pszennej + około 1/4 szklanki (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: trochę jasnego brązowego cukru do obtoczenia ciasteczek 1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Dodać jajko i wymieszać krótko mikserem ( patrz FILM ), jeśli masa się zwarzy, proszę się nie przejmować. Następnie dodać melasę(...)mąki 2 i 3/4 szklanki dodać sodę, sól i cynamon, wymieszać. 4. Przygotowaną mąkę dodać do masy z melasę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki. Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze
Mała Cukierenkaproszek, mieszamy delikatnie. Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki(...)waniliowego Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami i mąką. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego pokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki
Cynamonowe szczęściebidi-theme-font:minor-bidi;} Sernik to u nas w domu ciasto nr 1. Z tego przepisu wychodzi on znakomity mokry i pyszny. Do niedawna kręciłam twaróg a ciasto wyrabiałam w makutrze. Ale czas wykonania takiego sernika to około 3 h. Wygrała więc wygoda i mikser ;-) 1 kg twarogu ( przekręconego 2-krotnie przez maszynkę lub gotowego na sernik) 8 jajek(...)cukru 1 cytryna 3 cukry wanilinowe 2 łyżeczki proszku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy mannej 1 olejek migdałowy migdały, orzechy rodzynki – według uznania Żółtka z cukrem ucierać mikserem około 5 minut, dodać masło i ucierać dalej około 2-3 minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać skórkę i sok z ½ cytryny, cukier wanilinowy i olejek
Humanistka w kuchnidobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki(...)małym kieliszkiem). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut)."Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów
Słodka Stronacukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie ok 100 g. cukier waniliowy Kamis Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy na bok. Masło/margarynę (miękkie) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Kiedy już to zrobimy dodajemy kolejno jaja. Ucierając po każdym dodaniu. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką(...)mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych. Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Grzanie góra dół. Dekorujemy dowolnym kremem, takim jaki lubimy. U mnie
Malinowe Pocałunkijest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie(...)gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com
RAROSSACiasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam(...)lodówki na 30 minut. MASA MLECZNA - w garnku zagotowujemy cukier z mlekiem z kartona 3/2 %, następnie studzimy. Do misy robota przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy, następnie wlewamy zimne mleko i wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy do masy, ponownie
Kulinarne Fantazje Mariolidelikatne ciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki soku pomarańczowego(...)małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego krem. Krem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych
Bon appetit mon amietrzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach , a od strony przygotowania prawie identyczna z przekładańcem z likierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta jest niewielką ilością kwaskowatej konfitury(...)miękkiego masła Dodatkowo: – około 250 g herbatników kakaowych – wiórki do posypania – kwaskowaty dżem lub konfitura, ewentualnie lemon curd Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszysta masę i wówczas dodajemy obie mąki oraz pół szklanki mleka (czyli 125 ml). Miksujemy wszystko, żeby nie było grudek. Do garnka wlewamy resztę mleka i resztę
Relaxtimepudru 2 łyżki soku z cytryny 36 sztuk herbatników łyżka kakao Miękkie masło miksujemy z cukrami do otrzymania puszystej masy.Nadal ucierając dodajemy łyżka po łyżce zmielony twaróg,pod koniec ucierania wlewamy sok z cytryny.Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Jeżeli masa będzie mało mazista,można dodać kilka łyżek śmietanki lub serka mascarpone.Wszystko zależy(...)mlecznej czekolady 60 ml śmietanki 30% W małym garnuszku śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia,odstawić z ognia i wrzucić połamaną czekoladę-odstawić na 5 minut.Wymieszać i polać ciasto kiedy polewa zacznie gęstnieć.Posypać wiórkami kokosowymi.Schłodzić
Anielskie wypiekiczekolady 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i białym na puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy, najlepiej przy pomocy miksera lub robota kuchennego. Do masy dodajemy obie maki, sodę, proszę, sól i ekstrakt z wanilii. Mieszamy, aż wszystkie(...)posiekaną czekoladę lub gotowe "chocolate chips" i delikatnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łopatki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Z ciasta robimy kulki. Możemy nabierać ciasto stołową łyżką i wtedy formować kulki. Ilość ciasta z jednej łyżki będzie idealna. Kulki nie powinny być większe niż średniej wielkości orzech włoski. Kulki
bistro mamaProponuję dzisiaj jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami, świetne danie również na Wielkanocny stół. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami Składniki 4 jajka
To co lubię - gotuję i polecamdrobnego cukru 3 jajka 3 łyżki soku z cytryny Limmi 2 łyżeczki pasty waniliowej 4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z erytrolem/cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. 2. Następnie dodajemy sok z cytryny i pastę waniliową. Miksujemy. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)razy) dodajemy naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni opcja góra - dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ręce oprószamy mąką (ciasto jest dość klejące), łyżką nabieramy porcję ciasta i w rękach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na papierze leciutko spłaszczając. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka dość rosną
kruche babeczkiWafle z masą z mleka w proszku są specjałem w naszej Rodzinie, który robimy od ponad 20 lat na święta lub rodzinne spotkania. Spośród wielu innych
niecodziennikpary