ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:700/881)

Kolorowe Donaty w Kropeczki 259

hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem(...)surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy na kilka porcji w zależności

Słodka Strona
Ciasto czekoladowe z suszonymi sliwkami i skorka pomaranczowa 202

Lubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki;250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,100 g skórki kandyzowanej1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,125 g miękkiego masła,145 g cukru,2 duże jaja,185 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy

Anioły w kuchni
Babeczki miodowe 195

Babeczki miodowe Niemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła(...)szklanki mleka Składniki na krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka (około 1,5 szklanki) 4 łyżki miodu 1,5 kostki masła Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami. Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie

Ciastkozercy
Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe 140

Kolejne ciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę.  Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki, bo przecież(...)kakaowy: Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy

Kuchnia w czekoladzie
Kawowe eklery 119

ciasto zacznie odchodzić od boków naczynia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy po 1 jajku i mieszamy (lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera) do połączenia. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy podłużne eklery na wyłożoną papierem dużą blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez około 20-30 minut (do zezłocenia(...)oraz śmietan-fix. Miksujemy do połączenia. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na przekrojone eklery. Do garnuszka wsypujemy cukier puder oraz kawę zbożową. Dodajemy gorącą wodę oraz rum i ucieramy do połączenia za pomocą drewnianej pałki. Przygotowanym lukrem dekorujemy wierzch eklerów. Uwagi: Chcąc przygotować eklery dla dzieci rum zastępujemy gorącą wodą lub serwujemy eklery bez lukru

Smaki Na Talerzu
Waniliowy sernik z jabłkami 171

przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać(...)połączenia po każdym dodaniu. Dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodawać porcjami śmietanę i miksować do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce twaróg i ucierać. Na koniec wsypać przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie

Opowieści z piekarnika
Łatwy tort dla małego piłkarza 194

tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem  250 g mascarpone 600 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru sok z cytryny 400g miękkiego masła  Mleko z cukrem pudrem zagotować do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, następnie dodajcie rozpuszczoną masę mleczno cukrową. Ucierajcie aż cały krem będzie biały i puszysty. Na koniec dodajcie sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie/ zmiksujcie. Poncz to sok z cytryny i cukru Będziecie potrzebować około 700g masy cukrowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka francuskie z jabłkami 171

ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego(...)posypujemy brązowym cukrem Demerara. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210° C na 20 – 25 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce. Gdy trochę przestygną polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja

mojewypiekiinietylko
Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie 545

  Moja kolejna wariacja na temat sernika. Tym razem jest świątecznie. Sernik cynamonowy z nuta wanilii i pomarańczy, na spodzie z ciasteczek speculaas, doskonale wkomponuje się

kolorowotorcikowo
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2569

mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju(...)bardzo ciepła (ok. 10-15 minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę z zimną wodą i ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę (oba składniki

Pudełko rozmaitości
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 233

niechaj delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone(...)MASY SEROWEJ: Zanim zaczniemy przygotowywać masę serową musimy mieć gotową żelatynę.  /Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, jak dobrze napęcznieje podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy żeby wystygła./ Ucieramy sery z częścią cukru pudru i z cukrem wanilinowym. Osobno ubijamy śmietanę, na koniec dodając resztę cukru pudru i jeszcze moment ubijamy. Obie ubite masy łączymy nadal ubijając i strumyczkiem

Wypisz Wymaluj
marynowana karkówka na grilla 182

składniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM – bez pieczenia! 119

oknem! A co za tym idzie i na blogu zacznie gościć coraz więcej jesiennych ciast. Na zakończenie więc słodkiego lata muszą być jeszcze maliny! Dziś przygotowałam dla Was przepis na lekkie, puszyste ciasto musowe – na basie musu czekoladowego i musu malinowego. Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się je błyskawicznie!   Mam nadzieje, że wypróbujecie! Polecam! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe(...)żelatyna – 2 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUS CZEKOLADOWY: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z żelatyną ( powinna się rozpuścić ). Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrem pudrem. Do utartego dodajemy czekoladę z żelatyną ( hartując wcześniej jak zupę ) – miksujemy. MUS MALINOWY: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Puree z malin gotujemy

Ostra na Słodko
Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu 224

Smaczny serniczek z rodzynkami i cytrynową nutą. Szybko się go robi, jest idealny na zwykły dzień, na niedzielę i na święta. Składniki: 1 kg sera białego

Kuchnia u Bietki