ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:705/881)

Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową 149

mnie bardzo intensywny, jeśli chodzi o uczelnię, a poza tym musiałam zostawić komputer do naprawy... dlatego nie było wpisów na blogu. Nadrabiam więc dzisiaj i przedstawiam zaległe babeczki, Ucierane, o lekko cytrynowym posmaku, z migdałami, rodzynkami i ziarnem kakaowca, czyli stuprocentową czekoladą :) Dodatkowo polane są gęstą, kakaową polewą i posypane tymi samymi dobrociami, które można znaleźć w środku. Miłej soboty(...)kakaowca Masło utrzeć do białości z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, dokładnie miksując całość. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, sok oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Do ciasta dorzucić migdały, rodzynki, kakaowca i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do papilotek, piec babeczki przez 20 min. w pierniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzić. Polewa 50 g masła

Słodkie inspiracje
Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy 152

wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje. Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier(...)sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm. Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim. Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli

wesoła kuchnia
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 302

dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut. Po wyjęciu(...)się roztopi i powstawanie jednolity krem. Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. 7. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać aromaty (lub skórkę pomarańczową lub przyprawy korzenne) i masę czekoladową, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy krem przełożyć do foliowego woreczka z końcówką

Mała Cukierenka
Ciasto 3 bit 126

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie  śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki(...)otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie). Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - karmel- masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Smaki Natalii
Mini ptysie z truskawkami 235

będzie się odklejać od boków garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym(...)grudki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawiamy do  całkowitego wystygnięcia , raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch. W misce ucieramy masło, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej, miksując dokładnie. Wystudzone ptysie przekrawamy na pół. Truskawki kroimy na cząstki. Zimnym kremem wypełniamy ptysie, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocne babeczki piaskowe 261

łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć na jasną, puszystą masę, w trakcie ucierania dodając połowę przewidzianego w przepisie cukru pudru i cukier waniliowy - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę - skrobię(...)masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać - do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki

Smakołyki Bereniki
Ciasto rafaello dla leniwych 128

jest baaardzo smakowity. Jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to to, że ciasto wymaga 12-godzinnego leżakowania w lodówce, żeby dobrze stężało. Najlepsze jest po 24 godzinach. Ciasto rafaello dla leniwych Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 1000 ml mleka 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) nieco więcej(...)wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło  z żółtkami. Gdy uzyskamy puszystą masę dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i mieszamy. Dno formy wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne brownie w wersji fit 167

zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości(...)posiekanych suszonych śliwek - 4-5 łyżek naturalnego kakao  - 1 łyżka przyprawy do piernika  -  2 łyżeczki sody  Przygotowanie :  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w misce ucieramy za pomocą miksera olej, miód oraz jajka, mieszamy w drugiej misce mąkę, kakao, przyprawy, sodę i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas miksując, jeśli masa jest zbyt gęsta

zdrowa vege kuchnia
Czekoladowo – Truskawkowe Babeczki 128

krzaczka. Najsmaczniejsze polskie, cieszące oko na zielonych ryneczkach, obok których nie można przejść obojętnie. I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 120 g masła 150 g cukru kryształu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 ml mleka Masło ucieramy z cukrem do gładkości. Ciągle ucierając dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. Kolejno, ciągle ucierając dodajemy naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Formę na muffiny

Made By Mom And Son
Czekoladowo – Truskawkowe Babeczki 144

krzaczka. Najsmaczniejsze polskie, cieszące oko na zielonych ryneczkach, obok których nie można przejść obojętnie. I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 120 g masła 150 g cukru kryształu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 ml mleka Masło ucieramy z cukrem do gładkości. Ciągle ucierając dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. Kolejno, ciągle ucierając dodajemy naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Formę na muffiny

Made By Mom And Son
Rafaello, puszysta babka kokosowa 266

Puszysta, lekka, kokosowa, bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :). Składniki: 15 dag cukru 12 dag miękkiego masła 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie 30 dag mąki pszennej 250 ml mleka kokosowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 dag wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Masło utrzyj z cukrem na puch. 2. Stale ucierając(...)szczyptą soli na sztywną pianę. 5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. 6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić. 7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników. 8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy

Apetyczna babeczka
Cukiniami sierpień się zaczyna... 127

jakoś tak. Dziś cukinia na obiad, a wkrótce będzie też ciasto. I pewnie jeszcze milion innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo(...)CUKINIOWE   1 cukinia (około 300 g) 30 g mąki pszennej sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka duża szczypta całego kminku oliwa do smażenia   Cukinię myjemy, ucieramy na tarce, lekko solimy i zostawiamy na kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i przyprawami. Odsączamy cukinię i wrzucamy do placuszków. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy

les mirabelles
gotowana babka marmurkowa 135

Babka gotowana to zdecydowania nasza ulubiona spośród wszystkich bab. Zwarty, wilgotny miąższ nie kruszy się tak jak w przypadku zwykłej ucieranej i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli i na Waszym stole babki goszczą częściej niż na Wielkanoc i przypadkiem macie specjalną foremkę to wypróbujcie ten przepis koniecznie. Składniki: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej(...)ubić na puch razem z cukrem. Wsypać mąki, wlać masło i krótko zmiksować. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.  Foremkę do gotowania babki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i zamknąć. W wysokim garnku zagotować wodę i włożyć foremkę z ciastem (wody ma być do 1/3 wysokości babki). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu 70 minut. Ugotowaną babkę wyjąc

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Crème brûlée 163

moich czasów studenckich gdy mieszkałam w Polsce, pracowałam w jednej z lepszych restauracji w Poznaniu. Na początku wiadomo, zmywak, a później zajmowałam się pomaganiem w cukierni, czyli pieczenie ciast, chleba, deserów. Stamtąd też mam ten przepis na Crème brûlée, którym chciałam się dzisiaj podzielić. Nie jest to wcale takie skomplikowane jakby mogło  się wydawać ;) Składniki na około(...)Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko zacznie się gotować. Następnie należy całość przecedzić i wyrzucić ugotowaną laskę wanilii. Pozostawiamy na około 15 minut do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu aż jajka zaczną zmieniać kolor. Powoli dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając, nie należy już nic ubijać. Całość przelewamy do małych kokilek, które układamy w naczyniu żaroodpornym albo

Delusional Trine