ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:715/881)

Kokosanki 63

Kokosanki to nieodłączny towarzysz dzieciństwa. Takie pachnące, takie smaczne i takie na jeden kęs Idealne na urodzinowe przyjęcie, na niedzielne popołudnie, albo na podjadanie na co

Słodki sentyment
SERNIK CZEKOLADOWY 110

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny

Słodki Zakątek
Pyszny sernik z malinami 178

Ten sernik miał być gruszkowy, jednak gruszki się nie upiekły więc w ich  miejsce wlałam mus malinowy . Sernik smakował wszystkim. SKŁADNIKI 1 kg, sera z

W kuchennym oknie Ewy
BABECZKI Z KISIELI. 213

Małe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się

W kuchni Karmel-itki
Krem budyniowy „Oreo” 93

pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Letni budyń mieszamy i przyklejamy do jego powierzchni folię kuchenną, aby nie wysechł i nie utworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Masło będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty lub białawy. Do utartego masła dodajemy po jednej łyżce chłodnego budyniu, cały czas ucierając(...)podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny. Nutrition Serving

SmartBake.pl
Domowa przyprawa do piernika 142

kardamon. Posłużyłam się więc mielonym, podobnie zresztą jak cynamonem. Na samym końcu dosypałam jeszcze odrobinę ziarnistego pieprzu, by wyostrzyć nieco smak. Gotowej przyprawy użyłam niemal od razu do przygotowania ciasta na piernik długo dojrzewający (staropolski) i właśnie dzisiejsze wypieki. Jest intensywna, nie za ostra i doskonale spełnia swoją rolę.  Składniki: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)takiego blendera, możemy posłużyć się moździerzem. Trzeba tylko po kolei i stopniowo rozcierać wszystkie przyprawy aż do uzyskania proszku. Przesiewamy wtedy przyprawę przez sitko, a pozostałe nieroztarte składniki ponownie ucieramy. Jest to sposób zdecydowanie cięższy i czasochłonny

Kuchnia w czekoladzie
Babka pomarańczowa piaskowa 162

jest delikatna, puszysta, sypka i mocno pomarańczowa, gdyż nuta pomarańczy wyczuwalną jest w smaku jak i zapachu. Klasyczna babka piaskowa ma w składzie mąkę ziemniaczaną, skrobia powodują, że takie ciasto jest sypkie jak piasek. Pozostałe składniki tej babki to masło, jajka, cukier, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy i proszek do pieczenia. Przepisy na babki wielkanocne: – Kakaowa babka majonezowa(...)pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku pomarańczowego Sposób przygotowania babki pomarańczowej piaskowej: Miękkie masło ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem) na puszystą masę, cały czas ucierając dodajemy jajka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z umytej pomarańczy i kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego. Do puszystej masy dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 170

Nadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)Połowę mleka zagotować z cukrem, pozostałą część wymieszać z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Zmiksować masło i margarynę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Pod koniec ucierania dodać alkohol. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ponadto: 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny

Praktyczna pl
Bułeczki z pistacjami i czekoladą. 38

rozczyn i wyrobić ciasto albo ręcznie albo mikserem. Pod koniec wyrabiania dododajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt(...)połączą się ze sobą. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Po wyciągnięciu z piekarnika przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z wodą na polewę. Lekko ciepłe bułeczki polać polewą i jeść Smacznego. Artykuł Bułeczki z pistacjami i czekoladą. pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ptasie mleczko z galaretką 119

Ładnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru

Tradycyjna Kuchnia
Orzechowiec z kremem dyniowym 175

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Do żółtek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy z kaszą i bułką tartą. Dodajemy składniki suche do masy żółtkowej i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną

Różne smaki w kuchni
Jabłkowo-orzechowe cudo 229

dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier(...)Kiedy zacznie się gotować wlewamy jajka ubite z cukrem na puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Orzechowiec z kremem dyniowym 238

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy zoltka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane. Do zoltek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy z kasza i bulka tarta. Dodajemy składniki suche do masy zoltkowej i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wylozona

Słodkości i nie tylko
Tort orzechowy 127

minut aż mleko zgęstnieje. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotujemy i mieszamy na małym ogniu jeszcze ok. 5 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance(...)dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków

psgotujemy
Kakaowe bezy z kremem czekoladowym 200

macie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady(...)bezy kakaowe - klik . Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i szybko mieszamy do momentu rozpuszczenia się całej tabliczki.. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy, gdy masa się połączy dodajemy mąkę i mieszamy, tak aby nie powstały grudki następnie stopniowo dolewamy czekoladowe mleko. Gotową masę ponownie przelewamy do garnka i chwilę gotujemy - do momentu stężenia

Słodkie Przyjemności
CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA 1625

Jednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!Zobaczcie jakie(...)odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy.Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia.CAŁOŚĆ :Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej

Ostra na Słodko