ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:685/881)

Pierniczki 2015 31

moim domu pieczenie i dekorowanie pierników jest tradycją od bardzo dawna. Kiedyś sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie(...)pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania ? różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: ? Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. ? Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być dość gęsty ale plastyczny

To co kocham
Pierniczki 2015 132

moim domu pieczenie i dekorowanie pierników jest tradycją od bardzo dawna. Kiedyś sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego(...)hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania • różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. • Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być dość gęsty

To co kocham
Ciastka grzyby 123

jajka (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżki kakao opcjonalnie 250 g czekolady Masło ucieramy mikserem razem z cukrem na jednolitą masą. Jajka roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy również ekstrakt waniliowy. Obie mąki i sodę przesiewamy, dodajemy do masy(...)dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w kakao i wciskamy go w ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Ciastka chłodzimy na kratce. Jeśli decydujemy się na wersję z czekoladą, rozpuszczamy ją w małej metalowej

Trzeci talerz
Ciasto serowo- orzechowe 472

żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty. 2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem(...)Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok godzinę w temp. 170st C. Studzić najlepiej w formie, wyciągnąć całkowicie zimny.  3. Krem: Margarynę (można też oczywiście użyć masła) ucierać z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę. 4. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu śmietanowego- sernik- pozostały krem śmietanowy- placek orzechowy- polewa. Polewa: Czekoladę

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne 170

mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia. Sos mięsny: Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę(...)rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu zdejmujemy sos z ognia. Warstwa serowa: Sery ucieramy na tarce w ilości wedle uznania. Zapiekanie: W naczyniu do zapiekania układamy następująco warstwy: sos mięsny- makaron-sos beszamelowy. powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy serem. Zapiekamy

Wrzosowa Polana
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 200

bardzo delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej, puszystej konsystencji. Wyrośnięte ci asto podsypujemy mąką i r ozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 - 1cm t worząc prostokąt. Po całej powierzchni ciasta (pozostawiając ok. 3 cm margines boków i górnego brzegu) roz smarowujemy przygotowane nadzienie. Następnie zwijamy z dołu w górę tworząc roladę. Brzegi zlepiamy , boki podwijam y pod spód i przekładamy(...)dołu). Ro ladę p ieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze ok. 1 80 stopni do mocnego zrumienienia brzegu Lukier: Gdy ro lada przestygnie możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.  Przygotowanym lukrem polewamy

Słodka Strona
KULKI RAFFAELLO 412

Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami

Z Majeczką w kuchni
Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 119

duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."Składniki(...)masła100 g cukrujajkołyżeczka ekstraktu waniliowego4 łyżki mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki pszennejszklanka truskawekkilka listków melisy cytrynowejSposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 904

dodać cukier, smażyć na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny(...)budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić. Ptasie mleczko:3 białka, 2 łyżki cukru, dowolna galaretka (u mnie truskawkowa).Białka ubić z cukrem

Z miłości do słodkości
Sernik z figami 149

składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 5 jajek 125 g margaryny lub masła 1 niepełna szklanka cukru 4 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 8 fig

Monia miesza i gotuje
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" 348

łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać(...)dodać cukier. Piekarnik włączyć na 160 stopni C. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i od razu zacząć miksować jajka z cukier na puszystą masę, która w trakcie ucierania powinna zmienić kolor na coś, co przypomina biel i potroić swoją objętość. Zdjąć miskę z garnka i wciąż mieszając za pomocą rózgi, dodawać stopniowo mąki. Nie mieszać zbyt długo

Weekendy w domu i ogrodzie
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 195

Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski i ubijać drewnianą łyżką aż zupełnie ostygnie. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, po 3 łyżeczki naraz, dokładnie ubijając, aż całe jajka będą zużyte, a ciasto gęste i lśniące - wetknięta w nie drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną(...)ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać sok z cytryny - nie za dużo, tak, aby przy ucieraniu uzyskać gładki, ale nie zbyt luźny lukier. Na koniec zabarwić sokiem z jagód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać jeszcze trochę cukru pudru.  KARMEL

KUCHARNIA
Semifreddo z orzechami pekan w karmelu 82

lata. Właśnie dlatego jest tak popularny w słonecznej Italii. Ciasto lodowe semifreddo z dodatkiem karmelizowanych orzeszków pekan i polewą karmelową, jest warte grzechu. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasto lodowe semifreddo z karmelem i orzeszkami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)u017c b\u0119d\u0105 bia\u0142e i zwi\u0119ksz\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107, stopniowo \u0142y\u017cka po \u0142y\u017cce dodawa\u0107 cukier oraz po 1 \u017c\u00f3\u0142tku. Uciera\u0107 do momentu rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru.","text":"Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywn\u0105 pian\u0119. Kiedy ju\u017c b\u0119d\u0105 bia\u0142e i zwi\u0119ksz\u0105

ProstePesto.pl
Harissa 156

Harissa to bardzo ostra pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, pochodząca z Afryki Północnej. Używana jest do różnego rodzaju mięs, zup, sosów i kanapek. Ostrość

Oryginalny smak