ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:723/881)

Sernik z ziemniakami 87

Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków , które zostały z obiadu. Sernik z ziemniakami jest łatwy i bardzo smaczny. Zainspirowałam się przepisem, który dostałam od Pani Marzeny

Słodki sentyment
Knoppers + film 103

Knoppers to przepyszny deser przełożony masą mleczną i czekoladowo-orzechową inspirowany popularnym wafelkiem. Przygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje.  

Smakowite Dania
Tort szpinakowy z owocami 161

suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części.  Biszkopt zwykły: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce(...)Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie. Masa maślana: Żółtko ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą połowę cukru. Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel

Kuchnia w czekoladzie
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA 196

różnie nazywamy) będzie dla mnie zawsze ukoronowaniem fajnego, błogiego popołudnia.  To mój ulubiony gatunek babki, chociaż hmmm... 😉  tak na prawdę to kocham już wielu, wielu lat wszystkie ucierane, zwykłe ciacha - a babki w szczególności. Na   blogu jest już przepis na  babkę marmurkową na majonezie ,  zaparzaną babkę mojej mamy  i podobną:  babkę z kakao(...)Cały czas ucierając, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Przełożyć  3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części  ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki  wylać jasne ciasto przez środek

Walijskie Pichcenie
Babka herbaciana 135

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając

Pyry na Gaz
Sernik z brzoskwiniami szybki 198

Polecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki.  Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20

Takie tam pichcenie
Ucierane ciasto ze śliwkami 167

Składniki : 2 jajka + żółtko 3/4 szklanki drobnego cukru 125 g masła 3/4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki, u mnie tortowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Proste Potrawy
KREM Z BRZOSKWIŃ 102

Krem z brzoskwiń to pyszny brzoskwiniowy krem z budyniem. Krem jest delikatny w smaku, dlatego polecam dodać do kremu frużelinę brzoskwiniową, która go wzmocni. Masę wykorzystałam do pysznego ciasta Brzoskwiniowiec. Kremem można udekorować babeczki :). Polecam! Więcej słodkich inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Składniki: 40 ml mleka 30 g cukru 160 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki) 40 ml mleka 4 g mąki(...)masa zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z palnika i jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała całą powierzchnię budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Budyń nie może być ciepły! Masło ucieramy na puszystą masę (min. 10 min). Masło przed utarciem ma być miękkie, ale nie może być lejące, prawie płynne. Cały czas miksując, powoli dodajemy do masła wystudzony budyń, łyżka

Słodki Pomysł
Ciasto poezja smaku 1562

Przepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie           Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru(...)zagotować z cukrem w szklance mleka rozpuścić  budynie wlać do gotującego mleka mieszać aż zgęstnieje dać do ostygnięcia budyń przykryć folią  nie będzie się robić kożuch - masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń 3. Galaretka - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać  aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier

W królestwie smaków Beaty
Babka z białej czkolady 177

Taki mój mały eksperyment kulinarny, który powstał z czystego przypadku. Aczkolwiek bardzo smaczny:) Składniki: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 śmietana 30% 4 jajka

Ciasteczkowy Potwór
Babka marmurkowa 122

Przez moje wekowanie brak mi czasu na pieczenie, ale dzieciaki jak to dzieciaki nie pozwolą zapomnieć o słodyczach, więc na szybko upichciłam, a właściwie moja córa

Ciasteczkowy Potwór
Mini chałki z truskawkami 82

najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. W mikserze planetarnym powinno zająć to nie więcej niż 10 minut. Ręcznie nieco dłużej. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, krótko wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 4 równe części. Każdą(...)części lekko rozpłaszczamy i kroimy na 4 pasy, które następnie jeszcze rolujemy w dłoniach (jak ciasto na kopytka). Końce czterech pasków zlepiamy mocno i zaplatamy w chałkę*. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. W zagłębienia w chałce wciskamy truskawki (jeśli są duże, to pokrójcie w mniejsze kawałki). W zależności od upodobań, truskawek można wcisnąć więcej lub mniej. Zróbcie

Analiza Smaku
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 308

przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać(...)tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Do nasączenia: 8. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na podstawce. Następnie biszkopt posmarować konfiturą malinową. 9. Masło utrzeć, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać krem czekoladowy do pieczywa i wymieszać. Stopniowo dodawać ugotowany budyń (dodałam go w 6 partiach), po każdym dodaniu wymieszać dokładnie

Mała Cukierenka
Tort kufel piwa 152

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę(...)się cukru. Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska

Wędrówki po kuchni