ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:676/881)

Orzechowa kokosanka z jabłkami 200

pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu(...)masłem:) Oznacza to, że obok naczynia z budyniem kładę masło. Kiedy budyń jest chłodny, masło ma bardzo podobną temperaturę do budyniu. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że krem podczas ucierania się nie zwarzy

In my kitchen
Mini serniczki z nektarynkami 178

przygotowania tych cudownych serniczków." Składniki:600 g sera chudego4 jaja50 g cukru4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią30 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejopakowanie biszkoptów 2 nektarynkiSposób przygotowania:Ser ucieramy na gładka masę. Przekładamy do miski, miksujemy, a następnie dodajemy żółtka ciągle miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki pszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka(...)łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku - babeczki powinny lekko opaść. Mini

Słodkie Przyjemności
Cytryniaczki 172

robić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego. Składniki na babeczki: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 duża cytryna(...)Składniki na krem cytrynowy Margarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem). Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną

Ciastkozercy
Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia 180

orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram. 3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem.  Drugi z wafli smaruję masą orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję(...)masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort truskawkowy. 73

Dzisiaj przepis na mój autorski, szybki i smaczny tort z musem truskawkowym. Tort, który przygotujecie z mrożonych lub świeżych truskawek. Taki tort świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy lub ciasto na dziecięcą imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort truskawkowy. Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru (płaskie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę(...)można pominąć tę czynność lub nasączyć wodą z cytryną. Truskawki lekko rozmrażamy i traktujemy je blenderem, dodajemy cukier puder jeśli wg Was truskawki są mało słodkie. W misie miksera ucieramy mascarpone dodajemy zblendowane truskawki, a następnie rozpuszczone i wystudzone galaretki. Brzegi formy w której piekliśmy biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (tak żeby wystawał ponad formę). Formę wykładam papierem z dwóch

To co lubię - gotuję i polecam
Metrowiec, ten najlepszy 74

słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto z mniejszą ilością cukru. Udało się, więc łapcie przepis i korzystajcie :) W nawiasie obok proporcji, podam Wam też gramaturę z oryginalnego babcinego przepisu. Biszkopty: 320 g mąki tortowej(...)granulowane) 2 łyżki kakao Dodatek na wierzch: wiórki kokosowe Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ). Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy

Mienta blog
PROSTA BABKA DWUKOLOROWA 123

łyżeczka soku z cytryny + skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 łyżka  ciemnego kakao Wykonanie:  Masło (margarynę) wyjmujemy wcześniej z lodówki – powinno mieć temperaturę pokojową. W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, skórkę startą z cytryny i sok cytrynowy. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy i mieszamy do połączenia. 2/3 masy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Kakaową masę wykładamy na jasne ciasto. Można zrobić trochę esów floresów przy użyciu noża., aby oba kolory ciasta lekko sie zmieszały. Ciasto wstawiamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
Piegusek z owocami (i chia) 128

wykorzystałam mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję na filmiku wystarczy. [embed]https://youtu.be/5PkmUurYdS4[/embed] Składniki: 125 g masła 1,5 szklanki mąki (200 g) 0,5 szklanki mąki(...)jajek 3 łyżki ziaren chia owoce (świeże lub mrożone) Przygotowanie Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i chia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy sypką mieszankę z mąk i ucieramy na gładką masę. Masę przekładamy do formy (u mnie blaszka 24x24cm), na wierzchu

e-PrzepisyKulinarne
Sernik tradycyjny 136

klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 1 kg sera do serników (patrz uwagi poniżej) – 250 g miękkiego masła(...)mąki ziemniaczanej – masło i odrobina bułki tartej do formy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – masło, jajka, śmietanka. Masło włóż do misy miksera i zacznij ucieranie, dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru, naprzemiennie. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj

