ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:685/881)

Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka 188

folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąką stolnicy - na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wykrawamy ciasteczka w kształcie jajeczek (ciasto im będzie cieplejsze tym ciężej będzie je wałkować oraz wykrawać ciasteczka). Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez(...)ściągamy je z blaszki. Lukier przygotujemy z tego przepisu. Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier

Słodka Strona
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2867

czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę na 8 trójkątów. Na każdym z nich układam porcję nadzienia, zwilżam brzegi(...)wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 17-20 minut w 180 stopniach do chwili, aż pięknie się zrumienią.  Zostawiam do wystudzenia. Z cukru pudru i odrobiny mleka ucieram gęsty lukier (mleko spowoduje, że będzie miał śnieżnobiały kolor). Ozdabiam nim wystudzone wypieki, posypuję wierzch posiekanymi orzechami. Zostawiam, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pani Walewska 236

ciasta. Jeśli posiadamy jedna formę, to przygotowane ciasto wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę(...)Pozostałe mleko połączyć z żółtkami i mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez   2-3 godziny w lodówce

Mania Gotowania
Sernik kajmakowo-kokosowy 156

Zaczynamy od spodu sernika. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aby stworzyć jednolitą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie bierzemy się za masę serową. Najpierw ucieramy w misce masło z cukrem a następnie dodajemy żółtka tylko nie wszystkie na raz a stopniowo, kiedy się już pierwsze wrzucone połączy z masą. Kolejnym krokiem jest dodanie sera, który(...)całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę na sztywno, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie wlewamy wystudzoną

Kuchenne Wariacje
Tort Batman z truskawkami 267

kremami na bazie śmietanki, gdyż będzie się rozpuszczać. Dlatego pod masą musi znaleźć się warstwa masy maślanej. W tym celu należy zmiksować miękkie masło, wsypać cukier puder i ucierać do momentu, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Nałożyć starannie na wierzch i boki tortu, zrównując dokładnie masę. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby masa maślana zastygła. Żółtą masę plastyczną(...)Batmana wycięłam od szablonu. Nieużywaną masę trzymać zawiniętą w woreczku lub foli spożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Torty Tagged: biszkopty , galaretka , kremówka , masa plastyczna , truskawki , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 166

udanych :) Smacznego! Składniki: Placek orzechowy: 100 g margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych orzechów Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy. Na koniec dodajemy pianę z białek i razem mieszamy. Placek makowy: Składniki jak w placku orzechowym (oprócz(...)pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa jabłkowa - placek makowy - masa jabłkowa - placek kokosowy - masa jabłkowa - placek kakaowy - polewa

psgotujemy
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 139

wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C Krem śliwkowy: masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec(...)blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy   go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki. Źródło:   http://zmiksowani.pl/przepis/497977

Słodkie zapomnienie
Pierniczki 2015 24

moim domu pieczenie i dekorowanie pierników jest tradycją od bardzo dawna. Kiedyś sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie(...)pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania ? różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: ? Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. ? Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być dość gęsty ale plastyczny

To co kocham
Pierniczki 2015 124

moim domu pieczenie i dekorowanie pierników jest tradycją od bardzo dawna. Kiedyś sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego(...)hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania • różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. • Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być dość gęsty

To co kocham
Ciastka grzyby 120

jajka (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżki kakao opcjonalnie 250 g czekolady Masło ucieramy mikserem razem z cukrem na jednolitą masą. Jajka roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy również ekstrakt waniliowy. Obie mąki i sodę przesiewamy, dodajemy do masy(...)dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w kakao i wciskamy go w ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Ciastka chłodzimy na kratce. Jeśli decydujemy się na wersję z czekoladą, rozpuszczamy ją w małej metalowej

Trzeci talerz
Ciasto serowo- orzechowe 469

żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty. 2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem(...)Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok godzinę w temp. 170st C. Studzić najlepiej w formie, wyciągnąć całkowicie zimny.  3. Krem: Margarynę (można też oczywiście użyć masła) ucierać z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę. 4. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu śmietanowego- sernik- pozostały krem śmietanowy- placek orzechowy- polewa. Polewa: Czekoladę

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne 164

mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia. Sos mięsny: Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę(...)rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu zdejmujemy sos z ognia. Warstwa serowa: Sery ucieramy na tarce w ilości wedle uznania. Zapiekanie: W naczyniu do zapiekania układamy następująco warstwy: sos mięsny- makaron-sos beszamelowy. powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy serem. Zapiekamy

Wrzosowa Polana
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 197

bardzo delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej, puszystej konsystencji. Wyrośnięte ci asto podsypujemy mąką i r ozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 - 1cm t worząc prostokąt. Po całej powierzchni ciasta (pozostawiając ok. 3 cm margines boków i górnego brzegu) roz smarowujemy przygotowane nadzienie. Następnie zwijamy z dołu w górę tworząc roladę. Brzegi zlepiamy , boki podwijam y pod spód i przekładamy(...)dołu). Ro ladę p ieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze ok. 1 80 stopni do mocnego zrumienienia brzegu Lukier: Gdy ro lada przestygnie możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.  Przygotowanym lukrem polewamy

Słodka Strona
KULKI RAFFAELLO 407

Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami

Z Majeczką w kuchni