ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:711/881)

Stefanka a'la zebra 153

Doskonałe na różnego rodzaju uroczystości rodzinne np.: urodziny czy imieniny. U mnie w domu nie odłączny król takich właśnie spotkań. Co tu dużo mówić stefanka a' la zebra to ciasto z kategorii bez pieczenia przełożone dwoma pysznymi kremami: czekoladowym i waniliowym. Całość tworzy niesamowity efekt wizualny i smakowy. Polecam! Składniki: 600 ml mleka 200 g herbatników 100 g masła(...)zagotujemy z 50 g cukru. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń śmietankowy i 2 żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko z dodatkami . Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy zimny budyń czekoladowy i krótko miksujemy. Tak samo robimy z drugim budyniem.  Układamy warstwę herbatników następnie smarujemy krem czekoladowy. Układamy

Ciasta z tradycjami
Pijak 203

ciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.   Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się(...)ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka   Dodatkowo: paczka okrągłych

Cynamonowe szczęście
Sernik trzysmakowy 348

SKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2

Kuchenne zapiski Edyty
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy 214

Domowy budyń to prosty pomysł na szybki deser, kiedy w domu nie mamy zbyt wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe . Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci(...)Domowy budyń waniliowo-cynamonowy Wykonanie W rondelku, ale nie na gazie, mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy  dwa żółtka i ucieramy wszystko jak na kogiel mogiel. Do utartej masy stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się stawiamy rondelek na kuchence i gotujemy na małym ogniu. Stale mieszamy

Pyza i Surówka
Kukułka – ciasto bez pieczenia 127

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30

Tradycyjna Kuchnia
Zbuntowany Łabędź 6134

olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki(...)bułek startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok  Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy,aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy kokosowej cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników. Składniki na posypkę kokosową: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka

kgwjanczewo
BABKA POMARAŃCZOWA 97

Babko, babko udaj się - tak kilka lat temu moja córka, zaklinała babki piaskowe. Rzecz miała miejsce oczywiście w piaskownicy ;) A dziś w kuchni, pod moim czujnym okiem miesza, miksuje, uciera i te same słowa wypowiada zamykając piekarnik. SKŁADNIKI: 140 g masła 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g drobnego cukru 4 jajka(...)dżem, delikatnie miksować do połączenie składników. Masę przelać do wysmarowanej formy i piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką. Polać nią babkę i posypać kandyzowaną skórką. Podawać z plastrami pomarańczy

Kuchnia w opałach
MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI 574

cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 gDODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się(...)łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.Pozostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.Pokrywamy warstwą herbatników.  WARSTWA ŚMIETANKOWA:Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.Dokładnie rozrabiamy.Śmietanę

Ostra na Słodko
Bananowy Krem do ciasta / Banana cream cake 280

Krem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj(...)mleku.ZMNIEJSZ OGIEŃ I ENERGICZNIE MIESZAJ. Mieszaj aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 minuty). Gotowy budyń przykryj i wystudź.Gdy masa jest już zimnaUtrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń.Miksuj na szybkich obrotach.Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj.Wyłóż

Pasje Jolki
Korzenny placek 168

W tym tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :) Składniki: - 2 kg dyni - 200 g masła - 5 jajek

Zainspirowana w kuchni
KOMBINATOR 85

zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na  koniec dodać krem kakaowy, dokładnie wymieszać. Mus arbuzowy -  miąższ arbuza pokroić w kostkę, wypestkować. Miąższ arbuza przełożyć do rondelka i za pomocą(...)chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. 500 g b orówki  amerykańskiej -   wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć pierwszy blat biszkopta i rozsmarować połową masy kakaowej. Następnie na krem wyłożyć cały mus arbuzowy, wyrównujemy wierzch i schłodzić

Ciastka - domowe słodkości
Placek kokosowy z galaretką 174

margaryny 20 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Placek kokosowy: 4 białka 15 dkg cukru(...)cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 pokruszony placek kruchy Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę. Dodatkowo: 2 galaretki czerwone Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Przekładamy: Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą

Kuchnia u Bietki
Tiramisu - przepis tradycyjny 179

oprószenia Przygotowanie: Parzymy mocną kawę (nie rozpuszczalną) i przelewamy bez fusów do głębszego naczynia, dodajemy amaretto i mieszamy. Jajka parzymy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.  Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 218

małym ogniu z połową ilości cukru, mlekiem i kakao, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie można ich zagotować. Odstawiamy masę do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do przestudzonej masy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Metalową formę do muffinek wykładamy(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu. Gotowe babeczki warto wyciągnąć

Ciastkozercy
Rurki z kremem 409

szczypta soli.   Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło oraz śmietanę. Połączyć nożem, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta o grubości około 1 mm. Wycinać wzdłuż cienkie wąski paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki na rurki natłuścić, następnie nawijać paski - zaczynając(...)nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem przełożyć do szprycy z długą końcówką i nadziewać nim rurki. Źródło:  Moje

Z miłości do słodkości