ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:714/881)

Serowe placuszki siostry Anieli 4517

Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła(...)manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia Ok. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszków Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem z masą

Smakowy Raj
Pączki bez mleka 203

będzie gładkie. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.   Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia(...)się nie przypaliły. Ciepłe pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe

prawdziwe jedzenie
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE 137

chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom(...)łyżeczki sody - 1/2 szklanki posiekanych bakalii (ja dałam 1/4 szklanki posiekanych nerkowców, do połowy masy dodałam także połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z jajka niespodzianki) W misie miksera ucieramy miękkie masło z dodatkiem cukru trzcinowego, ksylitolu i ksylitolu z wanilią (lub cukrem waniliowym) na puch. Następnie dodajemy jajko, masę ucieramy. Dodajemy partiami płatki wymieszane z mąką, solą i sodą, całość

Smaczne Zdrowe
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 159

Słodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)zdejmujemy papier do pieczenia!), ułóż na ściereczce i od razu zroluj. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia. Krem kajmakowy: -1/3 margaryny - 1/2 puszki kajmaku - 2 łyżki serka mascarpone Margarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników. Na zimny całkowicie

SMYKWKUCHNI
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 375

obiadu … czy w postaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś. Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością.Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. Zauroczą nawet najbardziej wybrednych(...)mąka – 1 łyżka- cukier – łyżeczka- sól , pieprz – 1 szczypta- czosnek – 1 ząbek- szczypiorek – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI: Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Smażymy dość duże naleśniki

Ostra na Słodko
Kokosanki 70

Kokosanki to nieodłączny towarzysz dzieciństwa. Takie pachnące, takie smaczne i takie na jeden kęs Idealne na urodzinowe przyjęcie, na niedzielne popołudnie, albo na podjadanie na co

Słodki sentyment
SERNIK CZEKOLADOWY 114

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny

Słodki Zakątek
Pyszny sernik z malinami 181

Ten sernik miał być gruszkowy, jednak gruszki się nie upiekły więc w ich  miejsce wlałam mus malinowy . Sernik smakował wszystkim. SKŁADNIKI 1 kg, sera z

W kuchennym oknie Ewy
BABECZKI Z KISIELI. 221

Małe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się

W kuchni Karmel-itki
Krem budyniowy „Oreo” 97

pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Letni budyń mieszamy i przyklejamy do jego powierzchni folię kuchenną, aby nie wysechł i nie utworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Masło będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty lub białawy. Do utartego masła dodajemy po jednej łyżce chłodnego budyniu, cały czas ucierając(...)podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny. Nutrition Serving

SmartBake.pl
Domowa przyprawa do piernika 145

kardamon. Posłużyłam się więc mielonym, podobnie zresztą jak cynamonem. Na samym końcu dosypałam jeszcze odrobinę ziarnistego pieprzu, by wyostrzyć nieco smak. Gotowej przyprawy użyłam niemal od razu do przygotowania ciasta na piernik długo dojrzewający (staropolski) i właśnie dzisiejsze wypieki. Jest intensywna, nie za ostra i doskonale spełnia swoją rolę.  Składniki: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)takiego blendera, możemy posłużyć się moździerzem. Trzeba tylko po kolei i stopniowo rozcierać wszystkie przyprawy aż do uzyskania proszku. Przesiewamy wtedy przyprawę przez sitko, a pozostałe nieroztarte składniki ponownie ucieramy. Jest to sposób zdecydowanie cięższy i czasochłonny

Kuchnia w czekoladzie
Babka pomarańczowa piaskowa 165

jest delikatna, puszysta, sypka i mocno pomarańczowa, gdyż nuta pomarańczy wyczuwalną jest w smaku jak i zapachu. Klasyczna babka piaskowa ma w składzie mąkę ziemniaczaną, skrobia powodują, że takie ciasto jest sypkie jak piasek. Pozostałe składniki tej babki to masło, jajka, cukier, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy i proszek do pieczenia. Przepisy na babki wielkanocne: – Kakaowa babka majonezowa(...)pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku pomarańczowego Sposób przygotowania babki pomarańczowej piaskowej: Miękkie masło ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem) na puszystą masę, cały czas ucierając dodajemy jajka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z umytej pomarańczy i kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego. Do puszystej masy dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 170

Nadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)Połowę mleka zagotować z cukrem, pozostałą część wymieszać z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Zmiksować masło i margarynę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Pod koniec ucierania dodać alkohol. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ponadto: 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny

Praktyczna pl
Bułeczki z pistacjami i czekoladą. 47

rozczyn i wyrobić ciasto albo ręcznie albo mikserem. Pod koniec wyrabiania dododajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt(...)połączą się ze sobą. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Po wyciągnięciu z piekarnika przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z wodą na polewę. Lekko ciepłe bułeczki polać polewą i jeść Smacznego. Artykuł Bułeczki z pistacjami i czekoladą. pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ptasie mleczko z galaretką 122

Ładnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru

Tradycyjna Kuchnia