ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:686/881)

Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 117

duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."Składniki(...)masła100 g cukrujajkołyżeczka ekstraktu waniliowego4 łyżki mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki pszennejszklanka truskawekkilka listków melisy cytrynowejSposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 901

dodać cukier, smażyć na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny(...)budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić. Ptasie mleczko:3 białka, 2 łyżki cukru, dowolna galaretka (u mnie truskawkowa).Białka ubić z cukrem

Z miłości do słodkości
Sernik z figami 148

składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 5 jajek 125 g margaryny lub masła 1 niepełna szklanka cukru 4 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 8 fig

Monia miesza i gotuje
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" 344

łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać(...)dodać cukier. Piekarnik włączyć na 160 stopni C. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i od razu zacząć miksować jajka z cukier na puszystą masę, która w trakcie ucierania powinna zmienić kolor na coś, co przypomina biel i potroić swoją objętość. Zdjąć miskę z garnka i wciąż mieszając za pomocą rózgi, dodawać stopniowo mąki. Nie mieszać zbyt długo

Weekendy w domu i ogrodzie
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 191

Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski i ubijać drewnianą łyżką aż zupełnie ostygnie. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, po 3 łyżeczki naraz, dokładnie ubijając, aż całe jajka będą zużyte, a ciasto gęste i lśniące - wetknięta w nie drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną(...)ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać sok z cytryny - nie za dużo, tak, aby przy ucieraniu uzyskać gładki, ale nie zbyt luźny lukier. Na koniec zabarwić sokiem z jagód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać jeszcze trochę cukru pudru.  KARMEL

KUCHARNIA
Semifreddo z orzechami pekan w karmelu 77

lata. Właśnie dlatego jest tak popularny w słonecznej Italii. Ciasto lodowe semifreddo z dodatkiem karmelizowanych orzeszków pekan i polewą karmelową, jest warte grzechu. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasto lodowe semifreddo z karmelem i orzeszkami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)u017c b\u0119d\u0105 bia\u0142e i zwi\u0119ksz\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107, stopniowo \u0142y\u017cka po \u0142y\u017cce dodawa\u0107 cukier oraz po 1 \u017c\u00f3\u0142tku. Uciera\u0107 do momentu rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru.","text":"Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywn\u0105 pian\u0119. Kiedy ju\u017c b\u0119d\u0105 bia\u0142e i zwi\u0119ksz\u0105

ProstePesto.pl
Harissa 149

Harissa to bardzo ostra pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, pochodząca z Afryki Północnej. Używana jest do różnego rodzaju mięs, zup, sosów i kanapek. Ostrość

Oryginalny smak
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 121

Składniki: jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z polewą Crème brûlée 166

naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu) około 60 minut. Creme brulee: W misie miksera umieszczamy żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym.  Ucieramy do momentu, kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodajemy śmietanę i miksujemy, niezbyt długo, tylko do połączenia się składników. Sernik wyjmujemy z piekarnika, sprawdzamy czy na środku jest ścięty(...)galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto Monte 350

Muszę przyznać, że jak na to, że ciasto sprawia wrażenie złożonego, było całkiem szybkie do przygotowania. Względnie szybkie:) Wyszło nie za słodkie, orzechowe, smaczne. Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone. Kiedy postało troszkę dłużej w temperaturze pokojowej robiło się zbyt „miękkie”. Ciasto bardzo ładnie wygląda. Na pewno może stać się ozdobą świątecznego czy imprezowego stołu. Biszkopt orzechowy(...)laskowych do posypania wierzchu Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę zmieszaną z orzechami, łączymy delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Studzimy. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym. Pozostałe

Smaki Na Talerzu
pierniki norymberskie 122

kokosowych 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej   50 g kandyzowanej skórki cytrynowej   2 łyżki rumu   niepełna szklanka mleka  wykonanie: Masło ucieram z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika, migdałami i kokosem. Następnie dodaję rodzynki (wcześniej namoczone i odsączone) oraz kandyzowaną(...)wykładam papierem do pieczenia i rysuję na nim 9 kółek o średnicy około 7 cm (lub rozkładam wafle o podobnej średnicy). na środek każdego kółka (lub wafla) nakładam łyżką ciasto i lekko spłaszczam łyżką nadając mu odpowiedni kształt. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę pierniki około 20 minut. Po wystudzeniu dekoruję lukrem królewskim lub roztopioną czekoladą

babka w formie
Sernik na zimno z galaretką 212

wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując, rozpuszczamy żelatynę(...)następnie wylewamy na nasze herbatniki, i wkładamy do lodówki żeby stężało.układamy na nim owoce.Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wrzątku ,studzimy i jak zacznie tężeć wylewamy na nasze ciasto. Smacznego

Swojskie jedzonko
Sernik z kajmakiem 167

zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z kajmakiem Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera do serników – 250 g miękkiego masła – 150 g cukru pudru(...)kajmaku – 100 g masła – 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, chodzi o masło, jajka, śmietana. Zacznij ucieranie mikserem od miękkiego masła, a następnie dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Ucieranie potrwa 8-10 minut

nietylkopasta.pl
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 116

Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec(...)szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.  Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej

Wanilia i Kardamon