ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:713/881)

Babka kokosowa 223

Przepyszna babka kokosowa oprószona cukrem pudrem przypominającym bożonarodzeniowy śnieg. :-) Pusz ysta i lekka jak piórko, długo zachowuje świeżość. Kokosowy posmak jest delikatny, ale wyczuwalny. Jakoś tak

Szefowa kuchni
Jagodowy sernik na zimno 178

składniki* 1 paczka okrągłych biszkoptów* 1 kg sera mielonego na serniki* 4 łyżki cukru pudru* 2 galaretki leśne* 200 g jagód* 2 galaretki o dowolnym smakuSposób

Mix smaku
Rolada czekoladowa 147

Rolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka

SMYKWKUCHNI
TORT OWOCOWY 130

oczekiwania względem niego są dość wysokie. Przedstawiam Wam kochani przepis na owocowy torcik wbrew pozorom bardzo prosty i efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Nie zrażajcie się długim opisem przygotowania. Ciasto składa się z paru elementów, ale każdy z nich z osobna jest bardzo prosty do przygotowania i nie powinien Wam sprawić problemu. Składniki: Biszkopt : 9 jajek 9 łyżek cukru(...)czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dokładnie wymieszać. Masę dzielimy na 3 części. Mus truskawkowy - 500 g truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki

Ciastka - domowe słodkości
Piętrowy tort komunijny 145

sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Krem maślany do tynkowania tortu Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną, puszysta masę. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Miksujemy całość około 2-3 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby „odpowietrzyć ” krem. Krem będzie idealnie gładki. Frużelina

Wędrówki po kuchni
Czekoladowiec 804

Czekoladowiec to kilka cienkich czekoladowych biszkoptów przełożonych bielutkim kremem. Ładnie wygląda i ciężko mu się oprzeć. Składniki ciasta: 6 jaj 1 margaryna 1 szkl. cukru 0.5 szkl mąki 1/3 szkl kakao 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 5 jaj 1 margaryna 5 łyżek cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki  1 szkl mleka Dodatkowo(...)tego dodać cukry wanilinowe. Mąkę rozmieszać z mlekiem (odlać ze szklanki) resztę mleka zagotować z cukrem i do tego wlać szybko masę jajeczną i mieszać aż zgęstnie. Wystudzony ucieramy z margaryną. Przekładamy placki czekoladowe. Polewamy polewą czekoladową

Cukiernia Pychotki
Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem 225

ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części.  Każdą porcje lekko rozwałkowujemy i formujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę sera i posypujemy jagodami(...)lekkiego napuszenia. Drożdżóweczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 10-1 5 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch

Słodka Strona
Mazurek pomarańczowy 140

grubości ok. 5 mm i ułożyć na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić. Przygotować masę: Pomarańcze i cytrynę  dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. A następnie wyjąc z nich pestki. Następnie owoce wraz ze skórką zemleć, rozdrobnić w mikserze(...)skórki, lekko zarumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, ½ szklanki wody i octu ugotować syrop do chwili aż będzie się lekko ciągnął. Gotowy syrop nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką i w trakcie ucierania dodać migdały i sok z cytryny. Z gotowej masy można wykrawać, listki, jajka , kurczaczki oraz inne ozdoby. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec 152

drożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi(...)polać lukrem i posypać startą czekoladą.Lukier:270 g cukru pudru1/2 szklanki mlekakieliszek rumuPuder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy i ucieramy. Kiedy się schłodzi dodajemy rum.  przed polaniem wypieku podgrzać.*Z tego przepisu wychodzi sporo lukruA ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary

Moje pyszne gotowanie
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1303

wygląda troszkę przerażająco, ale to tylko pozory. W rzeczywistości wszystko w miarę szybko się robi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie :-) Snickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową(...)łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże paczki krakersów -słone orzeszki ziemne(ok.150-200g) I .Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu. Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego powstały krem. II. (masa czekoladowa)  Żółtka, cukier waniliowy i ksylitol wraz z mąkami rozmieszać z ok. 100ml mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko

Smaczne Zdrowe
Pieczone pierogi z plantanami i brokułami 159

Składniki na ciasto : - 6 szklanek mąki zytniej pełnoziarnistej  - 150 ml gorącej wody  - 6 łyżeczek masła  Składniki na farsz : - 1 plantan zielony  - brokuły  - 2 jajka  - 4 ząbki czosnku  - 2 czerwone cebule  - 1/2 szklanki kaszy bulgur drobnoziarnistej  - 1 łyżka masła - 1 łyżka czarnuszki  - 1 łyżka kolendry  (całej ) - 1 szklanka wody(...)mniejsze kawałki i gotujemy razem z brokułami na parze.  Jajka gotujemy na twardo.  Kasze bulgur pluczemy, zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Kolendrę i Czarnuszke ucieramy w mozdziezu.  Cebule szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praske, następnie wkładamy do rondelka,  zalewamy szklanka wody i trzymamy na małym ogniu do całkowitego odparowania wody. Mniej więcej

Szkrab Je Sam
Czekoladowe ciasteczka dyniowe 144

Znowu podrzucam Wam świetny przepis na szybkie ciasteczka dyniowe. W nich po prostu się zakochałam, są bardzo czekoladowe, delikatne wręcz rozpływające się w ustach.  Składniki

Niezły Młynek
Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno 151

Pyszne i lekkie serniczki w sam raz na ciepłe i upalne dni. W smaku rewelacyjne, z wyczuwalnym kokosem. Dodatek egzotycznych owoców sprawia, że są jeszcze smaczniejsze

VioletoweKucharzenie