nietylkopasta.pl
Ptysie z craquelin 144

ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w foremkę którą wykrawaliśmy kółka (craquelin) wyciskamy, w odstępach porcje ciasta. Przytrzymując ciasto łyżeczką podnosimy foremkę i robimy kolejne ciastka (ilość taką samą, jak cracuelin). Palcem zmoczonym w zimnej wodzie równamy powierzchnię ciastek i na każde kładziemy wyjęte z lodówki kążki craquelin. Wstawiamy(...)zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 17 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika). Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Szykujemy masę budyniową. Ucieramy na puch miękkie masło i dodajemy po łyżce zimny budyń. Gdy masa jest gładka i puszysta wsypujemy opakowanie bitej śmietany – nadal ucierając masę. Na koniec, dla zaostrzenia smaku, możemy dodać

mojewypiekiinietylko
Ciasto jaglano-migdałowe z suszonymi morelami 103

Uwielbiam kombinować w kuchni! Ciasta zawsze robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był strzał w dziesiątkę! Mąka jaglana nadaje puszystość, a mąka migdałowa smaku i zapachu, natomiast suszone morele słodyczy. Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 4 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki migdałowej szczypta proszku(...)pieczenia cynamon 4 suszone morele + mąka do obtoczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę i obtoczone mąką suszone morele. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 199

jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas oczekiwania to 1,5 godziny. 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 15 części i formujemy średniej wielkości bułeczki ) . 5. Przygotowujemy sos angielski. Śmietankę oraz mleko umieszczamy w garnku. Laskę wanilii  kroimy wzdłuż  i tępą  stroną(...)wrzucamy do środka. Wstawiamy na ogień i gotujemy mieszając. Uwaga nie zagotowujemy !!! Mikstura ma maksymalnie osiągnąć 84 st C.   Zdejmujemy z ognia. Żółtka mieszamy z cukrem i ucieramy do rozpuszczenia się cukru. Nie ucieramy jak na kogel mogel. Hartujemy żółtka, poprzez dodanie odrobiny ciepłej mieszanki mleka i śmietanki, mieszamy i przelewamy zahartowane żółtka do garnka z mlekiem. Wcześniej

vaniliowoczekoladowa
Bułeczki drożdżowe z morelami 109

drożdży -3 dkg masła -4 jajka -4 łyżki cukru -200 ml mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina suszona Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 ciepłego mleka, 2-3 łyżki maki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Morele dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek i nacinamy. Na patelni rozgrzewamy miód, układamy morele(...)patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę

Maminek kulinarny
Deser chałwowy /krem / 245

staram się aby desery były różnorodne, a co z tym idzie mniej lub bardziej kaloryczne. Zdarza się czasem nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a w domu brakuje jakiegoś ciasta, ciastek lub zwyczajnie nie ma się na nie ochoty przygotowuję w takiej sytuacji na przykład jakiś kremowy deser z produktów, które mam pod ręką. KREM CHAŁWOWY   Składniki: (na 2 porcje(...)masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   rodzynki do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Z białka ubijamy sztywną pianę.  Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.  Do utartego żółtka dodajemy zmielony twaróg, miękkie masło oraz mąkę i pokruszona chałwę.  Wszystko wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy aż masa uzyska temperaturę

Bon appetit mon amie
Rozpocznij dzień z Nutellą – najlepsze pomysły na smaczne śniadanie 128

truskawki, banany, brzoskwinie , jak i  maliny  czy  borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe  naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź oleju), a następnie smażymy naleśniki z dwóch stron, aż się  zarumienią . Po usmażeniu, smarujemy każdy naleśnik  Nutellą(...)Pozostając w temacie dań śniadaniowych na ciepło, warto wspomnieć również o  gofrach z Nutellą . Przygotowujemy gofry. W tym celu oddzielamy białka i żółtka, białka ubijamy na pianę, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich roztopione masło bądź olej oraz mąkę. Łączymy masę z pianą i delikatnie mieszamy.  Gofry pieką się szybko , zatem musimy pilnować, aby nie zarumieniły

Moja smaczna kuchnia