jeszcze pączki to bym sobie naprawdę darowała. Potraktujcie ten przepis jako bazowy i użyjcie dowolnego dżemu, bo doskonale sobie zdaję sprawę, że nikt nagle nie pobiegnie zbierać róż i ucierać cały dzień aby mieć słoik konfitur. Ogoliłam całe 13 krzaków swoich róż aby uzyskać 300 g konfitury, ale ja jestem lekko szalona Pączki pieczone wedłum mnie są lepsze od tych(...)jagód Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły. Banana rozgnieć na gładką papke widelcem, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto razem z zaczynem drożdżowym. W trakcie zagniatania ciasta dodawaj stopniowo olej kokosowy. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 10 minut, a samo ciasto powinno byc idealnie gładkie i sprzężyste. Przełóż
greenscarfAndrut kajmakowy Andrut kajmakowy to ulubiona słodka przekąska nie tylko naszych dzieci. Ten pyszny deser można przygotować dosłownie w 15 minut - wykorzystując gotową masę kajmakową. Można
Korniszonkiskładniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasta i torty coraz częściej mają swoje odpowiedniki w wersji zamrożonej. Tak właśnie powstały min. tory lodowe. Zrobiłam wprawdzie nie tort, ale można go do niego zaliczyć. Kto nie zna tiramisu? Pewnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak likieru Amaretto(...)kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania Wykonanie: W mikserze utarłam żółtka na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo wsypywałam cukier. W garnku z grubym dnem zagrzałam mleko do temperatury 85 °C. Zdjęłam z gazu i wlałam ubite jajka. Wymieszałam. Postawiłam ponownie na małym gazie i podgrzewałam nie przerywając mieszania. Kiedy temperatura
Kuchnia u Krysijednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki. Radość i zadowolenie na twarzach imprezujących milusińskich murowana :) Składniki - 6 paczki(...)tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Orzeszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do mleka dodać miód, lekko podgrzać aż miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki. Herbatniki zanurzyć na chwilę w mleku, ułożyć dłuższymi bokami
Świat SmakuPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki
Pyry na Gazrozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru pudru Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy włoskie * PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze pokojowej) umieść razem(...)być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj mikserem do białości, następnie dodawaj serek Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę. Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami
Food SquareZaczynamy świąteczne przygotowania Za oknem coraz zimniej, grudzień zagląda nam do domów… To znak, że czas zacząć myśleć o świętach. Dlatego dzisiaj rozpoczynam bożonarodzeniowe szaleństwo
Słodki sentymentPodczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki
Bajeczna KuchniaSkworcu dostarcza mi tak wspaniałych herbat, że grzechem by było nie wpleść jej do moich domowych wypieków, babki już nie ma, bo bardzo szybko zniknęła
Apetyczna babeczkaSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na SłodkoPamiętam jak kilka lat temu, zadzwoniłam do mamy i poprosiłam o przepis na babkę, bo akurat miałam na taki wypiek ochotę. Przepis na babkę ucieraną zapisałam na karteczce, w wielkim skrócie i po zakończonej rozmowie zabrałam się za robotę. Do dziś zastanawiam się co zrobiłam nie tak, że zakalec wyszedł książkowy ;) Na Wielkanoc polecam prosty przepis na babkę, bardzo trudno(...)białkami. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachCiasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa, dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek(...)ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram z cukrem i pastą sezamową. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, kawę i zagniatam. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem
W kuchni Karmel-itkiWitam kochani postanowiłam zrobić makaroniki-pyszne, małe ciasteczka migdałowe z kremem maślanym. Chociaż nie wyszły zbyt piękne to smakowały rewelacyjnie. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI -100g cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku