ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:713/881)

Korzenny placek 159

W tym tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :) Składniki: - 2 kg dyni - 200 g masła - 5 jajek

Zainspirowana w kuchni
KOMBINATOR 76

zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na  koniec dodać krem kakaowy, dokładnie wymieszać. Mus arbuzowy -  miąższ arbuza pokroić w kostkę, wypestkować. Miąższ arbuza przełożyć do rondelka i za pomocą(...)chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. 500 g b orówki  amerykańskiej -   wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć pierwszy blat biszkopta i rozsmarować połową masy kakaowej. Następnie na krem wyłożyć cały mus arbuzowy, wyrównujemy wierzch i schłodzić

Ciastka - domowe słodkości
Placek kokosowy z galaretką 143

margaryny 20 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Placek kokosowy: 4 białka 15 dkg cukru(...)cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 pokruszony placek kruchy Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę. Dodatkowo: 2 galaretki czerwone Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Przekładamy: Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą

Kuchnia u Bietki
Tiramisu - przepis tradycyjny 167

oprószenia Przygotowanie: Parzymy mocną kawę (nie rozpuszczalną) i przelewamy bez fusów do głębszego naczynia, dodajemy amaretto i mieszamy. Jajka parzymy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.  Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 199

małym ogniu z połową ilości cukru, mlekiem i kakao, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie można ich zagotować. Odstawiamy masę do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do przestudzonej masy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Metalową formę do muffinek wykładamy(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu. Gotowe babeczki warto wyciągnąć

Ciastkozercy
Rurki z kremem 399

szczypta soli.   Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło oraz śmietanę. Połączyć nożem, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta o grubości około 1 mm. Wycinać wzdłuż cienkie wąski paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki na rurki natłuścić, następnie nawijać paski - zaczynając(...)nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem przełożyć do szprycy z długą końcówką i nadziewać nim rurki. Źródło:  Moje

Z miłości do słodkości
Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej 93

Składniki : 2 porcje • 2 filety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej

KUCHNIA POLSKA
Ciasteczka z malinami 150

Opis: Klasycznie – czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Biała czekolada i maliny to świetna para – doskonale do siebie pasują. Idealny przepis na słodką przekąskę. Przygotujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babka kokosowa 219

Przepyszna babka kokosowa oprószona cukrem pudrem przypominającym bożonarodzeniowy śnieg. :-) Pusz ysta i lekka jak piórko, długo zachowuje świeżość. Kokosowy posmak jest delikatny, ale wyczuwalny. Jakoś tak

Szefowa kuchni
Jagodowy sernik na zimno 171

składniki* 1 paczka okrągłych biszkoptów* 1 kg sera mielonego na serniki* 4 łyżki cukru pudru* 2 galaretki leśne* 200 g jagód* 2 galaretki o dowolnym smakuSposób

Mix smaku
Rolada czekoladowa 144

Rolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka

SMYKWKUCHNI
TORT OWOCOWY 126

oczekiwania względem niego są dość wysokie. Przedstawiam Wam kochani przepis na owocowy torcik wbrew pozorom bardzo prosty i efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Nie zrażajcie się długim opisem przygotowania. Ciasto składa się z paru elementów, ale każdy z nich z osobna jest bardzo prosty do przygotowania i nie powinien Wam sprawić problemu. Składniki: Biszkopt : 9 jajek 9 łyżek cukru(...)czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dokładnie wymieszać. Masę dzielimy na 3 części. Mus truskawkowy - 500 g truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki

Ciastka - domowe słodkości
Piętrowy tort komunijny 138

sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Krem maślany do tynkowania tortu Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną, puszysta masę. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Miksujemy całość około 2-3 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby „odpowietrzyć ” krem. Krem będzie idealnie gładki. Frużelina

Wędrówki po kuchni