razem ubijam. 4. Połowę przygotowanej masy wykładam na upieczony sernik. Na masie układam owoce. Przykrywam bezą. Boki obsypuję kolorowymi wiórkami kokosowymi. Pozostałą masą dekoruję wierzch ciasta. Tort dodatkowo dekoruję ulubionymi owocami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ucierane z jeżynami 113

Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny

Anioły w kuchni
Chatka Baby Jagi 106

Składniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa

Darcia w kuchni
Keks makowy 172

Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy.Składniki;25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,20 dkg cukru,6

Anioły w kuchni
Sernik z bezą i pistacją - najsmaczniejszy! 369

Sernik waniliowy z bezą oblaną czekoladą i pistacjami ;-))) Składniki: 1 kg sera (można użyć gotowego w wiadereczku) 1 całe jajo + 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru

SMYKWKUCHNI