ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:694/881)

Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 150

dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek(...)doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy

BaRepas
Ciasto marchewkowe 132

jestem chyba zadowolona :) Składniki: 180 gramów margaryny Kasi (nie więcej, bo będzie niesmaczne) + trochę do posmarowania formy 2 szklanki startej na tarce o małych oczkach marchewki - ja marchewkę ucierałam blenderem 2 szklanki mąki + do podsypania foremki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 4 jajka Nastawić piecyk na 180 stopni Margarynę rozpuścić(...)dodać drugą szklankę mąki i startą marchewkę Foremkę (moja była z kominem) wysmarować margaryną i wysypać mąką Piec 45 minut, po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić w środku ciasto na 5 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki od piecyka i przytrzymać w ni ciasto ok. 2-3 minut i dopiero wyjąć Zajadać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) 125

Wilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan(...)szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny skórka starta z połowy pomarańczy Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy

Mienta blog
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 138

szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem  na biały puch. Dodajemy stopniowo ajerkoniak z  ostudzonym budyniem. Gotową masę przekładamy biszkopt i dekorujemy według uznania.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dzien jablka i francuska klasyka. 177

Jablko. To chyba najpopularniejszy owoc. Towarzyszy mi juz od samego dziecinstwa. Bedac przedszkolakiem bardzo lubilam takie ucierane jablko z dodatkiem cukru i cynamonu. Potem bedac w szkole podstawowej az po koniec liceum czesto zabieralam jablko ze soba jako drugie sniadanie. Z czasem nauczylam sie rozpoznawac rozne odmiany, az w koncu stworzylam liste swoich ulubionych. Bo nie ograniczam sie tylko(...)tego czy chce je zjesc ot tak po prostu, czy tez wykorzystac do jakiegos przepisu. Lubie wszelkie jablkowe wypieki. Najlepszy jest oczywiscie jablecznik w wykonaniu mojej Mamy. Ale innymi ciastami tez nie pogardze. Mieszkajac we Francji zjadadalam sie klasycznymi tartami jablkowymi. W swej prostocie ten wypiek jest wspanialy, cienkie ciasto i pokrojone na plasterki jablko. Przechodzac obok cukierni czesto zatrzymywalam

Przysmaki Karolki
Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia 118

użyć innej foremki lub naczynia). Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier puder, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ser, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączeni składników. 3. Z gotowej masy serowej(...)dość grube paski, patrz FILM . 6. Na środku jasnej masy serowej ułożyć pasek galaretki, patrz FILM (trochę galaretki zostanie, można ją pokroić w kostkę i podać później z ciastem). 7. Następnie przy pomocy folii zewnętrzne warstwy herbatników złożyć do środka, tworząc chatkę, patrz FILM , docisnąć. Sprawdzamy czy powstała ładna chatka, ja pomogłam sobie troszkę łyżeczką, patrz FILM . Ciasto zawijamy

Mała Cukierenka
Babka piaskowa na oleju 126

smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na jasną puszystą masę (ucieramy kilka minut). Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy olej, ucieramy krótko tyko do połączenia się składników. Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy całość łyżką lub trzepaczką do momentu połączenia się(...)przypalać przykryjmy ją folią aluminiową i kontynuujmy pieczenie). Wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki, pozostawiając w nim babkę jeszcze przez około 10 minut. Ciepłą babkę delikatnie wyciągamy z formy. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową. Artykuł Babka piaskowa na oleju pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE 123

łyżka   ciemnego kakao 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w 1cm kostkę dodatkowo dodałam garść dowolnych orzechów, około ½ szklanki ¼ szklanki drobnego cukru do obtoczenia ciastek  Wykonanie: masło ucieramy około3-4 minuty ze startym imbirem na jasną i puszystą masę , do masy maślanej dodajemy cukier dark muscovado , mieszamy następnie miód i ponownie całość mieszamy do szklanki dodajemy gorącą wodę(...)koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i   posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy na blaszce i wkładamy je jeszcze na 20 minut do lodówki, schłodzone kulki obtaczamy w cukrze i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Słodkie zapomnienie
Śnieżny Puch 5118

Ciasto to króluje na grupach kulinarnych i powiem Wam, że się nie dziwię bo jest   przepyszne. Długo się zbierałam żeby je zrobić i powiem Wam, że nie żałuję. Jest lekkie jak chmurka, puszyste. Po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg półtłustego twarogu, 3 śnieżki, 1 i ¾ szkl. mleka(...)galaretki ( smak dowolny), 0,5 szkl. cukru pudru, 0,5 l gorącej wody, 0,5 mlecznej czekolady   Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg ucieramy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy. Następnie łyżką lejemy zimną galaretkę, mieszamy. Herbatniki wykładamy na blaszce o wymiarach 35x25

Passion of Cooking
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 156

Pychotka, którą troszkę zmodyfikowałam tzn zamiast owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki(...)biszkopt. Następnie 2 szklanki mleka gotujemy. W połowie szklanki rozcieramy mąki, żółtka i cukier. Gotujemy z tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka ze słonymi orzeszkami ziemnymi 97

Ciacha są gotowe w 30 minut- normalne są, pieczone! Składniki na około 12 sztuk: 150 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła roślinnego (użyłam jak zawsze

greenscarf
Eklerki z kawowym budyniem 186

PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. Do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  2. Po tym czasie dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy(...)nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Do garnka wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy żółtka z cukrem, cały czas miksując dodajemy mąkę i aromaty. Masę przekładamy do mleka i mieszamy, aż znikną wszystkie grudki. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, cały czas mieszając drewnianą

My Culinary Art
Calzone 170

edamskiego50 g świeżego szpinakuząbek czosnku7 pomidorówsól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, oregano, cząber5 sztuk pieczarek1/2 dużej cebuliszynka domowa/litewska/wiejska kilka plasterkówSposób przygotowania:Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i ucieramy, a następnie odstawiamy na około 10 minut.Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże, mleko i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około(...)chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska

Słodkie Przyjemności
Sernik wykwintny 122

szklanka śmietany kremówki (30%)ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie(...)Powinny być wyjęte minimum 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Masło utrzeć mikserem do momentu aż stanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń

Świat Ciasta
Bezglutenowy biszkopt z gruszką i jabłkiem w galaretce :) 132

jabłka 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka soku z cytryny  1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon ) Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem.  Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę.  Teraz dodaj ubite białka i na średnich obrotach całość dokładnie zmiksuj.  Wlej masę(...)sokiem z cytryny.  Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu.  Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała.  Wartości odżywcze całego ciasta: energia: 1700 kcal białko: 32 g tłuszcz: 21 g węglowodany

Zdrowie na języku :P